Příčiny pálení žáhy obvykle vyplývají z nezdravého životního stylu. Pozor si dejte na některé potraviny

10. 12. 2023 7:30
1 nový názor
Autor: Depositphotos/Tharakon

Pálení na hrudi, tlak za hrudní kostí a kyselá pachuť v ústech, to vše jsou signály, že se vám do jícnu vrací šťávy z žaludku. Jedná se o zcela běžný stav, který nejčastěji nastává v důsledku přejedení nebo konzumace některých dráždivých potravin a nápojů. Ačkoliv je pálení žáhy obvykle neškodné a dá se regulovat léky, v případe dlouhodobých potíží může způsobit určité zdravotní komplikace. Důležité proto je předcházet příčinám, které jej vyvolávají.

Co je to pálení žáhy?

Pálení žáhy neboli pyróza představuje jeden z nejčastějších gastrointestinálních příznaků. Jedná se o nepříjemný pocit na hrudi způsobený žaludeční kyselinou, která se dostává z žaludku do jícnu. Obvykle je přitom cítit hlavně ve střední části hrudníku. Jde o velice častý jev, který zažije jednou za život skoro každý člověk. Většinou bývá neškodný, avšak v některých případech může značit závažnější potíže, jako jsou například žaludeční vředy.

Chronické pálení žáhy pak často způsobuje takzvaný kyselý reflux. Jedná se poruchu zažívání, při níž se svěrač mezi jícnem a žaludkem správně nebo úplně neuzavírá. Tento sval je přitom zodpovědný právě za zabránění vracení žaludeční kyseliny do krku. Pokud se kyselý reflux neléčí, může se dále vyvinout v gastroezofageální refluxní onemocnění. [1, 23]

Jaké má pálení žáhy příčiny?

Existuje celá řada zdravotních problémů a stavů, které mohou způsobit pálení žáhy. Tímto nepříjemným stavem může trpět navíc i zcela zdravý člověk. Obvykle se nejedná o nic závažného, ale i tak by se každý měl mít na pozoru a snažit se tyto potíže sledovat a regulovat. Mezi typické příčiny zdravotního charakteru, které podporují pálení žáhy, pak nejčastěji patří:

Kromě výše uvedeného mohou být na vině také některé léky (například Aspirin), avšak nejčastěji jsou za pálení žáhy zodpovědné nezdravé stravovací návyky, jako je konzumace potravin pozdě v noci, přejídání se nebo konzumace tučných a smažených pokrmů. Navíc může tento problém vyvolávat také nadmíra stresu a velice často i kouření. [4, 56]

Potraviny a nápoje způsobující pálení žáhy

Potraviny běžně známé jako spouštěče pálení žáhy způsobují, že se jícnový svěrač uvolní a zpomalí trávicí proces, takže jídlo zůstane v žaludku déle. Pokud vás zajímá, o která jídla se jedná, pak jsou to obecně především ty s vysokým obsahem tuku, soli nebo koření. Konkrétně pak pálení žáhy mohou způsobit následující potraviny a nápoje:

  • cibule,
  • tučné a smažené pokrmy,
  • rajčata a výrobky z rajčat,
  • citrusové plody,
  • čokoláda,
  • kynuté pečivo,
  • alkohol,
  • káva,
  • sycené nápoje.
Endoskopie plní diagnostické i léčebné funkce. Jaké druhy existují?
Přečtěte si také:

Endoskopie plní diagnostické i léčebné funkce. Jaké druhy existují?

Z výše zmíněného byste si přitom měli dát pozor zejména na nadměrnou konzumaci smažených a tučných jídel a také na alkoholické nápoje. Nejenže tyto pokrmy a nápoje stojí za problémy s pálením žáhy, ale navíc mohou způsobovat velké množství jiných zdravotních potíží, jako je například vysoký krevní tlak nebo onemocnění některých orgánů.

Pokud chcete potížím s pálením žáhy předejít, doporučuje se celkově dbát na zdravý životní styl. Snažte se jíst vyváženou a pestrou stravu a konzumujte menší porce vícekrát během dne. Důležité je také přestat s kouřením a dostatečně se hýbat. Pokud se u vás objeví pálení žáhy v noci, podložte si horní část těla polštářem, aby oblast, kde se nachází jícen, byla ve vyšší úrovni než žaludek. [7, 8, 9, 10]

Kdy navštívit lékaře?

Pakliže se u vás pálení žáhy objevuje více než dvakrát do týdne, měli byste navštívit svého praktického lékaře nebo gastroenterologa, kteří dokáží stanovit přesnou diagnózu a odhalit případné vážnější nemoci. Vyšetření u odborníka byste navíc měli určitě podstoupit v případě, že pálení žáhy doprovází také následující příznaky:

Pokud uvedené problémy nebudete řešit, v průběhu času se u vás mohou vyskytnout vážnější potíže. Sem patří například zánět jícnu neboli ezofagitida. Žaludeční kyseliny mohou postupně narušit tkáň v jícnu a v horším případě způsobit vřed. Tento stav bývá poměrně bolestivý a způsobuje pacientovi také potíže při polykání.

Kromě vzniku ezofagitidy může pálení žáhy poškodit dolní část jícnu, následkem čehož dojde ke zjizvení tkáně. Tyto jizvy pak zužují potravní dráhu, což vede také k problémům s polykáním. A v neposlední řadě jsou žaludeční kyseliny zodpovědné také za rozvoj Barrettova jícnu, což je stav, který způsobuje poškození, jež zvyšuje riziko vzniku rakoviny tohoto orgánu. [11, 12, 13, 14]

Zdroje: mayoclinic.org, webmd.com, verywellhealth.com, hopkinsmedicine.org, health.harvard.edu, healthline.com, medicalnewstoday.com, nhs.uk, gastroconsa.com, medicinapropraxi.cz

UglyB4sterd (neregistrovaný)

Mě pálí žáha po chlebu.. většinou takovém tom hodně obaleném moukou.

Někdo tvrdí že to způsobuje lepek, možná nějaká slabší forma alergie na něj.

Osobně nevím a je mi to jedno. Jedlou sodu nosím pro jistotu sebou v batohu, stejně jako "ibáč" a endiaron.... jak se říká pro sichr. ;)

  • Našli jste v článku chybu?