Heger: Plomby budou dál zadarmo

4. 11. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Obyčejné amalgámové plomby budou dál platit zdravotní pojišťovny. Ministr zdravotnictví znovu ustoupil. Tentokrát tlaku ODS.


Ještě v polovině září ministr zdravotnictví Leoš Heger chtěl, aby si dospělí lidé co nejdřív začali platit obyčejné amalgámové plomby ze svého, a svůj plán oznámil nejen médiím, ale i desítkám zubařů na valné hromadě České stomatologické komory. Jenže teď už je všechno jinak.

Heger totiž v posledních dnech od svého plánu zpoplatnit obyčejné plomby v tichosti ustoupil. Prý proto, že se vyřazení plomb z pojištění nelíbilo některým politikům z ODS. „Po koaličních rozmíškách jsme zpoplatnění amalgámových plomb z novely zákona o zdravotním pojištění vypustili. V médiích proti tomu vystoupil pan poslanec Šnajdr a výhrady měl i pan premiér, takže by to nemělo moc velký smysl předkládat,“ vysvětlil HN Heger.

Chtěl jsem ušetřit miliardu

To znamená, že pacienti budou mít obyčejné amalgámové plomby i dál zadarmo. Tedy nejméně do konce roku 2011. Heger se totiž myšlenky zpoplatnit obyčejné plomby do budoucna úplně nevzdává. „Určitě to znovu bude věc k diskusi při předkládání reformy zdravotnictví, kterou chceme spustit od začátku roku 2012. Otázka je, jestli to bude prosaditelné,“ dodal Heger.

Pravdou je, že bez ODS nemá Heger (TOP 09) žádnou šanci zpoplatnění plomb prosadit. Proti je totiž i celá levicová opozice. Občanští demokraté ale popírají, že by návrh ministra zdravotnictví předem jednoznačně odmítali.

„Abychom o této věci mohli vážně diskutovat, tak by musela být doprovázená dalšími reformními změnami. Například větší sociální ochranou pojištěnců. Vyjít jen s izolovaným návrhem, že chci zpoplatnit plomby, je nesmysl,“ kritizuje Hegera místopředseda zdravotního výboru Marek Šnajdr z ODS.

Vyřazení amalgámových plomb z pojištění pro všechny kromě dětí do 18 let by přitom přineslo čím dál víc zadluženému zdravotnictví víc než miliardu ročně. Dospělým totiž dnes zubaři vyvrtají zhruba 5,5 milionu amalgámových plomb ročně. A pojišťovny za každou z nich dají 220 korun. Jenže to vůbec neznamená, že by pacienti dali při placení hotově za jednu plombu jen něco přes dvě stovky. „Abychom pokryli alespoň naše náklady, tak bychom museli vybírat zhruba dvojnásobek, než nám platí pojišťovny. To znamená něco přes 400 korun,“ vysvětluje prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Zubaři jsou zklamaní

Zubní lékaře změna názoru ministra zdravotnictví Leoše Hegera dost nepříjemně překvapila. Na zpoplatnění zubních plomb se totiž už docela těšili. „Všichni vědí, že dřív nebo později se z pojištění část péče musí vyřadit. A zubní medicína jako obor, kde nejde o zachraňování životů, je k tomu velmi vhodná. Navíc průzkumy ukazují, že čím více si lidé za ošetření zubů platí, tím lépe se o ně starají,“ dodává Chrz.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?