Odejít chce až čtvrtina lékařů

3. 12. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvacet až třicet procent lékařů přerovské nemocnice bude zřejmě podávat výpověď ke konci letošního roku. Mnozí z doktorů se připojili k výzvě Děkujeme, odcházíme, která upozorňuje na špatné podmínky pro lékaře v Česku.


Tento týden začali sepisovat své výpovědi. Nemocnice prý připravuje koncepci, jak situaci zvládnout. Zástupci Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů jednali minulou středu v Praze.

„Předsedům jsme dali kuchařku, jak postupovat při výpovědích. Později od nás obdrží elektronickou cestou ještě formulář,“ uvedl předseda Lékařského odborové komory Martin Engel.

V Olomouckém kraji se k výzvě přihlásilo na 165 lékařů. Podle mluvčího akce Jana Sedláčka to ve Fakultní nemocnici bylo dvacet procent lékařů, v Prostějově padesát procent a v Přerově čtyřicet procent. Kolik z nich výpověď skutečně podepíše, bude zřejmé v následujících dnech.

„Zatím jsme ve fázi jednání s vedením Agelu. Ještě čekáme na výsledky,“ řekl Jiří Hadwiger, předseda lékařského odborového klubu v přerovské nemocnici. „Očekávám, že dvacet až třicet procent lékařů výpověď podá,“ dodal Hadwiger.

Vedení společnostiAgel, pod kterou patří i nemocnice ve Šternberku a Prostějově, s možnými problémy počítá. „Připravujeme koncepci, ale dosud nevíme, kolik lékařů a z jakých oborů bude chtít odejít,“ uvedla mluvčí Agelu Hana Szotkowská. Již dříve v tiskové zprávě sdělila, že společnost neuvažuje o snižování platů lékařů tak, jak se to děje ve veřejné sféře.

„Naopak plníme dohody uzavřené v kolektivní smlouvě, kde je garantován růst mezd i v příštím roce,“ zmínila mluvčí. Lékaři v nemocnicích po celém Česku nebudou výpovědi předávat přímo zaměstnavateli, ale spolu s dohodou o solidaritě je předají odborovému svazu. Fyzické doručování výpovědí zaměstnavatelům proběhne ve dnech 27. až 31. prosince 2010.

„Myslím, že většina ředitelů nemocnic protest chápe. Budeli tlak dostatečně silný, věřím, že vzniknou podmínky pro to, aby lékaři mohli v Česku zůstat,“ řekl Engel. Že nejde jen o planou výzvu, potvrdilo 27 lékařů z Hradce Králové, kteří již výpověď podali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?