Pomoc druhým

1. 8. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V září proběhne v Praze ve Žlutých lázních velký dobrovolnický happening.


Akci pořádá v rámci Evropského roku dobrovolnictví Pražská nemocniční pětka. Ve čtvrtek 15. září budete mít možnost na louce Žlutých lázní vidět ukázky dobrovolnických činností v pražských nemocnicích, canisterapii, zooterapii, tance vsedě… Dále si můžete sami pomalovat tričko „dobrovolníka“, 5 nejhezčích triček bude vydraženo a přispějete tak na pomůcky pro dobrovolníky v nemocnicích. V 18 hodin začne koncert kapely Tha Tap Tap a od 19.30 hod. taneční vystoupení skupiny TiDiTaDe. Přijďte se pobavit a inspirovat se k pomoci druhým, vstup volný!

Jak vznikla a co vlastně je Pražská nemocniční pětka? Zástupci pěti pražských nemocnic, ve kterých působí dobrovolníci, založili při příležitosti Evropského roku dobrovolnictví pracovní skupinu s tímto názvem. Patří k ní Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze a Ústřední vojenská nemocnice Praha. Cílem Pražské nemocniční pětky je zejména propagace dobrovolnictví ve zdravotnictví a seznámení odborné i laické veřejnosti s aktivitami dobrovolníků. Jejich pomáhání má v ČR již desetiletou tradici.

V současné době můžete v pražských nemocnicích potkat několik desítek dobrovolníků. Věnují se jako společníci hospitalizovaným dětem i dospělým pacientům. Povídají si s nimi, malují, hrají stolní hry, pouštějí filmy, zpívají nebo hrají divadlo. Hospitalizovaní senioři mohou s dobrovolníky trénovat paměť, děti si s nimi vyrábějí přívěsky a korále nebo si společně zahrají na nějaký hudební nástroj. Velmi oblíbenými jsou také dobrovolníci se speciálně vycvičenými canisterapeutickými pejsky nebo s jinými drobnými zvířaty, která docházejí za seniory i na dětská oddělení.

Vítána je také pomoc dobrovolníků při přípravě jednorázových akcí, kulturních programů a koncertů. Každým dnem přinášejí do nemocnic pohodu, zábavu a dobrou náladu. Existence těchto dobrovolných pomocníků je příjemným důkazem, že navzdory všemu není dnešní doba jen o penězích a honbě za kariérou. Lze si jen přát, aby šikovných dobrovolníků ve zdravotnictví neubývalo. Jsou zde potřeba víc, než si kdokoli z nás umí představit.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?