Ebola patří mezi nejnebezpečnější nákazy. Jak se projevuje?

2. 9. 2019 8:30
přidejte názor

Ebola je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se řadí mezi krvácivé (hemoragické) horečky. Momentálně patří mezi nejnebezpečnější nákazy, se kterými se lidstvo kdy setkalo, jelikož průběh nemoci je pro pacienty velice nepříjemný a navíc způsobuje závažné epidemie, při nichž míra úmrtnosti dosahuje 50-90 %.



Co je to ebola?

Původcem této extrémně nebezpečné choroby je filovirus Ebola, jenž byl poprvé izolován roku 1976 v Demokratické republice Kongo. Své jméno následně onemocnění dostalo podle malé řeky Ebola, která tímto územím protéká. O nebezpečné nemoci se tehdy ještě nevědělo a kvůli nedostatečné sterilizaci jehel v tamějších nemocnicích došlo k první epidemii.

V následujících letech byly objeveny také další kmeny viru Ebola, a to především v afrických státech, jako je Demokratická republika Kongo, Gabon, Uganda či Súdán. Kromě toho se však Ebola objevila také v americké Virginii nebo v Číně a lékaři prokázali její přítomnost i u několika uhynulých filipínských prasat.

Kmeny Eboly:

  • Ebola-Zaire (EBOV)
  • Ebola-Sudan (SUDV)
  • Ebola-Reston (RESTV)
  • Ebola-Pobřeží slonoviny (TAFV)
  • Ebola-Bundibugyo (BDBV)

Úmrtnost pacientů postižených ebolou je velice vysoká. Podle kmenu nebezpečného onemocnění zemře zhruba 50-90 % nakažených. Nejnebezpečnější je kmen Ebola-Zaire, který byl odhalen jako první.

Přenos viru

Mezi lidmi se ebola šíří prostřednictvím přímého tělesného kontaktu. Pacient se tak může nakazit při pohlavním styku s nemocným nebo také při kontaktu s krví či jinými tělními tekutinami. Onemocnět může také nepřímo, a to skrze manipulaci s předměty, které jsou znečištěné tělními tekutinami infikovaných osob. Proto často onemocní právě zdravotní personál, který manipuluje s nesterilizovanými lékařskými nástroji.

Lidé se mohou nakazit také přímým kontaktem s krví, orgány či tělesnými tekutinami infikovaných zvířat. Lékaři zaznamenali přenos onemocnění prostřednictvím styku s nakaženými opicemi (šimpanzi a gorily), kaloni, dikobrazy nebo třeba antilopami. Přenašečem nebezpečné choroby se však mohou stát dokonce i psi.

Jaké příznaky ebola vyvolává?

Inkubační doba viru Ebola se pohybuje v rozmezí 2-21 dnů. Počátek onemocnění je obvykle náhlý a může připomínat chřipku. Pacient si stěžuje na celkovou slabost, projeví se u něj horečka, zimnice, dýchací potíže a bolesti hlavy či svalů.

Prvotní příznaky eboly:

Postupně se začíná projevovat také krvácení, a to nejdříve z trávicího traktu a následně také ze všech tělesných otvorů. Pacienti zvrací krev, na jejich kůži bývají patrné krevní podlitiny a zároveň dochází k nevratnému poškození vnitřních orgánů. Například játra nemocných ztrácejí svou strukturu a rozkládají se.

Kromě toho se u postižených rozvíjí také porucha srážlivosti krve. Sraženiny narušují přirozený krevní oběh a přispívají k celkovému odumírání orgánů. Pacienti trpí silnými bolestmi, nastupuje šok, metabolický rozvrat a křeče. V závěru mohou také krvácet z očí nebo se u nich projeví epileptické záchvaty.

Diagnostika Eboly

Aby lékaři odhalili, že se opravdu jedná o ebolu, nejprve je nutné vyloučit ostatní onemocnění s podobnými příznaky, jako je například malárie, cholera nebo další virové krvácivé horečky. Za účelem potvrzení diagnózy se využívá vyšetření krve či jiných tělesných tekutin, kdy jsou vzorky testovány na přítomnost virových protilátek, virové RNA nebo viru samotného.

Léčba eboly

Zda pacient působení nebezpečného viru přežije, hodně záleží na tom, jaká je jeho fyzická kondice a o jaký kmen Eboly se jedná. Smrt nebo postupné uzdravování však nastává obvykle v rozmezí 6-10 dnů od prvotních projevů.

Jakmile se u pacienta krvácivá horečka prokáže, je okamžitě převezen do izolace na infekční oddělení, aby se nákaza nemohla dále šířit. Léčba tohoto onemocnění je velice náročná, donedávna totiž na ebolu neexistoval žádný speciální lék a využívala se pouze podpůrná terapie, která spočívá v léčbě symptomů a orgánové podpoře.

Důležité je samozřejmě začít s léčbou včas, udržovat stálý krevní tlak pacienta, zajistit dýchání a podávat mu dostatek tekutin, k čemuž je možné využít orální rehydratační léčbu či nitrožilní podávání tekutin. Lékaři se také zaměřují na podporu oběhu, prevenci bakteriálních nákaz a prevenci renálního selhání.

Nové možnosti léčby

Nedávno předběžné testy potvrdily velkou účinnost dvou nově vyvinutých léků na ebolu. Jedná se konkrétně o RGN-EB3 a mAb114, které v testech prokázaly, že jsou schopné neutralizovat dopad viru na tělesné buňky. Oba tyto léky vznikly za pomoci protilátek odebraných od pacientů, kteří ebolu přežili, a mohly by zachránit velké množství životů. Kromě toho v současné době existuje také speciální vakcína (rVSV-ZEBOV), která je také dosud v testovacím režimu.

Ebola a trvalé následky

V případě, že se pacient nakazí virem Eboly a přežije, proces uzdravování bývá velice dlouhý a komplikovaný. Z důvodu postižení různých tělesných orgánů se navíc často projeví trvalé následky. Může se jednat například o:

  • Ohluchnutí
  • Oslepnutí
  • Poruchy hybnosti
  • Zánět míchy a kostní dřeně
  • Zánět osrdečníku
  • Záněty očních struktur
  • Příušnice
  • Zánět slinivky břišní
  • Zánět varlat

Prevence

Na prevenci je nutné dbát především ve chvíli, kdy se člověk rozhodne vycestovat do ohrožených zemí, kde se ebola vyskytuje nebo může vyskytovat. Jelikož se infekce přenáší tělními tekutinami, je dobré vyvarovat se jakémukoliv styku s nakaženými lidmi a mrtvými zvířaty. Kromě toho je nutné zajistit, aby se zemřelí pohřbívali způsobem, který zabrání dalšímu šíření nákazy.

Jestliže se člověk pohybuje v blízkosti nakažených osob, je samozřejmostí nošení ochranného oděvu a časté mytí rukou teplou vodou a mýdlem. Při konzumaci potravin by měl člověk dbát na správnou tepelnou úpravu masa a pečlivé mytí a loupání ovoce i zeleniny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?