Zlomenina klíční kosti je jednou z nejčastějších fraktur u dětí. Většinou ke zhojení postačí nosit závěs na ruku

11. 10. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/Richmanphoto

Klíční kost se nachází mezi lopatkou a hrudní kostí. Jakmile se na ni vyvine větší síla, než je schopna unést, dochází k jejímu zlomení. Jde o relativně častou frakturu, k níž obvykle vedou různé druhy nárazů.  Poznat lze mimo jiné ztuhlostí ramene či boulí vzniklou v těchto místech. Ruku je možné hojit jejím zafixováním závěsem, u závažnějších případů je nutná operace.

Co znamená zlomená klíční kost?

Co se dozvíte v článku
  1. Co znamená zlomená klíční kost?
  2. Příznaky
  3. Příčiny zlomeniny klíční kosti
  4. Diagnostika
  5. Jaká se nasazuje na zlomenou klíční kost léčba?

Klíční kost (clavicula) se považuje za jednu z hlavních kostí ramene. Jako fraktura klíční kosti se označuje, když dojde na nějakém místě dané kosti k jejímu přerušení. Obvykle se tak stává ve střední části kosti, spíše výjimečně pak v místě napojení k lopatce či hrudnímu koši. 

Zlomenina klíční kosti se vyskytuje poměrně běžně a může postihnout prakticky kohokoli, až dvě třetiny případů však tvoří muži. Často se při ní dostavuje intenzivní bolest. Rozlišují se různé její typy, ať už jde jen o mírné prasknutí, či její rozlomení na vícero kusů (kominutivní, tedy tříštivá fraktura). Zlomenina klíční kosti s dislokací pak značí posunutí kosti mimo svou původní pozici. 

Klíční kost najdeme mezi hrudní kostí (sternum) a lopatkou (scapula), jedná se o kost, která připojuje paži k tělu. Ke spojení s hrudní kostí dochází ve sternoklavikulárním kloubu. K lopatce se pak váže v místě zvaném akromion, kde se nachází akromioklavikulární kloub. Jde o velmi pevnou kost, jež mívá mírný esovitý tvar a u většiny lze lehce rozpoznat. Klíční kost se vyskytuje v okolí několika významných nervů a cév, ty však zpravidla zůstávají při zlomenině neporušeny. 

Zlomenina klíční kosti u dětí

Zlomená klíční kost se považuje za jednu z nejčastějších fraktur dětí, přičemž se uvádí, že až polovina případů tohoto typu zlomeniny se stane do 7 let dítěte. Mimoto se jedná o nejčastější perinatální zlomeninu, jež souvisí s porodním traumatem. Fraktury klíční kosti se vyznačují tím, že se vcelku rychle hojí a nezůstávají po nich žádné známky.  Do 10 let přitom ve valné většině zlomenin klíční kosti nedochází k jejímu posunu, po desátém roce se naopak spíše lze setkat s dislokovanou zlomeninou. Co se týče rekonvalescence, zlomenou klíční kost u dětí obvykle trvá zhojit zhruba 4 až 5 týdnů. [1, 2, 3, 45]

Příznaky

Zpravidla zlomeninu klíční kosti poznáte na první dobrou, pokud však přece jen tápete, může se projevit těmito příznaky:

  • bolest (stupňující se při pohybu ramenem; projev poškození nervových zakončení v okolí kosti),
  • otok (následkem krvácení cév), citlivost v daném místě či modřina,
  • pokleslé rameno nebo jeho zjevná deformace,
  • boule na rameni či v jeho okolí,
  • skřípavý či praskající zvuk při pohybu ramenem,
  • imobilizace či ztuhlost. 

Zároveň se uvádí, že pakliže jemně stisknete kůži nad zlomeninou, připomíná v určitých případech stan. Výjimečně může zlomená klíční kost vyvolat příznaky, jako jsou potíže s dýcháním, bolest na hrudi nebo vykašlávání krve, což souvisí s jinými komplikacemi. Pokud jde o zlomeninu vzniklou při porodu, odhalit ji u novorozence můžete tak, že s ním nehýbou, a pokud to udělá někdo jiný, propukají v pláč. [6, 7, 8, 9]

Příčiny zlomeniny klíční kosti

Ke zlomenině nejčastěji dochází v důsledku úrazu. Ten může nastat při pádech (často na rameno či nataženou ruku), srážkách (např. se děti srazí při hře) nebo dopravní nehodě.  K více než 85 % těchto fraktur přitom dochází vinou pádu na rameno.

Jak už jsme zmínili, také ji způsobuje porodní trauma, kupříkladu když ramena dítěte zůstanou vězet v porodních cestách. Při dopravní nehodě ke zlomenině vede většinou náraz do palubní desky či střet s airbagem. V ostatních případech má na způsobení si zlomeniny zásadní vliv sportování, zejména pak kontaktní sporty jako wrestling, hokej, fotbal, lakros nebo ragby. 

