Všichni chtěli úplatky

17. 12. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Majitel firmy Diag Human Josef Šťáva zatím čeká, jak jeho spor se státem dopadne. Pro týdeník Ekonom ale nevyloučil, že svou »pohledávku« odprodá některému z hedgeových fondů, jež o ni prý projevují zájem.


Kdybyste ve sporu se státem uspěl, už máte představu, jak naložíte s miliardami, které získáte?

Jako Švýcarovi mi připadá nevhodné už samotné položení takovéto otázky. Ujišťuji vás ale, že nejsem zvyklý utrácet peníze za nesmysly. Seriozně zvažuji jakoukoli investici.

Nedostal jste v poslední době nabídku na odkoupení vaší »pohledávky«?

Ano, jsem v jednání s kupci pohledávky. Konkrétní nabídky mám od několika hedgeových fondů, ale diskont je pořád ještě vysoký, protože nález není druhoinstančně potvrzený. Po eventuálním potvrzení či přezkumu druhé instance by kupců bylo podstatně více, ale uvidíme, jak se stát zachová v nejbližší budoucnosti. Kdyby bylo nejhůř, oželím 30 až 35 procent diskontu a prodám to hedgeovému fondu.

Pokoušíte se nadále dohodnout o smíru?

Už čtrnáct let nabízím zástupcům státu pravidelně každý rok jednou dvakrát smírné řešení sporu. Jednali jsme pouze v roce 2001, za premiéra Špidly, a tehdy to nakonec ministerstvo zdravotnictví rozbořilo těsně před podpisem dohody, která by měla stát stále ani ne čtvrtinu toho, co ten spor stojí dnes.

Jinak jednání vždy odmítají, uraženě či pohoršeně, dlužná suma roste, ale s úředníky či politiky to nijak nehýbá. Neuvědomují si, že jakýmkoli druhoinstančním potvrzením či přezkumem se z nálezu stává exekuční papír, který je okamžitě vymahatelný.

Celý rozhovor si mžete přečíst na serveru týdeníku Ekonom nebo zde:
http://ekonom.ihned.cz/c1-39511050-vsichni-chteli-uplatky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?