Špinění v těhotenství může nastávající matku vyděsit. Co značí, že je čas vyhledat lékaře?

24. 3. 2023 7:30
přidejte názor

Pokud se kdykoliv během těhotenství znenadání objeví lehké krvácení, může to nastávající maminku pořádně vyděsit. Ačkoliv některé příčiny bývají banální a úzce souvisí s tím, že pacientka na svět brzy přivede nový život, v jiných případech může být život dítěte i jeho matky v ohrožení. Kdy je slabé špinění v těhotenství normální a jakým situacím by pacientky měly věnovat zvýšenou pozornost?

Jak vypadá špinění v těhotenství?

Jako špinění lékaři označují mírné krvácení z pochvy, které na první pohled připomíná začínající menstruaci, ale většinou bývá o mnoho slabší. Pro špinění při těhotenství je přitom typické vylučování světle růžové, červené nebo dokonce i hnědé krve, která v podobě drobných skvrn nebo kapek ulpívá na spodním prádle.

Ačkoliv lehké špinění v těhotenství nepředstavuje nic neobvyklého, je dobré ho sledovat a v případě jakýchkoliv obav či doprovodných komplikací kontaktovat ošetřujícího lékaře. Pozor by si pacientky měly dát také na jakékoliv silnější krvácení, které by mohlo být známkou ohrožení života plodu i nastávající matky. Pokud tyto obtíže zaznamenají, je nutné vyhledat pohotovostní péči.

Jak tedy špinění v těhotenství odlišit od krvácení, které signalizuje zdravotní obtíže? Rozdíl je především v jeho intenzitě či délce trvání. Zatímco při špinění postačí tenká, slipová vložka, během krvácení ženy obvykle potřebují k zadržení tekutiny vložku nebo tampon, které si musí i častěji vyměňovat. Špinění navíc pacientku příliš dlouho neobtěžuje, ale krvácení může trvat delší dobu. [1, 2, 34]

Špinění na začátku těhotenství

Těhotenství představuje pro ženské tělo velkou zátěž a vývoj nového života s sebou přináší celou řadu dramatických změn. Dochází totiž k uhnízdění oplodněného vajíčka do děložní sliznice, buduje se nový systém průtoku krve a organismus se musí potýkat také s rozkolísanou hladinou hormonů. Kromě toho se zvyšuje krevní tok v děložním čípku, který je díky tomu o mnoho citlivější.

Lehké vaginální špinění a bolest v podbřišku na začátku těhotenství tedy nemusí hned znamenat, že je s vývojem miminka něco v nepořádku. Vzhledem k tomu, jakými změnami ženské tělo prochází, existuje celá řada různých důvodů, proč se špinění v začátku těhotenství může objevit. Některé z nich jsou banální, jiné však mohou být velice nebezpečné. [5, 6, 78]

Špinění místo menstruace na začátku těhotenství

Jedním z možných důvodů, proč mohou ženy zaznamenat špinění v těhotenství v době očekávané menstruace, je implantační krvácení. To se objevuje přibližně 11 až 12 dnů po oplodnění, zhruba ve stejnou dobu, kdy mělo přijít pravidelné měsíční krvácení. Na první pohled se může podobat běžné menstruaci, ale ve skutečnosti signalizuje, že se v ženském těle začíná vyvíjet nový život.

Implantační krvácení je známkou nidace, což znamená, že se oplodněné vajíčko zahnizďuje v silně prokrvené děložní sliznici. Z toho důvodu můžeme brát lehké špinění jako příznak těhotenství, který se objevuje zhruba u třetiny gravidních pacientek. Na rozdíl od klasické menstruace je však toto krvácení spíše slabší a trvá pouze jeden až tři dny.

Kromě toho, že často doprovází začátek těhotenství špinění nebo lehká bolest v podbřišku, objevuje se i celá řada dalších symptomů, které připomínají premenstruační syndrom a mohou pacientce napovědět, že došlo k početí dítěte. První příznaky těhotenství je přitom možné zaznamenat zhruba kolem 14. dne po oplodnění, těsně před očekávaným příchodem menstruace. Patří sem například:

Zaznamená-li nastávající matka hnědé špinění na začátku těhotenství, obvykle není důvod k obavám. Výtok mívá hnědou barvu kvůli tomu, že obsahuje starou krev, která postupně opouští ženský organismus, což je jedním z dočasně se manifestujících příznaků raného těhotenství. Hnědé i růžové špinění v těhotenství může být zároveň známkou implantačního krvácení.

Malé množství tmavé krve se během prvních týdnů gravidity může objevit také vlivem neustálého zvětšování dělohy, která je v této době více prokrvená. Pokud ale na začátku těhotenství zaznamenáte silnější krvácení jasně červené nebo i tmavší barvy, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Důvodem by mohl být potrat nebo třeba mimoděložní těhotenství. [9, 10, 11, 12, 13, 14]

Všimly jste si špinění na začátku těhotenství?

