Postaví nové výcvikové centrum

13. 6. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Místo poněkud zchátralé budovy bývalé hrádecké pohotovosti budou sanitky v Hrádku vyjíždět ze zbrusu nového výcvikového centra.


To zde Liberecký kraj hodlá stavět od letoška do konce roku 2013. Za projekt v hodnotě 40,5 milionu korun přitom kraj dá pouze něco přes dva miliony. Zbytek peněz totiž zaplatí Evropská unie z operačního programu Cíl 3 Česko - Sasko. „Posádka nové základny bude spolupracovat se záchranáři ze Žitavy a dalších saských měst,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Lenka Moravcová. Projekt počítá také s odbornými konferencemi, výměnnými stážemi a společným cvičením záchranářů.

V přípravě jsou speciální kurzy češtiny a němčiny a vznikne dokonce i specializovaný slovník. Podobný projekt přitom není v kraji první, krajští záchranáři již spolupracují s Poláky.

Stavbu základny poblíž silničního obchvatu Hrádku uvítal i starosta Martin Půta. „Pozemek, na kterém bude budova stát, jsme kraji nabídli v podstatě za korunu,“ poznamenal starosta a pokračoval: „Záchranáři v Hrádku sice jsou, ale v budově, která je daleko od centra i od dálnice. Dostat se od budovy bývalé pohotovosti například na silnici číslo I/35 totiž trvá zbytečně dlouho.“ Optimisticky se Půta dívá i na možnost přeshraniční spolupráce se Žitavou a Hoyerswerdou. „Náznaky společných postupů se Saskem již tu máme, ale třeba se jednou také dočkáme dne, kdy bude český pacient moci bez problémů do nemocnice třeba do Žitavy,“ dodal starosta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?