Kdy je vhodné jíst dietní jídla?
Co se dozvíte v článku
Zánět žaludku a střev (gastritoenteritida) bývá nejčastější příčinou bolestí břicha, nepříjemných křečí, nadýmání, nechutenství, průjmů či zvracení. Tyto problémy může vyvolat dietní chyba (konzumace zkažené potraviny), infekce nebo požití určitých druhů léků, které dráždí žaludek. Nejčastěji se jedná o léky na bolest obsahující kyselinu acetylsalicylovou.
U většiny pacientů jde o méně závažnou bakteriální či virovou infekci. Tělo si v takovém případě obvykle poradí s nemocí samo a problémy odezní do několika dní. K tomu, aby se nevolnost utišila rychleji, si může člověk pomoct vhodným dietním režimem.
Základem je dostatek tekutin a přechod na snadno stravitelnou stravu, která zbytečně nezatěžuje trávicí ústrojí. Takzvaná šetřící žaludeční dieta bývá lékaři indikována také po operacích zažívacího ústrojí a někdy se doporučuje i na žaludeční vředy. Dlouhodobé držení šetřící diety je vhodné i při mononukleóze a chronickém zánětu slinivky (pankreatitida).
Dietní jídlo inspirované šetřící dietou pak samozřejmě mohou do svého jídelníčku zařadit i zdraví lidé, kteří chtějí jíst odlehčeně, ulevit svému zažívání či trochu zhubnout. [1, 2, 3]
Dietní jídla: recepty a pravidla
Recepty na dietní jídla se zakládají na jednoduchosti a lehce stravitelných potravinách, které nenadýmají, nejsou tučné, kořeněné ani smažené. Maso by mělo být libové, ovoce i zelenina zbavené slupek a tuky je potřeba také omezit. Malé množství kvalitního rostlinného oleje lze přidat do již uvařeného pokrmu, ale určitě se nesmí na tuku smažit.
Mezi doporučované dietní úpravy jídla patří dušení a vaření. Vhodné je i pečení v alobalu, v mikrovlnné troubě, ve vodní lázni a grilování bez tuku. Maso lze pro lepší chuť podlévat čistým vývarem z kostí či zeleniny. Masové pokrmy by neměly být připravovány na smaženém cibulovém základu.
Naprosto nevhodné je také zahušťování pokrmů máslovou jíškou, lepší je použít rozmixovanou vařenou zeleninu nebo nastrouhaný brambor. Vláknina, která je jinak považována za velmi zdravou, by se v šetřícím jídelníčku měla objevit jen minimálně. Její zpracování by oslabené trávicí ústrojí zbytečně zatěžovalo. Mezi jídla, kterým je potřeba se naprosto vyhnout, pak patří:
- káva (lze nahradit meltou) a alkohol,
- sycené nápoje a sladké limonády,
- pečivo z kynutého těsta,
- celozrnné pečivo (obsahuje velké množství vlákniny),
- tučné maso, vnitřnosti a uzeniny,
- sádlo, škvarky a ztužené rostlinné tuky,
- zrající a plísňové sýry,
- smetana a šlehačka,
- nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, ředkvičky, papriky, květák), pórek, cibule, česnek,
- sterilovaná zelenina,
- ovoce se zrníčky (jahody, ostružiny, maliny, rybíz, angrešt, borůvky),
- luštěniny a sójové boby,
- semínka a ořechy,
- čokoláda.
Nedoporučuje se jíst velké porce naráz, lepší je dietní jídlo dávkovat po malých porcích, aby nebyla na žaludek vyvíjena příliš velká zátěž. Při návratu k běžné stravě je potřeba postupovat raději pozvolna. [4, 5, 6, 7]
Dietní jídla při průjmu
- Vařená nebo dušená mrkev (nejlepší dietní jídlo při průjmu),
- rýže v podobě mixovaného odvaru nebo rýžové kaše,
- suchary nebo bílé pečivo – ideální je jíst po malých soustech,
- vařené či dušené kuřecí maso. [8, 9]
Dietní jídla na žaludek
Dietní jídla na rozbouřený žaludek budou vypadat podobně jako jídla doporučovaná při průjmu. Na přeplácaný žaludek mohou pomoct i bylinky a další babské rady:
Řešíte diety?
Dietní jídla pro děti
U malých dětí je při průjmu či zvracení nezbytné nejprve zajistit pitný režim. Základem léčby je podávání rehydratačního roztoku, který doplní potřebné minerály, a probiotik, která pomohou harmonizovat střevní mikroflóru. Mezi vhodné tekutiny patří neslazená voda bez bublinek, bylinkové čaje a neslazený černý čaj. Černý čaj je výborný pomocník při průjmu, protože obsahuje třísloviny zastavující průjem a zánětlivé procesy ve střevech.
Co se týče jídla, v prvních dnech diety dětem nabízejte jen lehké pokrmy:
- rýži,
- starší pečivo,
- piškoty,
- brambory,
- mrkev,
- jablko,
- banán.
Až se bude dítě cítit lépe, můžete postupně do jídelníčku zařadit i jiná dietní jídla:
- vařené kuřecí maso,
- těstoviny,
- zeleninu (vyhněte se nadýmavé zelenině typu květák, paprika či zelí),
- ovoce (vhodné je jen ovoce bez zrníček),
- kysané mléčné výrobky (jiné mléčné produkty ani mléko nepodávejte),
- vařená vajíčka. [12, 13, 14, 15]
Dietní jídla na hubnutí
Pokud chcete pár kil shodit nebo jen odlehčit jídelníček, můžete se inspirovat pravidly žaludeční diety a zkusit lehké recepty. Jde o velmi levná dietní jídla a jejich příprava netrvá dlouho:
- mrkvová polévka s cuketou,
- mrkvová polévka s rýží,
- cuketové rizoto s krůtím masem,
- dýňové rizoto s drůbežím masem,
- dýňové pyré s kuřecím masem a rýží,
- polévka z červené řepy,
- dýňová polévka,
- hovězí v mrkvi.
Na přípravu pokrmů použijte jen základní suroviny uvedené v názvu receptu. Nepoužívejte cibuli jako základ pod maso a k dochucení použijte jen sůl, čerstvé bylinky a koření, které nedráždí zažívací ústrojí:
Dráždivému koření, mezi které patří například pepř, mletá paprika, hořčičné semínko, chilli, kari, nové koření a polévkové koření, se naopak vyhněte. [16, 17, 18]
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, mdpi.com, journals.lww.com, aqchealth.com, sciencedirect.com, europepmc.org, tandfonline.com, cabdirect.org, nzip.cz