Špinění z nedostatku gestagenů

Některé nastávající maminky mohou krátce po oplodnění zaznamenat špinění nebo lehké krvácení, které souvisí s nedostatkem gestagenů. Tyto ženské pohlavní hormony se uplatňují především ve druhé fázi menstruačního cyklu, protože mění kvalitu děložní sliznice a připravují ji na přijetí oplodněného vajíčka. Jsou tedy velice důležité pro udržení správného průběhu těhotenství.

Pokud dojde k oplodnění, koncentrace progesteronu po celou dobu těhotenství stoupá. Gestageny jsou pak nezbytné také pro rozvoj mléčných žláz a pro následné kojení. Jestliže je hladina těchto hormonů u pacientky příliš nízká a objeví se lehké špinění na začátku těhotenství, je nutné vyhledat lékaře. Ten může předepsat umělý gestagen, jenž pomůže těhotenství udržet. [15, 16, 17, 18, 19]

Špinění spojené s rozvojem infekce

Jednou z možných příčin, proč se objevuje špinění v prvním trimestru těhotenství, je také infekce, která nemá s probíhající graviditou prakticky nic společného. Konkrétně se jedná hlavně o různé infekce v oblasti pánve, močového měchýře nebo močových cest, které jsou způsobeny bakteriemi, viry nebo přítomností plísně. Mezi typické příznaky se řadí:

  • lehké špinění nebo krvácení,
  • svědění v oblasti pochvy,
  • pálení při močení,
  • bolesti v podbřišku,
  • zakalená moč,
  • bílý výtok,
  • tlak v pánevní oblasti,
  • boláky na vnější straně pochvy.

Mezi důvody, proč někdy doprovází špinění začátek těhotenství, patří také cervicitida. Jedná se o zánět děložního hrdla (cervix uteri), který mají obvykle na svědomí pohlavně přenosné patogeny, jako jsou například gonokoky, chlamydie, trichomonády nebo virus herpes. Ke vzniku cervicitidy však přispívají také lokální změny, a to včetně různých vyšetření nebo přítomnosti polypů. [20, 21, 22, 23]

Samovolný potrat

Špinění během těhotenství může být jedním z příznaků hrozícího či probíhajícího potratu, ke kterému nejčastěji dochází během prvních 12 týdnů gravidity. Výjimkou ovšem není ani samovolný potrat ve druhém trimestru. Krev v tomto případě bývá jasně červená, mohou se v ní objevit i krevní sraženiny a typické jsou také bolesti v břiše, pánevní oblasti nebo dolní části zad.

Zatímco v případě implantačního krvácení bývá bolest v podbřišku spíše mírná, krvácení a křeče doprovázející samovolný potrat mohou trvat klidně i několik dnů a mívají mnohem vyšší intenzitu. Pokud se žena obává, že by její obtíže mohly souviset s potratem, měla by okamžitě vyhledat lékaře. V některých případech se totiž dá těhotenství včasným zásahem zdravotníka zachránit.

Špinění na začátku těhotenství pak může způsobit také syndrom mizejícího dvojčete, což je označení pro stav, kdy po oplodnění dojde k vytvoření dvou zárodků, ale jeden z nich ještě v rané fázi gravidity zanikne (jde tedy o jakýsi samovolný potrat). Nastávající maminka pak může zaznamenat slabé špinění, křeče v podbřišku či bolesti zad. [24, 25, 26, 27, 28]

Mimoděložní těhotenství

Pokud se na začátku těhotenství objeví silnější špinění nebo krvácení doprovázené bolestí v malé pánvi, na vině může být mimoděložní těhotenství. Jak už samotný název napovídá, v tomto případě se oplodněné vajíčko neuchytí v děloze, ale je implantováno do vejcovodu, děložního hrdla, vaječníku nebo břišní dutiny.

Endometrióza může vést až k neplodnosti. Jak ji účinně léčit?
Přečtěte si také:

Endometrióza může vést až k neplodnosti. Jak ji účinně léčit?

Tato místa však nejsou pro vývoj nového života v žádném případě uzpůsobená a postupně tedy dochází k odumření plodu. Pokud i přes nepříznivé podmínky těhotenství pokračuje, rozvíjí se zdravotní komplikace, kam patří krvácení, bolest na jedné straně malé pánve, závratě, poruchy vědomí, prasknutí vejcovodu či sepse. V nejhorším případě pak hrozí i smrt pacientky.

