Léky s pseudoefedrinem - zmatek při výdeji

20. 5. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělo to být jednoduché: od května si měli lidé kupovat léky na chřipku a nachlazení, které obsahují pseudoefedrin a byly zařazeny do nové kategorie léků tak zvaně bez receptu, ale s omezením. A to i přesto, že až do té doby byly prodejné bez omezení a každý si jich mohl koupit, kolik chtěl...


Podle rozhodnutí SÚKL jsou to přípravky: Modafen, Paralen Plus, Aspirin Complex, Daleron, Nurofen Stopgrip a Panadol Plus Grip.

Právě těchto léků totiž zneužívali narkomani, vařili z nich drogu, a proto stát chtěl jejich výdej mít pod kontrolou, ale současně je nechtěl dát úplně na recept od lékaře. Proto stanovil, že pacient může na občanský průkaz dostat jen 60 tablet za měsíc.

Jenže ze zdánlivě jednoduché věci se stal obrovský problém a doplatil na to pacient.

Lékárnická komora a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se totiž vůbec nemohou dohodnout, jak to s léky s pseudoefedrinem, zařazenými do nově vzniklé kategorie léků - bez předpisu, ale s omezením - vlastně má být.

SÚKL ze zákona vytvořil tzv. centrální úložiště dat. Podle něho se všechny lékárny v zemi, kterých je zhruba 2600, měly do konce dubna na toto úložiště napojit, aby léky s omezením mohly vydávat.

Centrální úložiště ale bylo vybudováno v souvislosti s tzv. elektronickým lékařským předpisem. To je zatím hudba budoucnosti a lékárníci prý neznají lékaře, který by elektronický recept již psal.

Navíc lékárníci tvrdí, že lékárna není povinna plnit jakoukoli povinnost uloženou ústavem.

„Proto jsme vyzvali lékárníky, aby se nepřipojovali do centrálního úložiště a jako nepřipojení neposkytovali údaje o vydaných léčivých přípravcích. Léky s pseudoefedrinem pak mají vydávat jen na lékařský předpis, nikoli v rámci kategorie s omezením,“ tvrdí prezident lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Mluvčí SUKL Veronika Petláková je ale jiného názoru. „Zákon určuje, že lékárník před vydáním léku s omezením si musí předem ověřit předchozí výdaje danému pacientovi. Tím pádem si to ověřuje právě přes centrální úložiště a musí být na ně připojen.“

Tahanice lidi nezajímají

Zatím se podle SÚKL na úložiště napojilo 1150 lékáren z 2600 v zemi, podle lékárníků zhruba 500.

Spor lékárnické komory a SÚKL ale nezajímá pacienty. Jeden čtenář Právu napsal, že „je to neskutečný bordel“. Popsal, že navštívil tři lékárny a lék Paralen Plus v jedné dostal volně, v druhé mu řekli, že musí jít k lékaři a ten mu ho musí předepsat na recept, a ve třetí mu ho vydali na občanský průkaz.

Do kolotoče kolem léků s pseudoefedrinem se zapojil i Svaz pacientů. Tvrdí, že když lékárníci nejsou napojeni na centrální úložiště, nutí vlastně pacienty, aby navštěvovali praktické lékaře, kteří jim tento dříve volně prodejný lék musí napsat na recept. Tím se ale zvýší frekvence návštěv v ordinacích a samozřejmě i vybírání třicetikorunového regulačního poplatku v ordinacích. Nejvíc na to doplatí pacienti, kteří jsou z vesnic a mají do lékárny ve městě daleko.

Jak zjistil náš zpravodaj z Prostějova, z novin se dočetli, že lék dostanou na občanský průkaz, ale v lékárně pak chtěli předpis. Sedmdesátiletá paní se musela vrátit 30 km k lékaři na obvodě. A protože jiná lékárna v dosahu není, musela zase zpět, tentokráte už s receptem na Paralen Plus. Právem se ptá: „Je to normální?“

Svalují vinu jeden na druhého

Normální to určitě není a zmatky v lékárnách potrvají ještě mnoho měsíců. Lékárnická komora a SÚKL svalují vinu jeden na druhého a ač už spolu jednali o východiscích, společnou řeč zatím nenašli.

A co pacient? Ten musí počítat s tím, že když se dva hádají, odnese to ten třetí. V tomto případě skutečně pacient. Dál tedy bude platit, že v lékárnách, které jsou na centrální úložiště napojeny, dostanou zájemci léky s pseudoefedrinem na občanský průkaz, a v těch, které napojeny nejsou, jen na lékařský předpis. Volně prodejné už nejsou!

„Tyto léky lze bez problému nahradit jinými, bez lékařského předpisu, které jsou volně dostupné,“ soudí Havlíček.

Platí jedna rada: zeptejte se ve své lékárně, jak vám léky s pseudoefedrinem vydají. A ve větších městech obejděte víc lékáren, kde vám je vydají jen na občanský průkaz. Jinak musíte k lékaři pro recept, a pak si připravte 30 korun.

Ministerstvo zdravotnictví o dané situaci ví a prý ji řeší. Spadla do toho ale výměna ministryň, a tak nějaký týden asi potrvá, než bude jasno.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?