Samotná příprava guacamole je snadná, recept je hodně stručný. Především musíte mít zralé avokádo bez nahnědlých částí. Tato barva dužiny totiž naznačuje, že avokádo začalo hnít. Použijte proto jen takový plod, který má uvnitř krásně zelenou nebo žlutozelenou barvu. Avokádo rozřízněte na poloviny, vyndejte pecku a vydlabejte dužinu. Pak už ji stačí jen rozmačkat a ochutit.
Co se dozvíte v článku
Guacamole recept: zdravý dip
Ingredience
- 2 středně velká zralá avokáda,
- 1 menší červená cibule,
- 1 menší rajče,
- 1 čerstvá chilli paprička (jalapeño nebo jiná),
- šťáva z ½ limetky,
- hrst čerstvého koriandru,
- sůl podle chuti.
Postup
- Avokáda rozpulte, vyjměte pecku a dužinu vydlabejte do misky. Pomocí vidličky dužinu rozmačkejte. Mačkejte ji tak dlouho, dokud nebude mít požadovanou texturu – rozhodně není na škodu, pokud bude lehce hrubší.
- Rozmačkanou dužinu ihned zakápněte limetovou šťávou, aby avokádo nezhnědlo. Pak přidejte najemno nasekanou cibulku, rajče nakrájené na kostičky, nasekanou chilli papričku a koriandr.
- Ingredience lehce osolte, pořádně promíchejte a směs ochutnejte. Pokud je to potřeba, můžete chuť guacamole doladit přidáním další limetkové šťávy nebo chilli.
- Guacamole podávejte čerstvé. Skvěle se hodí jako dip ke kukuřičným chipsům. Také si ho můžete namazat na chleba jako pomazánku, záleží čistě na vás.

Jak působí guacamole na naše zdraví?
Guacamole patří mezi opravdu zdravé pomazánky. Na rozdíl od většiny českých pomazánek neobsahuje majonézu, pomazánkové máslo a jiné suroviny, které jsou hodně tučné a nedoporučuje se je konzumovat ve velkém množství.
Základní složkou guacamole je avokádo. Jedná se o plod hruškovce přelahodného (Persea americana), který patří mezi původní stromy Latinské Ameriky. Avokádo sice není nijak sladké, ale botanicky se řadí mezi ovoce. V kuchyni se využívá spíše jako zelenina.
Avokádo je doslova nabité zdravými tuky, které podporují zdraví srdce a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Řeč je především o kyselině olejové, která patří do skupiny mononenasycených mastných kyselin. Najdete ji také v olivovém oleji, olivách, oříšcích a semínkách.
Tím ale zdravotní benefity avokáda nekončí. Je bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje zdraví trávicího ústrojí a usnadňuje vyprazdňování. V avokádu se nachází dále hodně vitamínů, a to především vitamíny skupiny B, vitamín K, kyselina listová, vitamín C a vitamín E.
Mnoho látek obsažených v avokádu vystupuje jako silné antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a předčasným stárnutím. Podporují funkci imunitního systému a podle některých klinických studií snižují riziko vzniku určitých typů rakoviny.
Avokádo musí být zralé a uvnitř zelené
Aby bylo guacamole opravdu chutné, potřebujete správně uzrálé avokádo. V tuzemsku se nejčastěji setkáte s odrůdou Hass, která má tmavě zelenou až hnědofialovou slupku. Pokud je tedy avokádo nápadně světlé, nebude ještě zralé. Poznáte to i podle pohmatu. Na dotek by mělo být poddajné a pružné, ale nikdy ne kašovité. Pokud je naopak úplně tvrdé, není dosud uzrálé.
Dalším znakem správně uzrálého avokáda je zelená či žlutozelená barva dužiny. Je zcela normální, že po rozkrojení začne hnědnout. V avokádu totiž začne po vystavení vzdušnému kyslíku probíhat oxidace, což je běžná chemická reakce. Proto se k němu přidává limetová šťáva, která oxidaci zpomaluje. Hnědnutí v důsledku oxidace však není nijak nebezpečné. Avokádo akorát nevypadá už moc atraktivně a může mít lehce nahořklou chuť.
Skutečný problém však představuje stav, kdy je avokádo nahnědlé již při krájení. To znamená, že je přezrálé a v dužině probíhá rozklad. Jíst byste ho opravdu neměli, protože tím riskujete zažívací problémy. V avokádu dochází ke žluknutí mastných kyselin, které mají nepříjemnou chuť a mohou způsobovat nevolnost a průjem.
V pokročilejším stádiu rozkladu mohou avokádo napadat různé plísně a bakterie, které produkují škodlivé toxiny. I v malém množství mohou být velice škodlivé, a to zejména pro děti a osoby s oslabenou imunitou. Takto zkažené avokádo poznáte podle toho, že dužina začíná být už našedlá, nepříjemně zapáchá a je mazlavá.
Dochucení guacamole
Mezi nejdůležitější složky guacamole patří samozřejmě avokádo, limetová šťáva a trocha soli. Avokádo mu jako hlavní surovina dodává krémovou až máslovou konzistenci. Šťáva z limetky (případně citronu) se přitom do guacamole nepřidává jen z důvodu zvýraznění chuti, ale zpomaluje oxidaci avokáda na vzduchu.
Tím se zajistí, že si avokádo zachová svou hezkou zelenou barvu. To totiž po nakrájení začíná hodně rychle hnědnout. Sůl v guacamole vystupuje jako základní ochucující složka – nemělo by se to s ní ale moc přehánět.
Většina receptů na guacamole zahrnuje také rajče, červenou cibuli a chilli. Avokádová pomazánka by byla sama o sobě hodně jemná až nevýrazná, proto se do ní přidává svěží a pikantní zelenina. Chybět by neměl ani čerstvý koriandr, který pokrmu dodá na svěžesti.
S čím si guacamole dáváte?
Pokud naopak chcete, aby bylo guacamole po chuťové stránce trochu jemnější, zkuste do něj zamíchat lžíci kysané smetany nebo bílého jogurtu. Bude díky tomu mít navíc hladší konzistenci, takže bude jednodušší ho namazat na pečivo.
Narazit můžete i na různé regionální a moderní úpravy guacamole, ve kterých se objevuje třeba česnek, mango, granátové jablko, ananas, okurka, máta, bazalka, balkánský sýr, nebo dokonce opečená slanina a kukuřice.
Jak jíst guacamole?
Guacamole představuje klasiku mexické kuchyně, kde se nejčastěji servíruje jako svěží dip ke kukuřičným chipsům (nachos). Fantazii se však meze nekladou. Díky své příjemné chuti a hladké konzistenci má daleko širší využití. Můžete si do něj například máčet tacos, burritos, quesadillas, fajitas a jiné exotické pokrmy.
Není ale potřeba vymýšlet nic složitého. Pokud se vám nechce vařit, klidně si můžete guacamole jenom namazat na chleba jako pomazánku. Vychutnat si ho můžete také jako rychlou a zdravou svačinu při dietě. Stačí nakrájet okurku, řapíkatý celer či jinou zeleninu a namáčet ji do dipu.
Zdroje: nzip.cz, budejovice.rozhlas.cz, eatingwell.com, health.harvard.edu, nih.gov