Zemřel profesor Zdeněk Matějovský

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

12. dubna 2014 zemřel ve věku nedožitých 84 let emeritní přednosta Ortopedické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce prof. MUDr. Zdeněk Matějovský, DrSc.




Zdeněk Matějovský se narodil 30. dubna 1930 v Praze. Studium na Fakultě všeobecného lékařství v Praze zakončil promocí v roce 1955. Lékařskou dráhu zahájil v tuberkulózní léčebně Bukov v Ústí nad Labem. V letech 1956–1960 pracoval na chirurgickém oddělení OÚNZ Děčín, kde získal též atestaci I. stupně z chirurgie. Od roku 1961 nastoupil na místo sekundáře na I. ortopedické klinice v Praze. V 70. letech pak přestoupil na Ortopedickou kliniku Fakultní Nemocnice Na Bulovce. Po roce 1989 byl jmenován profesorem, stal se přednostou kliniky a v této funkci působil až do roku 1995.
Ani při náročné organizační činnosti neustala jeho odborná a vědecká aktivita. Počet jeho přednášek na domácích i zahraničních kongresech přesáhl hranici pěti set. Vrchol jeho publikační činnosti, monografie „Kostní nádory“ z roku 1988, je stále aktuální. Odrazem jeho bohaté profesní aktivity je i členství v lékařských společnostech, a to jak v českých, tak zahraničních, mimo jiné byl předsedou České společnosti pro ortopedii a traumatologii, iniciátorem pravidelných mezinárodních kongresů, jedním ze zakládajících členů Evropské federace národních ortopedických a traumatologických společností (EFORT) a dlouhá léta jejím českým delegátem. Právem patří k velikánům tuzemské ortopedie, jeho role na poli ortopedické onkologie byla jedinečná, velmi záslužná a mezinárodně vysoce ceněná. Díky jeho soustavné práci se tato disciplína v našem státě dostala na vysokou úroveň. Celý život byl vedle své odborné aktivity sportovcem tělem i duší, vynikajícím kajakářem na divoké vodě, excelentním tenistou a lyžařem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?