WHO: Část subsaharské Afriky má stále šanci zpomalit šíření viru

27. 3. 2020 8:42
přidejte názor
Autor: zdroj: wikimedia
Polovina subsaharské Afriky má stále šanci zbrzdit šíření koronaviru, čas na zavedení nutných kroků se však krátí, uvedla africká sekce Světové zdravotnické organizace (WHO). Virus se na tomto kontinentu šíří pomaleji, než v Asii či Evropě, více než 40 afrických zemí ale nyní hlásí přes 3000 potvrzených případů a 73 úmrtí, informovala agentura AP. Počet nakažených rostě hlavně v Jihoafrické republice.


Vlády napříč regionem musí podle regionální ředitelky WHO pro Afriku Matshidiso Moetiové hlavně důsledně izolovat a sledovat kontakty těch, kteří si nákazu přivezou ze zahraničí, a zabránit tak přenosu v komunitě.

"Státy musí zapracovat na tom, jak zabránit šíření (nákazy), a připravit se na možné, větší šíření viru," upozornila Moetiová, podle které je také třeba investovat do osvěty veřejnosti.

Na tři týdny zatím omezila vycházení Jihoafrická republika, nařízení začalo platit v noci z čtvrtka na pátek. Počet potvrzených případů v zemi se blíží tisícovce, což z ní činí nejhůře zasažený stát v Africe. Z 54 afrických zemí jich pacienty s pozitivním testem na koronavirus hlásí 46.

První úmrtí pacienta s onemocněním COVID-19 oznámila Keňa. Tamní vláda rozhodla o zavedení nočního zákazu vycházení, pacientů nakažených virem zatím eviduje 31.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?