Velký propad nemocnice

14. 4. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco před dvěma lety nemocnice v České Lípě hospodařila s kladným výsledkem 273 tisíc korun, v roce 2009, kdy se měnilo vedení, vykázala podle neauditovaných výsledků ztrátu 16,3 miliónu korun.


Přitom tu loni neproběhla žádná nákladnější investice. Podle vedení nemocnice pád do červených čísel zavinila řada výměn v managementu.

„V krátké době se tu vystřídali tři ředitelé, než se situaci podařilo stabilizovat, udělala se řada nehospodárných kroků,“ řekl Právu Zdeněk Bursa (ČSSD), předseda dozorčí rady nemocnice v České Lípě a radní Libereckého kraje.

Také podle mluvčího českolipské nemocnice Petra Pokorného ztrátu způsobily časté změny na řídících postech nemocnice.

„Vznik ztráty je důsledkem častého střídání managementu nemocnice a tím uvolněním řízení vnitřních procesů včetně jejich kontrol. Dalším vážným důvodem je dlouholeté podfinancování českolipské nemocnice a z něho vyplývající špatný stav budov. Nemocnice tudíž byla nucena odstraňovat četné havárie rozvodů a hradit větší množství oprav přístrojů. Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, jen vloni a jen na rozvodech vody, řešila 184 oprav,“ uvedl Pokorný.

„Pokud nedojde k významné změně vnějších podmínek, tak nemocnici finanční kolaps nehrozí,“ prohlásil finanční ředitel českolipské nemocnice Martin Říha.

Podle něj vzhledem k nutnosti investic do dlouhodobě zanedbávaného stavu budovy a některých přístrojů není ani letos možno počítat s kladným hospodářským výsledkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?