Nejčastěji se láme středová část klíční kosti a to z toho důvodu, že kost je v těch místech nejtenčí a nedisponuje vazivovými úpony. V okolí se nachází podklíčková tepna a brachiální plexy, jež jsou při fraktuře potenciálně ohroženy. Tato zlomenina se zpravidla objevuje izolovaně, pokud však k úrazu došlo vlivem velké síly, je třeba pátrat i po přidružených zraněních, jakým může být například pneumotorax nebo hemotorax. [10, 11, 12]

Zlomenina krčku zpravidla vyžaduje operaci. Rizikoví jsou hlavně lidé s osteoporózou
Přečtěte si také:

Zlomenina krčku zpravidla vyžaduje operaci. Rizikoví jsou hlavně lidé s osteoporózou

Diagnostika

Při čekání na doktora je několik věcí, které zatím můžete učinit sami. Pro postiženou ruku by bylo nejlepší, kdybyste pro ni z obvazu (lze použít i ručník či jinou látku) vytvořili závěs, ruka by přitom měla být nad úrovní lokte. Čistý obvaz také můžete upotřebit k zastavení krvácení, pakliže k němu při zlomenině došlo. 

Kromě toho byste se měli snažit s ramenem, potažmo celou paží nijak nehýbat, můžete si v tomto ohledu pomoci jejím přidržováním druhou rukou. Zároveň pokud máte otevřenou zlomeninu a kost vyčnívá z kůže, v žádném případě se postiženého místa nedotýkejte. Dále pokud vám to situace umožňuje, doporučuje se ke zlomenině přikládat led omotaný v nějaké látce po dobu 20 až 30 minut. 

Po vyhledání lékařské pomoci se lékař obvykle zprvu ptá, jak k incidentu došlo. Následně se přistupuje k fyzikálnímu vyšetření, při němž hledá viditelné známky fraktury. Lékař dotyčného rovněž pošle na rentgen, kde se podezření na zlomeninu potvrdí, či vyvrátí. Rentgenové snímky lékaři kromě toho pomohou určit místo poškození, typ fraktury, případně odhalí další zlomené kosti. 

Při komplikovanější zlomenině je možné, že bude nutné podstoupit CT vyšetření, při němž se pořizuje detailnější snímek. Kvůli blízkosti brachiálního plexu a podklíčkových cév se může provést neurovaskulární vyšetření, komplexní vyšetření plic pak při podezření na poranění plicního hrotu. [13, 14, 15, 16, 17]

Kvíz: Co víte o první pomoci?

Jaká se nasazuje na zlomenou klíční kost léčba?

Vyjma posunutí klíční kosti nemusí zlomenina vyžadovat chirurgický zákrok. Hojení lze podpořit závěsem na ruku, který ji během této doby stabilizuje. K utišení bolesti, která je přirozenou součástí hojení, je možné použít léky proti bolesti, jako je paracetamol či ibuprofen. Uplatňuje se také chladová terapie, ledovat by se postižené místo mělo každé 2 hodiny po dobu cca 20 minut.

Po nějaké době se doporučuje docházet na fyzikální terapii. Často se s jednoduchými cviky začíná již krátce po úrazu, s namáhavými je třeba počkat po zhojení zlomeniny. Pacient při praktikování cviků může pociťovat bolest, je však nutné se cvičením neustat, aby se paže rozpohybovala a navrátila se jí předešlá síla. 

V průběhu léčby pacient dochází na pravidelné prohlídky, při nichž se provádí rentgen, aby se lékař mohl přesvědčit, že se kost správně hojí. Někdy totiž může dojít k jistým komplikacím, například se kost posune, zlomenina se nehojí nebo místo není citlivé na dotek. Poté záleží na rozhodnutí lékaře, je však možné, že bude trvat na operaci

K operaci se přistupuje, jestliže se zlomené konce kostí výrazně vychýlily od své původní polohy či byly porušeny jiné tkáně (šlachy, vazy, cévy nebo nervy). Účelem zákroku pak je navrátit tyto části na své místo a znehybnit je, dokud se nezacelí. 

Léčili jste se již se zlomenou klíční kostí?

Nejpoužívanějším chirurgickým zákrokem k napravení zlomeniny klíční kosti je otevřená redukce a vnitřní fixace. Ta spočívá v tom, že se úlomky kosti nejdříve navrátí na původní místo a poté se prostřednictvím destiček či šroubů připevní k vnějšímu povrchu kosti, což je znehybní. Kovové podpěry se zpravidla v těle ponechávají, pakliže dotyčnému nezpůsobují nějaké nepohodlí. 

Jako u všech operací i zde se mohou vyskytnout určité komplikace. Může dojít ke krvácení, poškození nervů a cév, vniku infekce, vzniku krevních sraženin, ale pacient může i špatně reagovat na anestezii. Zároveň se výskyt komplikací zvyšuje u některých skupin lidí, kam patří kuřáci, starší pacienti a diabetici. 

Při hojení je běžné, že v místě zlomeniny vznikne hrbolek, který se postupem času zmenšuje, leckdy však zůstává již nastálo. Kromě toho se proděláním zlomeniny zvyšuje pravděpodobnost budoucího rozvoje artritidy v tomto kloubu. Mimoto však drtivá většina lidí po zotavení neshledává žádná omezení.

Co se týče doby rekonvalescence, roli hrají různé faktory, ale většinou u dospívajících trvá zlomeninu zhojit 6 až 8 týdnů, u dospělých se pak doba léčby prodlužuje na 10 až 12 týdnů, přičemž již do čtvrt roku se lidé vrací ke svým běžným činnostem. Vždy je však nutné řídit se pokyny lékaře, zbrklost by vám mohla uškodit a vrátit celý proces hojení na začátek. [18, 19, 20, 21]

Zdroje: orthoinfo.aaos.org, hopkinsmedicine.org, my.clevelandclinic.org, rch.org.au, ncbi.nlm.nih.gov, nhs.uk, mayoclinic.org, webmd.com, kidshealth.org, orthoinfo.aaos.org 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?