Reformy chce Heger prosadit do roka

10. 9. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví hledá peníze pro svůj resort, kde se dá. Návrhy, které chce do konce roku představit vládě, počítají například s tím, že by do systému dali více peněz třeba osoby bez zdanitelných příjmů či osoby výdělečně samostatně činné.


V rámci tohoto balíku chce ministr navrhnout také zvýšení regulačního poplatku za den v nemocnici z 60 na sto korun. Toto opatření by mělo do systému přinést zhruba 700 milionů korun. Je proto dle něj nutné hledat další zdroje, a tím mají být právě výše zmíněné skupiny.

„Chceme to navrhnout už letos pro příští rok. Přínos je spíše symbolický, není to na úrovni miliard korun,“ uvedl po jednání sněmovního zdravotního výboru Heger.

Podle jeho osobního názoru by se mohlo zvýšit i zdravotní pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné, to ale ví, že v koalici neprosadí.

„Stát se v 90. letech rozhodl, že bude podporovat živnostníky, ale bohužel na úkor zdravotnictví. Myslím, že tyto pokusy státu by se měly odehrávat na úrovni daní,“ soudí Heger.

Slučování pojišťoven

Ještě v první legislativní vlně chce Heger dát změny, které umožní sloučení Vojenské zdravotní pojišťovny s pojišťovnou ministerstva vnitra. Zjednoduší také podmínky pro slučování dalších pojišťoven.

Zásadní legislativní návrhy předloží ministr ale až příští rok - v druhé půli roku to budou prý koncepčně zcela nové návrhy zákonů o veřejném zdravotním pojištění a zdravotních pojišťovnách.

Pojišťovnám uloží povinnost zajistit zdravotní péči pro své pojištěnce, stanoví jim časovou a místní dostupnost péče, včetně definice nároku pojištěnců na tuto péči.

Počítá i s Julínkovými návrhy

Ministr plánuje na příští rok ještě další změny v regulačních poplatcích, měly by se týkat například léků, a nová kritéria pro přerozdělení vybraného pojistného mezi pojišťovnami.

Poslancům Heger také potvrdil, že využije zákonů, které připravil jeho předchůdce Tomáš Julínek (ODS). Chce udělat revizi toho, co je průchodné. Vyhodnotí připomínky, které k zákonům byly, včetně stanoviska České lékařské komory.

Předpokládá, že bez velkých problémů bude možné přijmout z Julínkovy dílny zákony o zdravotních službách a záchranné službě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?