Nerušme poplatky, které fungují

17. 12. 2008 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Záměry nevybírat, omezit nebo zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví jsou jednoznačně špatnou zprávou pro vážně nemocné. Zdraví občané ušetří pár desítek korun měsíčně, opravdu nemocní ale mohou přijít o jedinou možnost léčby...


Poplatky splnily očekávání

Jaké jsou dosavadní výsledky regulačních poplatků? Významně pokleslo zneužívání pohotovosti, snížila se délka hospitalizací (ale ne jejich počet), zejména u dlouhodobé lůžkové péče, snížil se extrémně vysoký počet návštěv v ambulancích lékařů. Běžné levné léky, jako jsou Aspirin, Paralen nebo kapky do nosu, si lidé kupují sami. Za ušetřené peníze pojišťovny financují více účinné moderní léčby pro pacienty s rakovinou, roztroušenou sklerózou nebo s těžkými vrozenými nemocemi.

Jenom za první pololetí VZP věnovala na tuto péči o 800 milionů korun více než před rokem.

Peníze zaplacené v lékárnách se lidem vrací

Za celý rok občané na poplatcích zaplatí pět miliard korun. Skoro polovinu z této sumy zaplatí v lékárnách. Tyto peníze se jim ale vrací ve formě levnějších cen léků. Zaplacený poplatek je totiž odečten od marže lékárny. Zrušení nebo snížení regulačních poplatků za předepsané léky tak povede ke zvýšení jejich ceny, které nakonec stejně zaplatí občané. Mimo to ale budeme ze zdravotního pojištění znovu zbytečně hradit paraleny a kapky do nosu. Pokud nějakou skupinu obyvatelstva zcela osvobodíme od regulačních poplatků, budou na jejich jméno předepisovány i léky pro jiné členy rodiny a regulační efekty zmizí také.

Hodně se poslední dobou diskutuje o ochranném limitu. To, že jen málo pacientů zaplatí na započitatelných poplatcích a doplatcích 5000 korun, je dobrá zpráva. Znamená, že žádná skupina není poplatky obzvlášť těžce zasažena a že další opatření ministerstva vedly v roce 2008 ke snížení doplatků na potřebné léky. Případné snížení limitu, například na 3000 korun ročně (tedy 250 korun měsíčně), je ale samozřejmě možnou cestou, jak zachovat pozitivní dopady poplatků a přitom je učinit sociálně ohleduplnější.

Pavel Hroboň, náměstek ministra zdravotnictví, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?