Tipy na nejlepší knižní dárky

3. 12. 2019 15:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Vánoce se kvapem blíží a je nejvyšší čas začít shánět dárky. Chcete své blízké potěšit pěknou knížkou, ale zároveň byste jim rádi věnovali něco praktického, co obohatí jejich tělo či mysl? Máme pro vás tip na několik zajímavých knižních titulů, které vaší rodině a přátelům vykouzlí úsměv na tváři a zaručeně je potěší.


Nevíte si rady s výběrem vánočních dárků, nebo prostě jen hledáte inspiraci na ty nejzajímavější tituly, které se soustředí na zdraví, sport nebo výživu? V tom případě jistě oceníte naše tipy na knížky z e-shopu Kniha.cz. Vybrali jsme pro vás deset zajímavých novinek, které se na pultech knihkupectví objevily v letošním roce.

Jíme zdravě po celý rok

Chcete vaše blízké potěšit zajímavou kuchařkou, ve které najdou inspiraci na ty nelepší recepty zdravé a štíhlé kuchyně pro každé roční období? V tom případě sáhněte po knize s názvem Jíme zdravě po celý rok: jaro, léto, podzim, zima. Ta navazuje na tři předchozí kuchařské bestsellery a přináší čtenářům 160 zdravých a rychlých receptů, které využívají ryze české suroviny. Jednoduše se tak naučíte připravit vydatné snídaně a svačiny, sezónní polévky, rychlé obědy nebo třeba netradiční zákusky pro mlsouny.

A proč se autoři v nové kuchařce soustředí právě na sezónní suroviny? Nejen že jsou v daném ročním období mnohem kvalitnější a chutnější, ale zároveň jsou tou dobou mnohem cenově dostupnější. Můžete se těšit třeba na zajímavé rady, jak využít letní ovoce a připravit dobroty z jahod nebo meruněk. Najdete zde ovšem i recepty, v nichž hrají hlavní roli často opomíjené podzimní a zimní suroviny, jako jsou brambory, červená řepa, dýně nebo třeba kapusta.

Low Carb: Rychlé recepty pro každý den – Nico Stanitzok, Carolina Hausmannová

Jíst zdravě, a přitom i chutně je někdy problém, a to především ve chvíli, kdy člověk tráví každý den v kanceláři. Místo zdravé svačinky totiž obvykle rychle sáhneme raději po sušence, sýrové housce nebo třeba talíři hranolek z kantýny. Ačkoliv i tyto pokrmy často chutnají dobře, s každým z nich prudce stoupá hladina krevního cukru a zanedlouho se znovu dostaví nesnesitelný hlad. Chcete takovým situacím do budoucna zabránit? Pak vsaďte na kuchařku s názvem Low Carb: Rychlé recepty pro každý den.

Nová kniha z pera Nica Stanitzoka a Caroliny Hausmannové bude vhodným vánočním dárkem pro všechny, kteří chtějí uniknout ze začarovaného kruhu a touží začít jíst trochu jinak. V kuchařce najdou spoustu rychlých a jednoduchých Low Carb receptů, podle kterých snadno připraví vydatné snídaně, obědy do sklenice s sebou, ale i večeře, které budou hotové během několika málo minut. Low Carb strava jim navíc dodá potřebnou energii a udrží člověka ve formě.

Tinktury z léčivých bylin – Rudi Beiser, Helga Ell-Beiserová

Všechny obdivovatele léčivých rostlin jistě potěší kniha s názvem Tinktury z léčivých bylin, kterou mají na svědomí Rudi a Helga Beiserovi. Tito dlouholetí experti na využití léčivých rostlin ve své nejnovější publikaci ukazují, jak si vyrobit vlastní účinnou tinkturu z čerstvých i sušených bylin. Zároveň v sedmi jednoduchých krocích popisují profesionální extrakční postupy, uvádějí jedinečné informace týkající se správné koncentrace alkoholu pro jednotlivé rostliny a přidávají také tipy na tinktury bez alkoholu.

