Prostředí k diskusi zde neexistuje

6. 9. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrhy změn, které by měly stabilizovat Karlovarskou krajskou nemocnici, zatím příliš konkrétní nejsou. Informace o nich nemají ani tamní odbory. „Změny by měly být produktem konsenzu několika stran. Takovéto prostředí k diskuzi zde ale neexistuje,“ stěžuje si šéf karlovarského Lékařského odborového klubu Petr Igaz.


Ředitel nemocnice Zdeněk Horák představil změny, které by měly zamezit dalšímu finančnímu propadu nemocnice. Seznámil Vás s těmito změnami?

Ředitel zatím s odbory nic nekonzultoval.

Víte o jaké změny se jedná a jak na ně reagujete?

O změnách v nemocnici jsem se dozvěděl z médií a tudíž informace jsou jenom v informativní rovině, proto se k ním necítím odpovědný vyjadřovat.

Jedná se v podstatě o centralizaci péče, je to dle Vás krok tím správným směrem?

To je velice obecná otázka a odpověď na ní je proto v této poloze ano i ne. Jako ale každá aktivita, záleží vždy na skutečném motivu jednání a na úmyslech lidí, kteří je provádějí.

Jaké kroky by podle Vás měl ředitel udělat, aby se zamezilo dalším krizím?

Pokud bude pan ředitel stát o názor odborů, tak mu ho rád sdělím.

Objevují se názory, že by se nemocnice měla rozdělit na jednotlivá zařízení, jak se na ně díváte?

Dle mého názoru by určitě jakékoliv systémové změny měly být produktem konsenzu několika stran. Takovéto prostředí k diskuzi zde ale neexistuje. Z mé zkušenosti, při jednáních vedení, nebo politické reprezentace, kam byla přizvána odborná reprezentace (či už primáři, nebo odbory), toto sloužilo jako zástěrka dialogu. Druhá strana byla přizvána jenom k tomu, aby vyslechla návrhy vedení, její připomínky nebyly brány v potaz.


Odpověď ředitele KKN Zdeňka Horáka na dotaz o konkrétnější podobě chystaných změn:

Celá reorganizace a návrhy nového koncepčního řešení zdravotní péče v kraji v rámci Karlovarské krajské nemocnice a.s. nebyly ještě projednány a schváleny představenstvem společnosti ani Radou Karlovarského kraje a proto je zatím nemohu prezentovat.

Jakmile budou zmíněné kroky uskutečněny, bude o nich veřejnost dostatečně informována.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?