Příčinou mimoděložního těhotenství mohou být například různé stavy po zánětech a operacích, malá pohyblivost vejcovodů, kouření, zavedené nitroděložní tělísko, endometrióza, opakované infekce v pánevní oblasti či sexuálně přenosné nemoci. Vzhledem k tomu, že tato situace bezprostředně ohrožuje pacientku na životě, je nutné embryo co nejdříve odstranit. [29, 30, 31, 32, 33]

Špinění ve druhém trimestru

Stejně tak jako začátek gravidity může doprovázet špinění v těhotenství 2. trimestr, kdy si nastávající maminky pomalu začínají zvykat na svou novou životní roli. Riziko samovolného potratu se sice s každým přibývajícím týdnem snižuje, stále ovšem není možné tento problém zcela vyloučit. I slabé krvácení je proto nutné brát vážně. Mezi další příčiny špinění ve druhém trimestru se pak řadí:

  • pohlavní styk – sliznice je více prokrvená a čípek citlivější,
  • vyšetření u lékaře – především během kontroly děložního čípku,
  • fyzická aktivita – často se objevuje špinění v těhotenství po námaze, a to například vlivem delšího cvičení nebo zvedání těžších břemen,
  • placenta praevia – patologické umístění placenty (nízko uložená placenta, vcestné lůžko), kdy daný orgán částečně, nebo úplně zakrývá děložní otvor, což může později bránit normálnímu průběhu porodu. [34, 35, 36, 37, 38]

Špinění na konci těhotenství

Slabé krvácení těsně před koncem těhotenství (často s příměsí hlenu) může signalizovat, že porod již začíná. Lékaři tento stav označují jako odchod hlenové zátky, přičemž výtok mívá krémové, růžové nebo hnědé zbarvení, může být krvavý a jeho konzistence je hustá a lepkavá. Zátka může odejít najednou, ale často se stává, že je vylučována po částech během několika hodin či dnů.

Zatímco některé ženy odchod hlenové zátky vůbec nezaznamenají, jiné si mohou všimnout krvavého výtoku na spodním prádle nebo na toaletním papíru. Hlenová zátka přitom může odejít také po vyšetření, po pohlavním styku nebo až během porodu. Ačkoliv její odchod často značí blížící se porod, může trvat ještě několik dní, než miminko přijde na svět. Mezi další znaky přicházejícího porodu patří:

  • odtok plodové vody,
  • tvrdnutí břicha,
  • tupé bolesti ve spodní části zad,
  • pravidelné a zesilující kontrakce,
  • zkracování intervalu mezi kontrakcemi.

Špinění nebo krvácení mezi 20. a 37. týdnem těhotenství může být také příznakem předčasného porodu. V České republice přichází na svět zhruba každé dvanácté miminko jako nedonošené (tedy před ukončeným 37. gestačním týdnem). Stejně jako v případě klasického porodu se přitom dostaví charakteristické symptomy, jako jsou pravidelné kontrakce nebo odtok plodové vody.

Další možné příčiny špinění na konci těhotenství:

  • placenta praevia (vcestné lůžko),
  • vasa praevia (vcestné cévy),
  • abrupce placenty (předčasné odlučování lůžka),
  • ruptura dělohy (prasknutí dělohy),
  • děložní polypy a další zdravotní komplikace. [39, 40, 41, 42, 43, 44, 45]

Špinění po sexu v těhotenství

Poševní sliznice bývá v průběhu těhotenství více prokrvená a také děložní čípek je v danou chvíli mnohem citlivější, než je obvyklé. Při jakémkoliv podráždění (stačí minimální kontakt) zde tedy snadno může dojít k natržení cévky. To se stává hlavně během pohlavního styku, což se následně projeví lehkým špiněním nebo krvácením.

Ze stejného důvodu se může objevit také hnědé špinění v těhotenství po vyšetření u gynekologa (vyšetření pánve či ultrazvuk). Ačkoliv toto slabé krvácení může nastávající matku pořádně vystrašit, obvykle trvá pouze krátkou dobu a dítě žádným způsobem neohrožuje. Rozhodně se proto sexu v těhotenství ani lékařským kontrolám nemusíte do budoucna vyhýbat. [46, 47, 48, 49]

Kdy je nutné vyhledat lékaře?

Slabé špinění, které během krátké doby odezní, může být zcela normální součástí těhotenství a nastávající matky se kvůli němu tedy nemusí ihned znepokojovat. V případě jakýchkoliv obav je ovšem dobré kontaktovat lékaře, který provede potřebná vyšetření a odhalí příčinu obtíží. Neprodleně je pak nutné vyhledat lékařskou pomoc, pokud žena zaznamená tyto problémy:

  • silnější krvácení (jako menstruace),
  • špinění, které trvá delší dobu,
  • nepříjemné bolesti břicha,
  • nevysvětlitelný výtok z pochvy,
  • další komplikace (zimnice, horečka, kontrakce),
  • dříve patrné pohyby dítěte najednou ustaly. [50, 51, 52, 53, 54, 55]

Zdroje: gynella.cz, maminkam.cz, porodnice.cz, tehotenstvi.cz, wikiskripta.eu, stefajir.cz, healthline.com, webmd.com, mountsinai.org, tommys.org, americanpregnancy.org, parents.com, whattoexpect.com, medicalnewstoday.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?