Recept vycházející z německé kuchyně byl v minulosti hodně oblíbený, protože je to vlastně pochoutka „co dům dal“. Stačí smíchat nakrájenou šunku či uzené maso s fleky, zalít vajíčky, mlékem či smetanou a zapéct v troubě. V některých rodinách se šunkofleky vylepšují jarní cibulkou, sněhem z bílků či bylinkami.
Co se dozvíte v článku
Šunkofleky recept: tradiční verze s uzeným masem
Ingredience
- 500 g fleků,
- 500 g uzeného masa,
- 1 středně velká cibule,
- 1 plátek másla,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- 4 celá vejce,
- sůl,
- mletý pepř,
- sádlo na vymazání formy,
- strouhanka na vysypání formy.
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a cibulku na něm opečte dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a lehce ho orestujte. Opečené maso s cibulkou dejte stranou.
- Nyní se můžete pustit do vaření těstovin. Sušené fleky vhoďte do osolené vroucí vody a vařte je tak dlouho, aby byly al dente (pevné na skus).
- Počítejte s tím, že pokud máte podomácku připravené flíčky, bude doba vaření opravdu krátká, a to přibližně 2 minuty. Abyste předešli lepení fleků k sobě, přidejte do uvařených těstovin trošku sádla.
- Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si zapékací formu, kterou nejprve vymažete sádlem a následně vysypete strouhankou. Flíčky pak promíchejte s masem a cibulí, osolte a opepřete.
- Nakonec zbývá ještě rozšlehat vajíčka ve smetaně. Zalijte jimi flíčky, směs dobře promíchejte a přemístěte do pekáčku. Šunkofleky nechte zapékat přibližně 35 minut.
- Hotový pokrm podávejte s kyselou okurkou. Někdo má rád k šunkoflekům také okurkový salát, zelný salát či jiné svěží přílohy.

Odkud pochází šunkofleky?
Ačkoliv většina z nás asi vnímá šunkofleky jako tradiční české jídlo, tento pokrm vychází z německé kuchyně. Němci mu původně říkali Schunkeflecken nebo Schunkenfleckerl, což lze do češtiny přeložit jako šunkové flíčky.
Odkazuje to na základní suroviny, které v šunkoflecích najdete – šunku (nebo spíše uzené maso) a nudle známé jako flíčky. Protože jde o výživné, chutné a na suroviny i přípravu relativně nenáročné jídlo, rozšířilo se rychle do ostatních zemí střední Evropy. Recept se několik století nijak výrazně neměnil a zachovával si svou jednoduchost.
Na šunkoflecích si můžete pochutnat i dnes, navštívíte-li podniky v Rakousku a Německu. Akorát se budou jmenovat Schinkenfleckerl. Jedny z prvních zmínek o pokrmech, které se podobají šunkoflekům, lze ovšem najít ve starověkém Římě. Hodně se ale lišily od šunkofleků, jak je známe dnes.
Každá rodina je dělá trochu jinak
V základním německém receptu na šunkofleky byla uvedena jen šunka, fleky, kysaná smetana a vajíčka. A pravda je, že moderní zapečené těstoviny s uzeným masem se připravují hodně podobně. Jen se v nich objevuje místo kysané smetany tučná šlehačka.
V některých rodinách se dokonce setkáte s tím, že se směs těstovin v pekáčku zalévá uzeným vývarem. Některé hospodyňky dále nedají dopustit na vyšlehaný sníh z bílků, který opatrně vmíchají do těstovin a masa. Pokrm díky tomu získá jemnější a lehčí konzistenci.
Každý si zkrátka recept na šunkofleky může upravit podle toho, jak mu nejvíce chutnají a jaké suroviny potřebuje zpracovat. Někteří lidé přidávají na posledních 5–10 minut pořádnou porci nastrouhaného sýra, který pomůže s vytvořením křupavé zlatavé krusty. S tím se lze setkat poměrně často. Oblíbené je též zamíchání do šunkoflekové směsi jarní cibulky a čerstvých bylinek.
Méně obvyklé je ale dávat do pekáčku na šunkofleky různé druhy zeleniny, jako je sterilovaný hrášek, kukuřice nebo mrkev. S dochucováním šunkofleků se to rovněž většinou moc nepřehání. Standardně se do nich dává jen sůl a mletý pepř. Pokud je chcete trochu ozvláštnit, můžete zkusit trochu muškátového oříšku, nové koření nebo česnek.
Tradiční fleky se zároveň někdy nahrazují jinými druhy těstovin. Lidé zkrátka používají k zapečení zrovna to, co mají doma k dispozici. Klidně tak můžete vyzkoušet kolínka, mašličky, vrtulky a jiné tvary.
S čím podávat šunkofleky?
K porci šunkofleků patří neodmyslitelně kyselá okurka. Pokrm ale může na první pohled vypadat trochu chudě. Pro lepší estetičtější dojem ho můžete ozdobit třeba čerstvou petrželkou kudrnkou. Jako příloha se k šunkoflekům podávají nejčastěji saláty. Zkusit můžete třeba okurkový, z hlávkového zelí, mrkvový nebo s nakládanou červenou řepou.
Alternativou salátu může být zeleninová obloha na talíři. Zkuste nakrájet pár rajčat, okurku na kolečka, papriku na plátky a přidat listy salátu. Šunkofleky budou díky tomu vypadat mnohem lákavěji a zajímavěji.
S čím si šunkofleky obvykle dáváte?
Tipy na odlehčené šunkofleky
Do šunkofleků se nejčastěji dává uzené maso, a to konkrétně krkovička, bůček nebo plec. Čím tučnější, tím je výsledná chuť pokrmu lepší. Někdo ale nechce jíst vepřové nebo se zkrátka vyhýbá tučným druhům masa ze zdravotních důvodů.
Pokud chcete trochu odlehčenější variantu, vyměňte uzené maso za šunku. Nutriční hodnoty šunkofleků se dají zlepšit také tím, že místo klasických flíčků použijete celozrnné těstoviny. Kalorie se dají ušetřit rovněž vynecháním tučné smetany. Těstoviny lze zalít jen mlékem, případně vajíčky.
Šunkofleky recept: zdravější verze
Ingredience
- 500 g celozrnných těstovin,
- 500 g kvalitní šunky,
- 6 celých vajec,
- sůl,
- mletý pepř,
- 150 g strouhaného eidamu,
- přepuštěné máslo na vymazání formy,
- strouhanka na vysypání formy.
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě. Smíchejte je se šunkou nakrájenou na kostičky. Vajíčka rozšlehejte, osolte, opepřete a nalijte je do těstovin se šunkou. Směs pečlivě promíchejte.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Zapékací formu vymažte trochou přepuštěného másla, vysypte strouhankou a naplňte připravenou směsí.
- Pekáč dejte do rozpálené trouby a pečte asi 35 minut. Na posledních 10 minut je posypte strouhaným sýrem. Díky tomu se na povrchu vytvoří kůrčička.
- Hotové šunkofleky podávejte s kyselou okurkou a zeleninovým salátem.
Zdroje: ceskatelevize.cz, brno.rozhlas.cz, derstandard.at, cleverleben.at
Flíčky jsou výborné s uvařeným uzeným vepřovým kolenem. Ve vývaru z kolene uvařím flíčky. Jinak další postup viz příspěvky.