Pokud jste někdy navštívili Řecko, nepochybně neuniklo vaší pozornosti, že tzatziki se v řecké kuchyni používá opravdu často. Díky své husté konzistenci se totiž nepoužívá jen jako dip či omáčka, ale slouží i jako příloha k masu, zelenině a rybám. Připravit si ho můžete klidně sami doma. Je však důležité použít opravdu tradiční řecký jogurt, který se vyrábí scezením syrovátky přes plátno.
Co se dozvíte v článku
Tzatziki recept: originál řecký dip
Ingredience
- 500 g hustého řeckého jogurtu,
- 1 středně velká salátová okurka,
- 2–3 stroužky česneku,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžíce nasekané čerstvé máty,
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru,
- špetka soli.
Postup
- Okurku omyjte, oloupejte, podélně rozkrojte a lžičkou vydlabejte větší semínka. Dužinu pak nastrouhejte nahrubo, lehce osolte a nechte ji 10 minut odstát.
- Okurka by měla pustit přebytečnou vodu. Pořádně ji poté vyždímejte v čisté utěrce nebo přes sítko.
- V misce smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem a špetkou soli. Přidejte vymačkanou okurku, nasekaný kopr a mátu.
- Všechny ingredience dobře promíchejte a uložte tzatziki alespoň na jednu hodinu do chladničky. Ideálně ještě déle, aby se všechny chutě správně propojily a tzatziki se dobře vychladilo.

Nejdůležitější složkou tzatziki je tradiční řecký jogurt
Na přípravu tzatziki se doporučuje používat opravdu kvalitní řecký jogurt. Od běžného bílého jogurtu se odlišuje vyšším obsahem bílkovin, až polovičním obsahem sacharidů a výrazně hustší konzistencí.
Najdete v něm také probiotika, která podporují rovnováhu střevního mikrobiomu a přispívají tím k posílení imunitního systému. Mimo jiné se jedná o výborný zdroj vápníku potřebného pro zdravé kosti a zuby.
Při výrobě tradičního řeckého jogurtu se ze zkvašeného mléka odstraňuje syrovátka. Spotřebuje se tak hodně velké množství mléka. U jogurtu řeckého typu, který se mnoha lidem plete právě s řeckým jogurtem, se v počáteční fázi výroby přidávají koncentrované mléčné bílkoviny. Tím je dosaženo hustší textury a vyššího podílu bílkovin.
Řecký jogurt je v důsledku nákladnější výroby dražší, takže je pochopitelné, že může být lákavé sáhnout po levnější alternativě. Obyčejný bílý jogurt samozřejmě bude chutnat také dobře, ale je trochu tekutější. A pravé tzatziki by mělo být hezky krémové a hutné.
I další suroviny jsou velice zdravé
Mezi další nezbytné složky tzatziki patří olivový olej, okurka a česnek. Všechny tyto potraviny jsou opravdu zdravé. Dohromady tvoří nutričně hodnotné kombo, které skvěle zapadne do vyváženého jídelníčku.
Olivový olej je alfou a omegou středomořské kuchyně. Představuje vynikající zdroj mononenasycených mastných kyselin (MUFA), které v něm dominují ze 70–80 %. V jejich čele stojí kyselina olejová, která pomáhá snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
Naopak udržuje nebo zvyšuje prospěšný HDL cholesterol. Kyselina olejová díky tomu pomáhá chránit cévy před vznikem aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko mrtvice, infarktu myokardu a dalších kardiovaskulárních problémů. Mononenasycené mastné kyseliny se navíc řadí mezi látky s protizánětlivými účinky, což pomáhá nejen oběhové soustavě, ale i celkovému zdraví.
Okurka přidávaná do tzatziki se vymačkáním zbaví velké části vody a tím i určitého množství minerálů a stopových látek, jako jsou vitamín C, vitamín K, draslík, hořčík a mangan. Zůstává v ní však vláknina, která pomáhá navodit pocit sytosti a zlepšuje trávení. Další výhodou je minimální množství kalorií, díky kterému je okurka vhodná při redukčních dietách.
Velice významnou složkou tzatziki je česnek. Dodává dipu štiplavou příchuť. A protože se používá v syrovém stavu, zůstávají tím zachovány všechny jeho účinky na zdraví. Při krájení či mačkání česneku přitom vzniká sirná sloučenina alicin (z alinu), která platí za silné přírodní antibiotikum. Působí také pozitivně na zdraví cév, snižuje krevní tlak a stimuluje produkci žaludečních šťáv.
Recept na tzatziki se dá ozvláštnit
K dochucení tzatziki se tradičně používá jen česnek, citronová šťáva a sůl, takže se rozhodně nejedná o přehnaně kořeněné jídlo. Pro svěžejší chuť se ale doporučuje přidat ještě nasekané bylinky, a to konkrétně čerstvý kopr a mátu. Pokud je nemáte k dispozici, použijte alespoň petrželku.
Někdo do tzatziki přidává také mletý černý pepř, který mu dodá na pikantnosti. Milovníky pálivých pokrmů by mohlo zaujmout ochucení špetkou kajenského pepře nebo chilli. V kombinaci s osvěžující okurkou tak vznikne zajímavý kontrast.
Pokud rádi experimentujete a zkoušíte nové chutě, tzatziki je pokrmem, na kterém se můžete snadno realizovat. I změna druhu bylinky dokáže divy. Bazalka, koriandr nebo meduňka vůni i chuť omáčky ozvláštní. Zajímavého efektu dosáhnete dále s nastrouhanou kůrou z limetky nebo pomeranče. Tzatziki pak bude lehce nasládlé, svěžejší a exotičtější.
S čím si vychutnat tzatziki?
Tzatziki plní funkci mnoha chodů. V Řecku se často podává jako omáčka ke gyrosu nebo souvlaki. Vychutnat si ho můžete také ke grilovaným steakům a mořským rybám. Výborně si rozumí i s vegetariánskými pokrmy, jako jsou falafel, grilovaná zelenina, tofu a sýr halloumi.
Využít ho můžete případně jako hutný dip, do kterého se dá namáčet nakrájená zelenina, pita chléb, celozrnné pečivo, domácí krekry či zeleninové hranolky. Tzatziki může dokonce zastoupit majonézu a jiné tučné omáčky, které se dávají do hamburgerů, wrapů, tortill a sendvičů.
A pokud vám tzatziki opravdu hodně chutná, klidně ho můžete jíst samotné jako salát. V tomto případě určitě nešetřete s mátou a koprem, aby byl salát příjemně osvěžující. Tzatziki by se mělo servírovat vždy dobře vychlazené. Ideálně ho tedy nechte v ledničce odpočívat několik hodin, než se pustíte do jídla.
Zdroje: stobklub.cz, allrecipes.com, theguardian.com, healthline.com, nih.gov, bbcgoodfood.com, webmd.com