Hrách tvořil součást naší stravy už od nepaměti. V současnosti se na něj na úkor jiných, atraktivnějších potravin trochu pozapomíná, což je ale velká škoda. Je plný vlákniny, vitamínů a minerálů, a když se dobře dochutí, může konkurovat i vašim oblíbeným jídlům.
Co se dozvíte v článku
Hrachová kaše recept: s osmaženou cibulkou
Tradičně se jí hrachová kaše s vejcem, nakládanou okurkou nebo uzeným. Můžete ale zkusit zaexperimentovat a projednou ji udělat třeba s pečenou rybou. Čemu dáte přednost, necháme čistě na vaší chuti. Výborná je pak hrachová kaše s cibulkou osmaženou dozlatova. Recept na ni si nyní ukážeme.
Ingredience
- 500 g žlutého půleného loupaného hrachu,
- cca 1 l zeleninového vývaru,
- 2 cibule,
- 40 g másla,
- 2 lžíce sádla,
- 200 ml mléka,
- 2x bobkový list,
- 4 stroužky česneku,
- 1 lžička sušené majoránky,
- sůl a pepř dle chuti.
Postup
- Tento typ hrachu se nemusí nutně namáčet, přesto to doporučujeme. Díky tomu totiž rychleji změkne a podstatně se tím zkrátí doba vaření. Hrách je dobré před namočením několikrát propláchnout a nechat ho máčet přes noc, příp. 4 až 6 hodin před vařením.
- Posléze vodu slijeme a nahradíme ji zeleninovým vývarem. Hrách by v něm měl být zcela ponořen. Do hrnce dále přidáme bobkový list a začneme hrách pomalu vařit, než se zcela nerozvaří.
- Trvat by to mělo zhruba 45 až 60 minut. Pokud je potřeba, přilijeme v průběhu vaření vývar. Po uvaření vyndáme bobkový list a hrách rozmixujeme dohladka. Jestliže se vám kaše bude zdát příliš hustá, zřeďte ji teplým mlékem.
- Do kaše zbývá vmíchat máslo, majoránku, utřený česnek a dochutit ji solí a pepřem. Kaši necháme následně ještě chvilku prohřát, aby se chutě hezky promísily.
- Mezitím, co se hrachová kaše vaří, si nakrájíme cibuli na tenké proužky. Ty poté smažíme na mírném ohni na sádle, dokud nezkaramelizují a nezbarví se dozlatova.
- Hotovou hrachovou kaši podáváme s osmaženou cibulkou navrchu, kyselými okurkami, uzeným nebo opečenou klobásou.

Hrachová kaše recept: zdravější verze
Tento recept na hrachovou kaši neobsahuje sádlo, zato se do kaše přidává fenykl zlepšující trávení. Kdyby vám sama o sobě nestačila, dobře se doplňuje s pečenou zeleninou, žitným chlebíkem nebo vařeným vejcem.
Ingredience
- 400 g žlutého půleného loupaného hrachu,
- 400 ml vody,
- 1 lžíce ghee,
- 1 menší cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 1x bobkový list,
- 1 lžička majoránky,
- ½ lžičky fenyklu,
- sůl a pepř podle chuti,
- Na ozdobu: petrželka.
Postup
- Hrách několikrát pořádně propláchneme a přes noc ho necháme máčet ve studené vodě, minimálně ale 6 hodin.
- Následně vodu slijeme, hrách přendáme do hrnce a přilijeme k němu čerstvou horkou vodu. Přidáme k němu bobkový list s fenyklem a přivedeme k varu.
- Hrách vaříme na mírném ohni, dokud se zcela nerozvaří. To znamená přibližně 40 až 50 minut. Nezapomeneme ho občas promíchat a podle potřeby dolít vodu.
- Zatímco se hrách vaří, připravíme si cibulku. Tu nakrájíme nadrobno a na ghee ji orestujeme dozlatova. Na závěr k ní na chvíli přidáme nasekaný česnek, jen aby se stačil rozvonět.
- Z rozvařeného hrachu vyndáme bobkový list a celou směs rozmixujeme. Kaši zbývá dochutit majoránkou, opepřit, osolit a zamíchat do ní cibuli s česnekem. Kdyby se kaše zdála moc hustá, můžete ji zředit vodou.
- Kaši ještě krátce prohřejeme, aby se chutě mohly propojit. Na talíři ji servírujeme se snítkou petrželky navrchu a námi vybranou přílohou.
