Sestry hrozí stávkou

11. 8. 2009 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce
V některých nemocnicích je již nyní jasné, že slíbené peníze na navýšení mezd nebudou. Jenže zdravotní sestry se s tím nehodlají jen tak smířit. V některých krajích proto již odboráři volají po protestech. První vlnu vzdoru lze očekávat v září...


Nejvyhrocenější je zatím situace v Královéhradeckém kraji, zde se již připravují zdravotníci na stávkovou pohotovost a sbírají podpisy pod petici za navýšení mezd. „Situace je opravdu kritická a v nemocnicích řízených Královéhradeckým krajem není už možné za těchto podmínek garantovat rozsah, kvalitu a dostupnost zdravotnické péče, kterou občané tohoto regionu potřebují,“ píší odboráři krajským zastupitelům v dopise, v němž je vyzývají, aby situaci řešili.

Rádi bychom sestrám přidali, ale..

Jejich slova potvrzují i ředitelé nemocnice, kteří dodávají, že peníze by sestrám rádi přidali. „Rozdíl mezi platem sestry v domově důchodců a u nás je až pět tisíc korun, ale naše sestry si zasluhují vyšší plat. Mají tady neskutečně těžkou a vysoce profesionální práci,“ uvedl pro DNES ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský. Nemocnice zatím kvůli nedostatku personálu péči o pacienty neomezuje. Kdyby ale odešlo víc sester, došlo by k tomu.

Peníze nemá ani kraj

Zdravotníkům v krajských nemocnicích se v uplynulých třech letech postupně přidávalo. Nyní krajské nemocnice ani kraj na zvýšení mezd peníze nemají. „Kraj již zdravotním sestrám od ledna navýšil mzdy o šest procent, kraj na zvýšení mezd již letos peníze vyčlenil,“ doplnil mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Jenže poté, co stát letos začátkem července zdravotníkům přilepšil o 2 500 korun, bude rozdíl oproti zaměstnancům krajských nemocnic ještě větší. Krajské nemocnice totiž od pojišťoven dostanou 1 500 korun na sestru. Po přerozdělení na celý střední zdravotnický personál nemocnice ale zbude jen tisíc korun na osobu.

Protesty se zřejmě rozšíří

Protesty se zřejmě rozšíří i do ostatních krajů, přiznává to i předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. „Lidi začínají být nervózní,“ podotkl pro Lidové noviny. Případné protesty podle něj lze očekávat v září. Zdravotní pojišťovny slíbily na platy 1,2 miliardy korun, podle asociace nemocnic by byl zapotřebí víc než dvojnásobek. Většina pojišťoven hodlá dát peníze navíc jen těm nemocnicím, které neprosperují.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?