Několik málo kapek tinktury má často větší léčebnou účinnost než celý šálek čaje. Pomocí alkoholu je navíc možné velmi snadno extrahovat cenné obsahové látky a zajistit jejich trvanlivost v podobě tinktury. Příručka s názvem Tinktury z léčivých bylin obsahuje více než 70 receptů na nejčastější obtíže včetně těch historických, a kromě toho je doplněna také o nově vyvinutou detoxikační terapii určenou k očistě organismu.

Přírodní péče o pleť a vlasy – Sophie Thompsonová

V péči o naši pokožku je často tím nejlepším pomocníkem sama příroda. Pokud hledáte vhodný vánoční dárek pro maminku, sestru nebo třeba kamarádku, která se zajímá o přírodní kosmetiku z domácích surovin, určitě ji potěší kniha Sophie Thompsonové s názvem Přírodní péče o pleť a vlasy. Díky této publikaci se naučí, jak vyrobit různé balzámy, masky nebo třeba účinné peelingy.

Při správném použití může žena prostřednictvím přírodních výrobků získat pleť, jakou si vždycky přála. A přitom vůbec nezáleží na tom, zda je pokožku třeba zklidnit, hydratovat, osvěžit, vyhladit nebo třeba tonizovat. Nová kniha Sophie Thompsonové poradí ve všech těchto oblastech a ukáže, jak si z domácích surovin vytvořit efektivní přírodní kosmetiku. Navíc tak budete vždycky vědět, co přesně si na pleť, tělo a vlasy nanášíte.

Krásná tvář – Michaela Dombrovská, Lucie van Koten

Další zajímavou publikaci, která se soustředí na péči o pleť a tělo, si letos připravily vítězka Czech Blog Awards a známá guru přírodní kosmetiky Lucie van Koten společně s Michaelou Dombrovskou, jež působí jako lektorka obličejové jógy. Kniha s názvem Krásná tvář přináší spoustu zajímavých rad ohledně přírodní kosmetiky a jejího využití a stane se tak skvělým vánočním dárkem pro kteroukoliv ženu.

A co všechno vlastně najdete v nové příručce, která radí, jak správně pečovat o vaši tvář? Kromě praktických návodů a vyjádření odborníků se můžete těšit třeba na zajímavé ukázky, fotografie i osobní příběhy ze života známých autorek. Díky první české knize, která spojuje téma přírodní kosmetiky a obličejové jógy, tak každá žena může začít doslova zářit.

Mé cesty do hlubin mozku – Vladimír Beneš

Pokud někdo z vašich blízkých rád čte o osudech zajímavých českých osobností, nebo prostě jen hledá inspirativní publikaci o zázracích moderní medicíny, jistě ho zaujme kniha s názvem Mé cesty do hlubin mozku. Jedná se o knižní rozhovor s Vladimírem Benešem, který provedl již osm tisíc operací a v neurochirurgii patří k nejlepším na světě. V názorech je přímý a někdy i provokativní, ale zároveň se nebojí přiznat, že jako chirurg má často i strach, jelikož při operacích mozku o životě a smrti rozhodují pouhé milimetry.

Beneš poutavě vypráví o doktorech a jejich pacientech, o mozku samotném, o lékařské etice, víře, výčitkách i radostech. Dotýká se také témat, jako jsou úplatky ve zdravotnictví, studie z minulého režimu nebo třeba lékařské seriály. Velkou pozornost věnuje některým důležitým otázkám, které donutí čtenáře k zamyšlení. Co vše víme o mozku a co o něm nikdy vědět nebudeme? Dokážeme předejít těžkým nemocem, jako jsou mrtvice či mozkové nádory? A měl by člověk dostat možnost sám se rozhodnout, že už nechce žít?

Paměti přírodního léčitele – Jan Mikolášek

Co se týče slavných osobností, které se pohybují či pohybovaly v oblasti péče o zdraví, v listopadu se na pultech knihkupectví objevila také kniha s názvem Paměti přírodního léčitele od Jana Mikoláška. Tento slavný bylinář a léčitel v ní poutavou formou vypráví svůj strhující životní příběh, který sepsal již v 50. letech 20. století. Kniha však dlouhou dobu nemohla být publikována a nyní tak vychází úplně poprvé v tomto rozsahu. Čtenáři se mohou těšit na zajímavý pohled do praxe přírodního léčitelství.