Jaké má hrách účinky na zdraví?
Hrách je skvělým zdrojem živin, je plný bílkovin, minerálů a kyseliny listové. Navíc v něm nenajdete téměř žádné tuky nebo cholesterol. Z vitamínů a minerálů se v něm ve větším množství nalézá draslík, hořčík a železo. Jelikož tato luštěnina obsahuje pouze rostlinné bílkoviny, jako doplněk jídelníčku přijde vhod zejména vegetariánům a veganům.
Hrách je bohatý zvláště na vlákninu, která napomáhá ke zdravému trávení a udržení stabilní hladiny cukru v krvi. Mimoto je možné konzumací hrachu předcházet zácpě, srdečním chorobám či cukrovce a má být rovněž schopný snižovat riziko výskytu některých druhů rakoviny. Vyvarovat by se mu ovšem měli lidé alergičtí na luštěniny a raději i na arašídy, u nichž se může alergie na hrách projevit také.
Lidé občas mívají problém s tím, že hrách nadýmá. Důležité je ovšem vědět, že nadýmání způsobují zejména slupky hrachu. Pokud k přípravě hrachové kaše použijete půlený hrách, máte po problému, ten totiž slupky neobsahuje. Půlený hrách je přitom k dostání v zelené a žluté variantě.
Jak se vaří hrachová kaše?
Základem hrachové kaše je suchý hrách, ideálně zbavený slupek. To splňuje hrách loupaný. Loupaný hrách byste měli před vařením přebrat a zbavit ho jakýchkoliv nečistot. Mezi jeho přednosti patří, že ho nemusíte předem máčet ve vodě a navíc se při vaření začne snáze rozpadat.
Při vaření kaše nikam nechvátejte, hrachová kaše potřebuje čas. Díky pozvolnému vaření dosáhnete rovnoměrného uvaření hrachu. Sůl pak přispívá k jeho změknutí. Jemnější chuti kaše zároveň docílíte, jestliže do ní na závěr vmícháte lžíci smetany.
Ke zvýraznění chuti hrachové kaše slouží česnek a majoránka. Ta se do kaše ovšem přisypává až ke konci, aby nezhořkla. Svěžest kaši zase dodá citronová šťáva nebo lžička jablečného octa. Co se týče hustoty hrachové kaše, bývá hustá sama o sobě, kdyby to ale bylo potřeba, můžete ji ještě zahustit jíškou. Dobře se k hrachu hodí cibulová jíška.
Hrachová kaše vs. pyré
Rozdíl mezi hrachovou kaší a pyré spočívá především v konzistenci daného pokrmu. Pyré bývá rozmixované úplně dohladka, zatímco kaše mívá rustikálnější podobu. Kaše je ponechána nahrubo a můžete v ní nalézt kousky hrachu. Komu právě tyto kousky vadí, může kaši propasírovat. Pyré se nicméně spíše připravuje z hrášku.
Hrachová kaše napříč lety a státy
Hrachová kaše se běžně dělávala už ve středověku. Se zlevněním masa ovšem ustoupila do pozadí a stala se spíše příležitostně připravovaným pokrmem. Rozmach pak opět zaznamenala během druhé světové války.
Důvod je prostý, jednalo se o levné, ale výživné jídlo, které lidi zasytilo. Maso a sýr byly tehdy nedostatkovým zbožím, a tedy je jakožto zdroj bílkovin nahradily luštěniny. Tehdy se vařila hrachová kaše ze žlutého hrachu, k ní se přidalo koření, někdy kus masa a hlavní chod byl na světě.
Děláváte si hrachovou kaši?
Takřka v každém koutu světa se v nějaké podobě hrachová kaše vyskytuje. Její obdobou je třeba řecký pokrm fava, jemuž dodává svěží nádech olivový olej spolu s citronem. V Pekingu si dokonce pochutnávají na dezertu, jehož základ tvoří hrachové pyré. To se doslazuje sladkými květy osmanthu a datlemi.
Ve Skotsku zase hrachová kaše představuje oblíbené jídlo zvané pease brose, které se často servíruje ke snídani a doplňuje o máslo, sůl nebo med. V Anglii v části Midlands se pak jídává jako příloha k fish and chips.
Zdroje: vysocina.rozhlas.cz, kucharkaprodceru.cz, the1940sexperiment.com, verywellfit.com