Dusičnan draselný čili E252 se nachází v masných výrobcích. Znepokojivá je jeho schopnost změnit se na nitrosaminy

4. 11. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com

Dusičnan draselný byl po staletí znám jakožto přísada střelného prachu. V potravinářství se používá jako konzervant a stabilizátor barvy. Obavy však budí jeho možná přeměna na nitrosaminy, které se považují za karcinogenní látky vedoucí k vzniku rakoviny. K této přeměně dochází během vaření při vysokých teplotách. Z toho důvodu je množství dusičnanů v potravinách regulováno a neměl by se přidávat do dětské výživy. Přirozeně se dusičnan draselný vyskytuje v listové a kořenové zelenině.

Dusičnan draselný je bílá krystalická sůl bez zápachu s chladivou, mírně štiplavou chutí. Chemický vzorec této sloučeniny je KNO3. Při hoření se vyznačuje tím, že plamen zbarvuje dofialova. Dusičnan draselný neboli ledek lze spatřit na povrchu skal v teplých oblastech či v jeskyních. Kromě střelného prachu nachází uplatnění jako hnojivo a přidává se i do zubních past díky jeho desenzibilačnímu účinku. Ze zdravotního hlediska by se vysokým hladinám dusičnanu draselného měli vyvarovat novorozenci, těhotné ženy a jedinci s dědičným deficitem methemoglobinreduktázy.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je E252?
  2. Chemické vlastnosti dusičnanu draselného
  3. Použití E252 v potravinářství
  4. Jaké má dusičnan draselný účinky na zdraví?
  5. Další využití dusičnanu draselného

Co je E252?

Jako potravinářská přísada E252 se značí dusičnan draselný. Jedná se o látku používanou již po staletí. Mívá podobu bílého prášku a v potravinářství se touto přídatnou látkou konzervují potraviny, ale také zamezuje nežádoucímu zabarvení výrobků. Evropský úřad pro bezpečnost potravin určil v rámci Evropské unie přijatelnou denní dávku aditiva E252, která by neměla překročit 3,7 mg/kg tělesné hmotnosti. K tomuto kroku přistoupil, jelikož se objevily jisté pochybnosti o bezpečnosti jeho konzumace a obavy z určitých zdravotních rizik. 

Chemický vzorec dusičnanu draselného

Chemický vzorec dusičnanu draselného

Autor: Internet Info

Na základě některých studií se totiž zdá, že by vysoký příjem dusičnanů mohl souviset se zvýšeným rizikem rakoviny. Má se pojit s rakovinou prsu, což se týká hlavně žen v premenopauzálním období. Toto riziko je dáno přeměnou dusičnanů vlivem bakterií či enzymů na dusitany a poté na nitrosaminy, potenciální karcinogeny. 

MUDr. Daniel Petr k tomu dodává: „Některé nitrosaminy jsou považovány za karcinogeny. Jejich metabolity jsou nacházeny v hemoglobinu či DNA. Podle některých zdrojů je možné, že takto modifikovaný hemoglobin budeme v budoucnosti používat jako jakýsi ukazatel rizika vzniku rakovinného bujení.“

U produktů obsahujících tuto přídatnou látku musí být informace o jejím výskytu dohledatelná na etiketě, aby spotřebitel mohl regulovat její množství. Dusičnany by se přitom neměly vyskytovat v dětské výživě. Nicméně bezpečně lze potravinářské aditivum E252 aplikovat jako konzervační činidlo například při zpracování jiker tresky. [1, 2, 34]

Chemické vlastnosti dusičnanu draselného

Dusičnan draselný je krystalická sůl, tedy bílá až špinavě šedá pevná látka bez zápachu se štiplavou, slanou chutí. Její chemický vzorec je KNO3 a je rozpustná ve vodě. Při zahřívání uvolňuje kyslík a jedná se o silné oxidační činidlo. Molární hmotnost dusičnanu draselného činí 101,1032 g/mol, hustota 2,109 g/cm3 a jako hodnota bodu varu se uvádí 400 °C, zatímco bodu tání 334 °C. Při hoření vydává fialový plamen a najdeme ho ve světlicích a signálních raketách.

