Systém proplácení měnit nehodláme

15. 7. 2009 10:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj hodlá pacientům vracet poplatky i v privátních lékárnách. Odborné společnosti rozhodnutí vítají, ozývá se ale kritika kvůli poměrně složitému systému proplácení, který by mohl pacienty odradit. „Systém není nijak komplikovaný, proto zatím nepočítáme s jeho zásadnějšími změnami,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz hejtman kraje Josef Novotný....


Proč jste s takovým krokem přišli? Co bylo hlavním impulzem?

Hlavním impulzem je stále stejná věc. Je to slib občanům, který byl dán před krajskými volbami 2008, že jim budou hrazeny zdravotnické poplatky. Od ledna 2009 je v Karlovarském kraji (KK) pouze jedna lékárna, která je zřizovaná Karlovarským krajem. Tato lékárna je v Karlových Varech. Lékárny tohoto typu v Sokolově a v Chebu chybějí. Občané těchto okresů velmi naléhali na zřízení lékáren, kde by mohli obdržet dar od Karlovarského kraje, sloužící k úhradě poplatků.

Proč jste se k němu odhodlali až nyní? Za nedlouho budou parlamentní volby a po nich může být vše jinak.

Několik měsíců jsme se snažili situaci vyřešit zřízením krajských lékáren v Sokolově a Chebu. Přes velké úsilí se nepodařilo sehnat do těchto lékáren kvalifikované pracovníky, ať už magistry nebo laboranty, ačkoliv jim byl nabízen velmi slušný plat. Až když jsme skutečně věděli, že lékárny není možné obsadit erudovanými odborníky, začali jsme hledat jinou variantu řešení.

Konzultovali jste tento krok s Asociací krajů ČR?

O situaci s hrazením poplatků v lékárnách zřizovaných kraji jsme mnohokrát s ostatními hejtmany, tedy s Radou Asociace krajů ČR, diskutovali, hovoříme pravidelně i o tomto našem záměru. Jiné kraje jsou oproti nám ve výhodě, že lékáren zřizovaných krajem mají na svém území mnohem víc, než my, kteří máme jednu ústavní lékárnu a ta je v současnosti značně přetížena. Pochopitelně vnímáme také postoj soukromých lékáren, které se cítí diskriminovány a v některých regionech dokonce byly podány žaloby na kraj, který ve svých lékárnách poplatky hradí.

Často je kritizováno, že systém proplácení bude příliš složitý, nepočítáte do budoucna, že byste to nějakým způsobem změnili?

Myslím, že se nám podařilo v našem kraji vytvořit systém hrazení, který není nijak komplikovaný, proto zatím nepočítáme s jeho zásadnějšími změnami.

Nepřispěly k vašemu rozhodnutí proplácet poplatky i častější soudní dohry? Tedy tlak lékárníků a stížnosti na nekalou soutěž?

Jak už jsem říkal, soukromé lékárny se cítí diskriminovány a obyvatelé znevýhodněni tím, že musejí za úhradou poplatků cestovat do Karlových Varů. V Karlovarském kraji zatím žádné soudní spory s lékárníky nemáme a předpokládám, že dojde tímto k uspokojení občanů na straně jedné i soukromých lékáren na straně druhé. Do budoucna počítám, že celý systém bude odstraněn změnou zákona na úrovni parlamentu, neboť placení poplatků ve zdravotnictví se ukázalo jako nedomyšlený krok.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?