Rušení nemocnice? Nesmysl

11. 5. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Tvrdé sloučení nemocnic? Na to ve svitavském okrese zatím nedojde. Pardubický kraj bude navíc do nemocnice v Litomyšli i ve Svitavách investovat miliony korun. Pacienti se nemusí omezení péče obávat.


Litomyšlská nemocnice ale zavírá z personálních důvodů ortopedickou ambulanci ve Vysokém Mýtě. „Otevřeli jsme ji asi před třemi měsíci. Fungovala tam vždy jednou týdně a to v pátek odpoledne. Z personálních důvodů ji ale musíme uzavřít. Pacienti budou jezdit do Litomyšle. V nemocnici je ambulance otevřená každý den,“ vysvětlil Adrián Nemšovský, mluvčí Litomyšlské nemocnice. Lidé v okrese se obávali, že zůstane pouze jedna nemocnice. Tak se ale nestane.

„Střednědobá koncepce zdravotnictví Pardubického kraje otázku sloučení těchto nemocnic neřeší. Jde nám spíše o optimalizaci činnosti a spolupráci dvou nemocnic ve svitavském okrese. Rozhodně to ale neznamená, že by je chtěl kraj rušit nebo jinak omezovat akutní péči,“ uvedla Magdalena Navrátilová, mluvčí Pardubického kraje. Chtějí dosáhnout efektivnější spolupráce a stabilizace personálu.

„Jde nám také o dostatečné přístrojové vybavení a efektivní investiční politiku. Klademe důraz na unikátní odbornosti a specializaci na odbornou péči. Spolupráce obou nemocnic by k tomu měla vytvořit ekonomické podmínky,“ dodala Magdalena Navrátilová.

Kraj letos s investicemi v nemocnicích nepočítá. Ve Svitavách doplatí 15,2 milionu korun na rekonstrukci stravovacího provozu. V Litomyšli uvolní jeden milion dvě stě tisíc korun na řešení havarijního stavu čistírny odpadních vod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?