Vitaminy jsou látky, které si tělo většinou nedovede samo vytvořit, musí je přijímat ze stravy. Existují vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a ve vodě (vitaminy řady B, C).
Kojencům zajišťuje jejich dostatečný přísun mateřské mléko. Po půlroce přichází ke slovu dokrmování, zejména konzumace pestré stravy s dostatečným množstvím ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, vajec, libového masa, ryb, luštěnin a rostlinných olejů a u větších dětí celozrnného pečiva a cereálií.
Vitaminy pro zdraví
A – antioxidant, má zejména vliv na správnou funkci oční sítnice, kvalitu pokožky a sliznic. Posiluje imunitu, je potřebný pro růst a regeneraci tkáně, tvorbu kostí, růst vlasů. Vyskytuje se v mléce, zelenině, játrech.
B1 – udržuje funkce centrálního nervového systému, důležitý pro přeměnu sacharidů na energii. Obsahují ho obiloviny, semena, luštěniny, maso, vnitřnosti a mléčné výrobky.
B2 – důležitý pro dobrý stav pokožky, očí, srdce a dalších orgánů, pro tvorbu červených krvinek, nezbytný pro uvolňování energie z potravy. Jeho výskyt je stejný jako u vitaminu B1.
B5 – důležitý pro normální růst a syntézu proteinu. Obsahují ho játra, vejce, mléko a kvasnice. B6 – nutný pro správný psychomotorický vývoj dětí, zdravou pokožku, imunitní systém, podporuje trávení, využívání bílkovin v těle. Najdeme ho v kvasnicích, játrech, rybách, drůbeži, vejcích, ale také v bramborách, sójových bobech, luštěninách, obilných klíčcích a listovém salátě.
B12 – podporuje tvorbu červených krvinek a činnost nervového systému, ulehčuje trávení. Je obsažen ve vnitřnostech a mořských řasách.
C – antioxidant, podporuje imunitní funkce, nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů, šlach, kůže, pro hojení. Usnadňuje vstřebávání a využití železa, tvorbu kolagenu. Najdete ho v zelenině a ovoci.
D – nepostradatelný pro vývoj kostí a zubů, součástí prevence osteoporózy v dospělosti. Důležitý při regulaci rovnováhy tekutin v těle. Tvoří se v kůži při slunečním záření. Obsahuje ho mléko, žloutky a rybí tuk.
E – antioxidant, stimuluje imunitní systém a hojení, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, základ pro růst svalových i jiných tkání. Obsahují ho rostlinné oleje a tuky (slunečnicový, sójový), semena, pšeničné klíčky, ořechy, luštěniny (zejména sójové boby a hrách) a některé druhy ovoce a zeleniny (ostružiny, avokádo, papriky či chřest).
K – podporuje správnou srážlivost krve. Většinu si tělo dokáže vyrobit samo v tenkém střevě. Obsahuje ho také listová zelenina, brokolice, fazolové lusky, rajčata, mrkev, zelené koření, zelený čaj, játra, žloutky, pistácie a pšeničné klíčky.
Nezbytné minerály
Vápník – pro stavbu a vývoj kostí a zubů, řízení nervových impulzů, srážlivost krve a regulaci srdečního rytmu. Je v mléce, listové zelenině, luštěninách, mořských řasách, sóji, lískových ořeších, květáku, růžičkové kapustě, brokolici, fících a máku.
Měď – podporuje růst a spolu s dalšími minerálními látkami ochraňuje tělo, podporuje využití cukrů. Obsahují ji játra, kakao, ořechy a houby.
Hořčík – má vliv na správnou činnost svalů, nervů, stavbu kostí a dobrý stav oběhového systému a trávení. Vyskytuje se v obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci, semenech a bramborách.
Mangan – důležitý při tvorbě kostí. Zasahuje do přeměny cukrů, cholesterolu, hormonů štítné žlázy i pohlavních hormonů. Obsahují ho ořechy, mandle, obilí, listová zelenina, kakao a čaj.
Zinek – antioxidant, důležitý pro růst a vývoj organismu, má vliv na metabolismus cukrů, bílkovin a vitaminů. Nejvíce ho obsahují ovesné vločky.
Železo – působí při tvorbě červeného krevního barviva. Nejvíce se vyskytuje v mase a vnitřnostech, také v obilovinách, fazolích, čočce, meruňkách, švestkách, ořeších a mandlích.
Sodík a draslík – pro regulaci krevního tlaku musejí být spolu v rovnováze. Sodík obsahuje květák, mrkev, špenát, hlávkový salát, vejce, sůl (i mořská) a draslík sušené meruňky, fíky, avokádo, brambory, červené fazole.
Jod – důležitý pro raný vývoj orgánů, zejména mozku. Nezbytný pro činnost štítné žlázy. V ČR se jodem obohacuje kuchyňská sůl. Vyskytuje se především v mořských rybách.
Chutně a zdravě
Dětem podáváme pestrou stravu, čímž zajistíme pravidelný přísun všech vitaminů ve vyváženém množství.
Dostatečný příjem zeleniny zároveň působí proti obezitě, poruchám zažívacího traktu a zvyšuje imunitu.
Dětem, které syrovou zeleninu odmítají, ji nabídneme uvařenou v páře, hojně posypanou sýrem nebo s jejich oblíbeným dresinkem. Můžeme také zapojit fantazii a aranžovat ji v různých tvarech a obrazcích, z brokolice vyrobit stromečky na pizzu apod. Jestliže se budou střídat chutě i konzistence, děti budou zvědavě očekávat další změnu.
Některým nechutná ovoce, dalším maso, jiným mléko… Naštěstí již existuje mnoho variant a možností, jak přísun vitaminů a minerálů zajistit.
Vitaminové doplňky
Jestliže usoudíte, že strava dítěte neobsahuje vše, co by měla, poraďte se ještě před koupí volně prodejných vitaminových preparátů s lékařem. Nevhodné je užívání těchto přípravků například při některých onemocněních a alergiích. Také je důležité nepřekračovat doporučené dávkování a neužívat několik přípravků najednou. Dětem do 15 let nepodáváme vitaminové doplňky určené pro dospělé, potřebují dávkování s ohledem k aktuálnímu stavu vývoje a tělesné hmotnosti.
I pro malé děti jsou vyvinuty multivitaminové přípravky s vhodným poměrem vitaminů a minerálů k dennímu užití, a to v nejrůznějších formách, jako jsou například sirupy, pastilky v nejrůznějších tvarech a barvách, šumivé tablety, žvýkací tablety, často se sladkou nebo ovocnou příchutí a příjemnou vůní. Jejich využívání se nabízí především v době zvýšeného nebezpečí infekcí, když dítě pobývá v kolektivu.
Posílit imunitu
V období zvýšeného výskytu infekcí odborníci doporučují přiměřeně zvýšit i příjem vitaminů na posílení imunitního systému. Pokud je dítě zdravé, je třeba dbát, aby nedošlo k jejich nadbytku. Opačným extrémem, který by mohl vyvolat vážné zdravotní problémy, je nedostatek (hypovitaminóza) či trvalý nedostatek vitaminů čili avitaminóza. Do budoucna je pro dítě nejdůležitější zdravý životní styl a správné stravovací návyky. Získá je, pokud mu vy půjdete příkladem.