Dusičnan draselný neboli ledek bývá mnohdy k vidění coby bílý materiál usazený na povrchu skal. Ledek může vznikat na povrchu půdy v teplých klimatických oblastech, jako je Egypt, Španělsko či Írán, ale i v horninách, a to například v Indii, Jižní Africe a Brazílii. V těchto místech se mohou tvořit dusičnany tím, jak reagují rozkládající se rostliny, výkaly a moč spolu s vlhkostí a alkalickou půdou. 

Dusičnany se při kontaktu s dešťovou vodou začnou rozpouštět a po odpaření vody utvoří bílé usazeniny dusičnanu draselného. Velkými ložisky ledku disponují jeskyně, a to kvůli velkému množství netopýřího guána a moči, které se tam nalézají. Průmyslově se dusičnan draselný tvoří reakcí chloridu draselného s kyselinou dusičnou, přičemž neutralizací této kyseliny se vytvoří sůl. Může vzniknout i působením chloridu draselného s dusičnanem sodným, kdy se kromě dusičnanu draselného utvoří i chlorid sodný. [5, 6, 7, 89]

Použití E252 v potravinářství

Přísada E252 se přidává do potravin zejména kvůli jejich konzervaci a k prodloužení trvanlivosti výrobků. Dusičnan draselný totiž působí jako inhibitor růstu bakterií, a to včetně bakterie Clostridium botulinum, proto se hojně používá k ošetření masa. Zároveň uchovává barvu výrobků, tedy v případě masa zajišťuje, že bude mít růžovou či červenou barvu. Té docílí tím, že po přidání dusičnanu draselného dochází k reakci myoglobinu s hemoglobinem. Dusičnany se přitom mohou užívat pouze v kombinaci se solí, čímž se má omezit jejich množství v potravinách.

Přirozeně se dusičnan draselný nalézá v některé zelenině, například v listové či kořenové, přičemž velké množství dusičnanů v zelenině může přivodit nadměrné hnojení a hromadění dusičnanů v půdě. Ze stejného důvodu se mohou vyskytovat i v pitné vodě. Co se týče zeleniny bohaté na dusičnany, vědci předpokládají, že nemají škodlivý účinek na člověka díky tomu, že antioxidanty v nich obsažené brání jejich rozkladu na nitrosaminy. Místo nich se produkuje oxid dusnatý, který má pro tělo určité přínosy, kupříkladu podporuje zdraví srdce. 

Dusičnany jsou přitom samy o sobě neškodné, jenže v přítomnosti bílkovin se mohou přeměnit na dusitany, jež se dále mohou změnit při vaření při vysoké teplotě na nitrosaminy, které se pokládají za karcinogenní látky. Mimoto při kontaktu s hemoglobinem s ním reagují a mohou ho zničit. Kvůli tomu by se výrobkům s přídatnou látkou E252 měly vyvarovat zejména děti, jelikož dětský hemoglobin je na ně zvláště citlivý. Pro úplnost dodejme, že za inhibitor tvorby nitrosaminů se považuje vitamín C

E422 čili glycerol je sladší než cukr, přitom obsahuje podobně kalorií. Vyskytuje se i v rostlinné podobě
Přečtěte si také:

E422 čili glycerol je sladší než cukr, přitom obsahuje podobně kalorií. Vyskytuje se i v rostlinné podobě

Potraviny obsahující E252

Potravinářské aditivum E252 se může nalézat v těchto produktech:

  • masné výrobky (šunka, slanina, klobásy, párky, salámy a konzervy s masem),
  • husí játra,
  • rybí výrobky (uzení a solení sledi a šproty),
  • tvrdé a polotvrdé sýry. [10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18]
Potraviny s dusičnanem draselným

Potraviny s dusičnanem draselným

Autor: Internet Info

Jaké má dusičnan draselný účinky na zdraví?

Nežádoucí účinky, jež se mohou objevit ve spojitosti s dusičnany, popsal MUDr. Daniel Petr: „Dusičnany nejsou považovány za toxické, ale v organismu se mohou přeměňovat na dusitany, které mohou vyvolat u citlivých jedinců příznaky, jako jsou závratě, bolesti hlavy, potíže s dýcháním a vyrážky. Dusitany také přeměňují hemoglobin na methemoglobin. Tato molekula potom není schopna vázat kyslík, což může způsobit cyanózu (namodralé zbarvení kůže), zrychlenou srdeční frekvenci a poruchy vědomí.“