Jan Mikolášek zažil lesk i bídu rakouské monarchie, pracoval ve službách arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a okusil také frontové zákopy první světové války. Po vzniku samostatného Československa začal podnikat v netradičním oboru léčitelství a díky svým schopnostem později unikl ze spárů gestapa. Hitlerův tajemník Martin Bormann byl výsledkem jeho léčby naprosto ohromen, Mikoláškův věhlas se začal rychle šířit a brzy ho začaly vyhledávat lidé z řad politiků i umělců. Pokud vás zajímají i další osudy tohoto pozoruhodného muže, Paměti přírodního léčitele byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Škorpilova běžecká bible – Miloš Škorpil

Běh není pouze sport pro vrcholové atlety, ale stejnou měrou prospívá každému z nás. V posledních letech jsou proto velice populární knihy o běhání. Jestliže chcete někoho blízkého potěšit právě takovou publikací, ideální volbou je Škorpilova běžecká bible. Jedná se o nejobsáhlejší knihu o běhání od nestora českého ultraběhu Miloše Škorpila, který se zde věnuje všem zásadním tématům, o nichž se v běžecké komunitě živě diskutuje. Zároveň také s humorem přináší odpověď na tu nejdůležitější otázku: proč a jak běhat až do pozdního věku.

Ve Škorpilově běžecké bibli čtenář nalezne stovky osvědčených rad a nápadů, jak zapojit běh do našeho každodenního života. A nezáleží na tom, zda chcete zlepšit svůj výkon, před létem zhubnout do plavek, nebo si třeba jen užít radost z příjemného pohybu. Kromě toho na stránkách této knihy najdete také tipy ohledně tréninku, výživy, zranění, relaxace i přípravy na závody. Významnou součást publikace pak tvoří podrobné tréninkové plány na 5 a 10 kilometrů, půlmaraton nebo i maraton.

Jóga: váš průvodce domácí praxí

Jóga představuje jedinečné propojení fyzického cvičení, psychologie i filozofie, které se soustředí na rovnováhu těla, mysli a ducha. Pěkným vánočním dárkem pro milovníky pravidelného pohybu tak může být třeba i kniha s názvem Jóga: váš průvodce domácí praxí. Čtenářům poradí, jak získat pružné a zdravé tělo i spokojenou mysl, seznámí je se všemi důležitými prvky jógy a podrobně rozebere jednotlivé jógové pozice.

Bojíte se, že bude příručka pro začátečníky příliš složitá? Nemusíte mít žádné obavy, čtenáře totiž provede pozicemi od úplných začátků až po obtížnější varianty. Nechybí zde ani kapitoly o správném dýchání a meditaci, které jsou s jógou neodmyslitelně spjaté. Kromě toho kniha poskytne čtenářům rady ohledně správné výživy a poslouží také lidem, kteří se chystají přejít na vegetariánský jídelníček.

Skryté tajemství dlouhověkosti – Steven R. Gundry

Poslední z našich knižních tipů je publikace Skryté tajemství dlouhověkosti – Zůstaňte mladí až do vysokého věku. Její autor, doktor Steven Gundry, si totiž velice dobře uvědomuje, že ačkoliv by každý člověk nejraději žil navěky, jakmile dosáhne středního věku, začne si všímat, že některé výhody mládí jsou nenávratně pryč. A tak sepsal tuto průlomovou knihu, kde představuje nový přístup k příjemnému stárnutí založený na podpoře zdraví mikroorganismů, které v našich tělech žijí.

V knize Skryté tajemství dlouhověkosti se čtenář seznámí s výživovým programem a životním stylem, které povedou ke zlepšení zdravotního stavu střev a zajistí tak organismu vitalitu i v následujících desetiletích. Autorova doporučení, která se soustředí na témata výživy, duševního rozvoje, péče o pleť i sportování, lze snadno aplikovat v běžném životě. Odhalí tajemství dlouhého a šťastného života a umožní každému cítit se i vypadat mladě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?