Operace srdce: rychleji a dřív

23. 7. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kratší čekací lhůty na vyšetření a na operaci srdeční arytmie a vyšší počet operací umožní nové elektrofyziologické pracoviště ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Pacienti tak na operaci srdce nebudou čekat několik měsíců jako v minulosti, ale pouhých pár týdnů.


Nový sál se špičkovým vybavením a dalším zázemím má za sebou první týdny provozu. „Budeme léčit pacienty s poruchami srdečního rytmu metodou katetrové radiofrekvenční ablace,“ uvedl vedoucí lékař nového pracoviště Zdeněk Stárek.

Nemocnice má s operacemi tohoto typu dlouholeté zkušenosti, protože je provádí už od roku 1997. Za tu dobu tam operovali více než dva tisíce pacientů. Kapacita nového pracoviště umožní jejich počty zvýšit.

„Podle mého odhadu můžeme operovat až pět set pacientů ročně, což je asi dvojnásobek dřívějšího počtu. Čekací lhůty jsou několik týdnů, akutní případy však můžeme vyřešit ze dne na den,“ uvedl Stárek. Srdce podle něj operují bez narkózy, pacient dostává jen tlumicí léky.

Takzvanou ablaci nejčastěji potřebují pacienti s nemocným srdcem ve věku kolem šedesáti let. Lékaři ale operují i děti a mladé lidi do pětadvaceti let s vrozenou vadou. Nejjednodušší zákroky trvají hodinu, složitější operace zaberou i osm hodin.

Status komplexního kardiovaskulárního centra získala nemocnice u svaté Anny od ministerstva zdravotnictví loni. „Kardiovaskulární onemocnění je nejčastější příčinou úmrtí, proto na kvalitní všestranné péči o pacienty nesmírně záleží,“ řekl ředitel nemocnice Petr Koška. Náklady na stavbu a vybavení nového pracoviště dosáhly třiceti milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?