Některé studie kromě toho zjistily spojitost mezi nadměrnou konzumací masných výrobků konzervovaných dusitany a dusičnany a rozvojem cukrovky či ischemické choroby srdeční. Závěr jedné studie pak zněl, že s pravidelnou konzumací masných výrobků konzervovaných dusičnany, především dusičnanem draselným, roste riziko vzniku rakoviny prsu

Mezi skupiny lidí, kteří by se měli mít před dusičnany na pozoru, patří těhotné ženy s nedostatkem enzymu glukóza-6-fosfátdehydrogenáza a dospělí s dědičným deficitem methemoglobinreduktázy. Zvýšenému riziku vysokých hladin dusičnanů pak podléhají novorozenci, jelikož nemají plně vyvinutý enzymový systém pro regeneraci hemoglobinu.

O dusičnanu draselném ve funkci diuretika a jeho využití informoval MUDr. Daniel Petr: „Dusičnan draselný má diuretické účinky, ale v lidské medicíně se běžně nepoužívá. Podává se však jako diuretikum prasatům, dobytku a koním.“

Dusičnany také bývají složkou některých léků, například nitroglycerinu. Ten se mimo jiné užívá k léčbě srdečního selhání a jiných stavů. Co se týče dusičnanů obsažených v zelenině, rozkládají se na oxid dusnatý, který je signální molekulou. To znamená, že vydává signály buňkám v cévách, což vede k jejich uvolnění a následně rozšíření krevních cév a poklesu krevního tlaku. Vedle toho dusičnany údajně napomáhají zvýšit fyzický výkon, a to především u vysoce intenzivního vytrvalostního cvičení. Takový účinek má mít červená řepa. [19, 20, 21, 22, 23]

Věděli jste, k čemu se dusičnan draselný využívá?

Další využití dusičnanu draselného

Valná většina vyprodukovaného dusičnanu draselného se spotřebuje na výrobu hnojiv. Oblíbenou součástí hnojiv se stal proto, že je kompatibilní s řadou dalších hnojiv a disponuje všemi makroživinami potřebnými pro růst rostlin, aniž by obsahoval chlorid. Navíc se podílí na zvýšení obranyschopnosti rostlin proti chorobám, odolnosti rostlin vůči suchu, dále zvýšení absorpce vody v půdě a napomáhá rozvětvení kořenového systému. 

Ztrátě vody předchází dusičnan draselný tím, že ovládá otevírání a zavírání průduchů rostliny a umožňuje jí spotřebovat méně vody snížením transpirace. Současně zamezuje hromadění soli, a tak rostliny nemusí vydávat větší množství vody za účelem sůl z půdy odstranit. Hnojivo na bázi dusičnanu draselného svědčí například růžím, karafiátům či skleníkovým rostlinám, ale i plodinám bohatým na sacharidy, jako jsou brambory, které draslík zužitkují k vývoji hlíz.

Využívá se též při hydroponickém pěstování. Zbývající množství dusičnanu draselného směruje na výrobu zápalek, ohňostrojů, skla a keramiky. Používá se ale rovněž k temperování oceli, odstranění pařezů nebo coby raketový pohon.

Mimoto vykazuje dusičnan draselný desenzibilační účinek v zubních pastách. Pokud se v ní nachází v 5procentní koncentraci spolu s fluoridem sodným či monofluorofosforečnanem, má údajně během dvou týdnů každodenního používání výrazně snižovat nepříjemné projevy. Konkrétně posléze zuby nemají být tak citlivé na bolest, chlad, teplo a kyselé či sladké potraviny. Draselné ionty totiž dokáží proniknout do dentinového tubulu a zabraňují repolarizaci nervového zakončení. Zároveň lze tuto pastu užít preventivně proti vzniku zubního kazu

Již v 9. století v Číně zjistili, že směs dusičnanu draselného se sírou a dřevěným uhlím vede k samovolnému vzniku kouře a plamenů. Směs následně jako střelný prach dodávali do dýmovnic, kterými se bránili před nepřáteli. Ve 13. a 14. století jí pak začali plnit zbraně. Jako střelný prach se užívá i v současnosti, přidává se do výbušnin, jako jsou bomby či granáty. Vedle toho se dusičnan draselný uplatňuje i při výrobě cigaret. [24, 25, 26, 27]

Zdroje: infocons.org, food-info.net, food-detektiv.de, fsai.ie, britannica.com, byjus.com, chemicalbook.com, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, digilib.k.utb.cz, dspace.cuni.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?