Karásek zůstává. Ještě tři týdny?

28. 3. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Revolta lékařů z nemocnice v Uh. Hradišti proti řediteli nabírá na síle, dozorčí rada zatím Antonína Karáska podržela.


Stovka lékařů chce hlavu ředitele hradišťské nemocnice Antonína Karáska, ten ale dál zůstává v horkém křesle. I když otevřený dopis lékařů má v nemocnici silnou podporu, její dozorčí rada ředitele zatím podržela.

Lékaři volají po Karáskově odvolání kvůli šíření atmosféry strachu a osobní mstě lékařům, kteří před časem podepsali výzvu Děkujeme, odcházíme. A také kvůli pokračujícímu psychickému nátlaku vůči ostatním zaměstnancům. Znesvářené strany mají tři týdny na obroušení ostrých hran…

„Ředitel se snaží nepřijatelným tlakem přinutit hlavně lékaře ARO a chirurgie, aby opět podali výpovědi. Otevřeně řekl, že musí zničit hnízda rebelie,“ píše se v prohlášení lékařů, které podepsaly na dvě stovky členů zdravotnického personálu a lékařů, včetně 14 z 22 primářů.

Chování ředitele a jeho postupné kroky vnímají jednoznačně jako osobní mstu za účast v kampani Děkujeme, odcházíme, za kterou pykají i primáři oddělení, kde bylo rebelů nejvíc.

„Lékaře vyřadil z ústavních pohotovostních služeb, čímž je znevýhodnil i finančně,“ tvrdí v prohlášení lékaři (kompletní znění najdete na str. 7 - pozn. redakce), kteří o eskalujícím napětí za branami nemocnice informovali Starosty a nezávislé. Interní předpis jim totiž nedovoluje komunikovat s novináři…

Ředitel se už stal pro lékaře naprosto nedůvěryhodným a další spolupráci s ním si nedokáží představit.
„V případě jeho dalšího setrvání s pokračující personální devastací a psychickým terorem vůči zaměstnancům se rozhodly desítky lékařů a někteří primáři podat výpovědi,“ vzkázali hradišťští lékaři.

„Ředitel měl na kahánku už kvůli kampani Děkujeme, odcházíme. Když mu ale dozorčí rada pohrozila, že navrhne jeho odvolání, ustoupil, což jsem ocenil. Nepočítal jsem totiž, že mu jeho ego dovolí udělat krok zpět. Už tehdy se ale asi rozhodl, že protestující lékaře vyštípe z nemocnice,“ říká poslanec Petr Gazdík a člen dozorčí rady. Situace v Uherskohradišťské nemocnice je tak „hustá“, že by se dala krájet…

„Vztahy už jsou totálně narušené. Opravdu si nedokážu představit, že se situace uklidní. Odvolání ředitele považuji za možné řešení,“ prohlásil před jednáním dozorčí rady Gazdík. Jenže ke kulatému stolu neusedl, v poslanecké sněmovně totiž řešil kauzu Promopro.

Verdikt dozorčí rady je šalamounský. Karásek sice zůstává, ale klidné spaní určitě nemá. „I kdybychom navrhli jeho odvolání, krajská rada tvořící valnou hromadu se sejde až osmnáctého dubna, do té doby by se nic nezměnilo. A proto jsme oběma stranám dali tři týdny, aby se ještě pokusily najít společnou řeč,“ prozradil výsledek jednání Ladislav Kryštof, předseda dozorčí rady hradišťské nemocnice, která o osudu ředitele rozhodne 14. dubna. Jestli jedenadvacet dní něco změní, je otázkou.

„Jen se zbytečně prodlužuje agónie,“ je přesvědčen Gazdík. A optimistický příliš není ani Kryštof. „Z vyjádření lékařů je patrné, že jde o obrovský problém, který se táhne několik měsíců a možná i let. Ale prostě jsme to ještě zkusili. Když se situace nezmění, uděláme radikální řez a budeme hledat sto nových lékařů, nebo nového ředitele,“ říká předseda dozorčí rady.

Ředitel Antonín Karásek odmítl pro DOBRÝ DEN cokoliv komentovat. „Otevřený dopis lékařů nepřišel na jeho adresu, tudíž by bylo nekorektní se k němu vyjadřovat. A verdikt dozorčí rady necháme rovněž bez komentáře,“ reprodukoval jeho postoj Ludvík Valouch, tiskový mluvčí Uherskohradišťské nemocnice.

Každopádně světlo světa na sklonku týdne spatřila petice, v níž se zhruba stejný počet lékařů postavil na stranu Karáska. „I z toho je zřejmé, že ve špitále jsou dva znesvářené tábory, které si spolu ruku jen sotva podají,“ tvrdí závěrem Gazdík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?