Sestra roka 2009

11. 5. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Třetí ročník slovenské soutěže Sestra roka má své vítězky.


Dne 12. března 2010 proběhl v divadle Aréna v Bratislavě slavnostní galavečer u příležitosti vyhlášení výsledků soutěže Sestra roka 2009. Soutěž byla vyhlašována ve dvou kategoriích: Sestra roku poskytovatelka ošetřovatelské péče a Sestra roku manažerka. Předána byla tradičně také Cena za celoživotní dílo v ošetřovatelství. Vítězkou letošního ročníku v kategorii Sestra roku poskytovatelka ošetřovatelské péče se stala na základě rozhodnutí odborné poroty Emília Kunovská z FN Trnava, pro kterou jsou „úsměv a spokojenost pacientů obohacujícím darem“.

V kategorii Sestra roku manažerka se na první příčce umístila PhDr. Anna Klučková z FNsP Nové Zámky, jejímž krédem je „pokud chcete, aby něco fungovalo, je to o vzájemném respektu, kompromisech a správné komunikaci“. Cenu za celoživotní dílo v ošetřovatelství si odnesla PhDr. Emília Lepiešová, PhD. (Stredná zdravotnícka škola v Žilině), která se mimořádně významně podílela na etablování ošetřovatelství jako vědní disciplíny na změnách ve vzdělávání a postavení sester. Všechny oceněné obdržely stříbrnou růži sv. Alžběty, ostatní finalisté si na památku odnesli stříbrnou jehlici s růžovým poupětem.

Mezi hosty a gratulanty byli vedle zástupců slovenského ošetřovatelství také reprezentanti politické sféry. Ministr zdravotnictví SR Richard Raši vyzval sestry, aby stále podávaly pacientům pomocnou ruku při neštěstí a bolesti a dodal: „resetujme všechno negatívne, čo v sebe máme, aby sme sa venovali len prijemným chvíľam“. Podle slov choti prezidenta SR Silvie Gašparovičové neměla porota jednoduchý výběr a zdůraznila, že za nesmírně obětavou a náročnou práci patří ocenění všem finalistům. Projekt opět podpořil také premiér SR Robert Fico.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?