Překyselení žaludku může způsobit noční jezení, alkohol i káva. Co na něj nejvíce pomáhá?

Překyselení žaludku vyvolané nadměrnou produkcí žaludečních šťáv je obvykle důsledkem konzumace kyselých potravin a nezdravého životního stylu. Překyselení často způsobuje přesun šťáv do jícnu, kde vyvolává nepříjemné obtíže známé jako pálení žáhy. Zajímá vás, jak překyselení žaludku předcházet a co proti němu pomáhá?

Co je překyselený žaludek?

V žaludku je přirozeně kyselé prostředí díky přítomnosti koncentrovaných kyselin, jež mají za úkol trávit jídlo, které konzumujete. Hlavní složkou těchto šťáv je kyselina chlorovodíková. Žaludeční sliznice je tedy uzpůsobena tak, aby ji kyseliny nijak nepoškozovaly, a je vůči nim imunní.

Někdy ovšem váš žaludek vyprodukuje příliš mnoho kyselin, což může vést k několika nepříjemným příznakům, jako je bolest břicha, nadýmání nebo pálení žáhy. Problém nejčastěji nenastává přímo v samotném žaludku, ale především v jícnu, dostanou-li se do něj žaludeční kyseliny, na které není uzpůsoben. [1, 2]

Co způsobuje překyselení žaludku?

Žaludek vždy nějakým způsobem reaguje na to, co konzumujete. Některé potraviny nebo nadbytečná konzumace určitých jídel mohou ale způsobit nadměrnou produkci žaludečních šťáv. Kromě toho dále může mít vliv také:

  • stres,
  • nedostatek spánku,
  • kouření,
  • nadváha a obezita,
  • nepravidelné stravování,
  • stravování před spaním,
  • přejídání,
  • těhotenství,
  • některé zdravotní stavy,
  • určité léky.

U vstupu do žaludku se nachází „ventil“ zvaný jícnový svěrač. Ten se otevírá vždy v momentě, kdy do žaludku prochází potrava, a poté se opět uzavře.

Pokud se ale otevírá příliš často, nebo se dokonce neuzavře úplně, kyseliny ze žaludku se mohou přesunout nahoru. Jakmile žaludeční šťávy uniknou do jícnu, může se dostavit nepříjemný pocit pálení v dolní části hrudníku. Překyselení žaludku nejčastěji vyvolávají následující potraviny:

  • káva, čaj, cola a další nápoje obsahující kofein,
  • sycené nápoje: bublinky zatěžují žaludek,
  • čokoláda: obsahuje kofein, tuk a kakao, které kyselost zhoršují,
  • citrusové plody: mají přirozeně vysoký obsah kyselin,
  • rajčata: mají přirozeně vysoký obsah kyselin,
  • cibule,
  • máta: navzdory své pověsti, že zklidňuje žaludek, máta peprná ve skutečnosti podporuje kyselost žaludku,
  • alkohol: uvolňuje žaludeční svěrač a také vytváří příliš mnoho kyselin v žaludku,
  • smažená jídla,
  • sladká jídla,
  • kořeněná jídla,
  • tučná jídla,
  • pozdní noční svačiny: nápor trávicího systému v pozdních hodinách zhoršuje stav žaludku. [3, 4]

Překyselení žaludku: příznaky

Příliš mnoho kyseliny v žaludku může ovlivnit prostaglandiny, což jsou chemikálie podobné hormonům ovlivňující záněty a bolesti žaludku a dvanáctníku. Tyto látky pomáhají chránit výstelku žaludku, ale pokud dojde k jejich přemnožení, mohou způsobit řadu příznaků, kam patří:

Prevence překyselení žaludku

První věcí, na kterou byste si měli dát pozor, je vaše poloha po jídle. Když sedíte nebo stojíte, gravitace pomáhá udržet kyseliny v žaludku. Lehnout si po jídle tedy rozhodně není dobrý nápad. Stejně tak byste si měli ohlídat čas jídla a poslední pokrm si dopřát nejpozději 3 hodiny před ulehnutím do postele, abyste nezatěžovali žaludek.

Drobný pohyb, jako je mírná chůze, je po jídle velmi prospěšný, ale rozhodně to s ním nepřehánějte. Dbejte na pravidelné stravování a pozor si dejte i na přejídání. Pokud zaznamenáte překyselení žaludku, zamyslete se, co jste předtím jedli, a změňte váš jídelníček.

Potravin, které mohou vyvolat překyselení, je celá řada (viz výše) a každému navíc může vadit jiná surovina. Pozor si dejte především na příliš tučná, kořeněná nebo naopak sladká jídla a omezte alkohol i kouření. Překyselený žaludek často bývá signálem nezdravého životního stylu, takže pravděpodobně budete muset ledacos pozměnit. [7, 8]

Trápí vás překyselený žaludek?

Co na překyselený žaludek?

Většina léků na překyselený žaludek a pálení žáhy je volně dostupná k prodeji v lékárnách. Jako nejúčinnější se ovšem jeví antacida neboli léčiva snižující kyselost žaludku, která obsahují hydroxid hořečnatý a hydroxid hlinitý. Tato kombinace pomáhá předcházet vedlejším účinkům, jako je například zácpa nebo průjem, které mohou vyvolat jiná antacida.

Pokud vás trápí překyselený žaludek či pálení žáhy častěji než jednou týdně nebo nepomáhají žádné léky, měli byste vyhledat vašeho lékaře, neboť bez léčby mohou kyseliny způsobit vážné poškození vašeho jícnu.

Lékař vám může předepsat léky, které zmírňují produkci kyselých šťáv, a tím předcházejí potenciálnímu poškození, nebo vás odkázat na vyšetření na gastroenterologii.

Překyselení žaludku: bylinky a doporučené potraviny

Kromě léků a změny životního stylu také pomůže konzumace potravin a bylinek, které žaludeční kyseliny neutralizují. Mezi ně patří zejména:

  • banán a meloun,
  • ovesné vločky,
  • bílý jogurt,
  • zelená zelenina,
  • čaj z fenyklu,
  • čaj z anýzu,
  • čaj z řepíku,
  • kysané zelí,
  • šťáva z aloe vera nebo ananasu (bez cukru),
  • probiotika. [9, 10, 11]

Zdroje: verywellhealth.com, healhline.com, poradnaprozdravi.cz, health.harvard.edu, livestrong.com, webmd.com

Napsat komentář

Vaše emeilová adresa nebude zveřejněna

top