Lívance recept: cukr v těstě můžete zcela vynechat. Doslaďte je na závěr ovocem a čekankovým sirupem

přidejte názor
Lívance recept
Autor: Shutterstock.com

Lívance patří k tradičním pokrmům, které si oblíbily generace lidí po celém světě. Nadýchané placky z jednoduchého těsta se připravují nasladko i naslano a jsou součástí běžných snídaní, brunchů i slavnostních stolů. V každé zemi přitom najdete trochu jiné varianty, jejichž receptury se liší, ale základ zůstává stejný.

Většina z nás si lívance spojuje s pohodou víkendových rán, kdy se líně linula vůně smaženého těsta z kuchyně. Přestože recepty zděděné po babičkách jsou nenahraditelné, moderní doba přinesla i nové varianty tohoto klasického pokrmu. Od zdravějších verzí až po inspiraci ze světových kuchyní.

Co se dozvíte v článku
  1. Lívance recept: klasika z droždí
  2. Recept na lívance bez kynutí
  3. Kde se vzaly lívance?
  4. Jak připravit lívance zdravě?
  5. Lívance ve světě
  6. Zajímavosti o lívancích

Lívance recept: klasika z droždí

60 minut
4 porce

Ingredience

  • 250 ml vlažného mléka,
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného),
  • 1 vejce,
  • 1 lžíce cukru krupice,
  • špetka soli,

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte na teplém místě asi 10–15 minut vzejít.
  2. Mezitím si do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a vanilkový cukr. Do suchých ingrediencí vlijte připravený kvásek a přidejte vejce.
  3. Vše důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké, hustší těsto. Pokud by se vám zdálo příliš řídké, přisypte trochu mouky.
  4. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte kynout na teplém místě asi 45–60 minut, dokud výrazně nevyběhne.
  5. Po vykynutí rozehřejte pánev s trochou oleje. Lívance tvarujte pomocí lžíce přímo na pánvi. Těsto je trochu lepivé, ale nemělo by téct. Smažte z obou stran dozlatova.
Hodnocení
4.7 102x

Recept na lívance bez kynutí

30 minut
5 porcí

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 350 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • špetka soli,
  • 1 prášek do pečiva,
  • olej na smažení.

Postup

  1. Do mísy rozklepněte vejce a přidejte cukr a špetku soli. Vše důkladně prošlehejte. Přilijte mléko a opět dobře promíchejte.
  2. Do tekuté směsi prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše vyšlehejte do hladkého těsta. Konzistence by měla být hustší, ale tekutá. Pokud by bylo těsto příliš husté, můžete přidat trochu mléka.
  3. Na pánvi rozehřejte malé množství oleje. Pomocí naběračky nebo velké lžíce tvořte menší lívance a smažte na středním plameni z obou stran dozlatova.
  4. Tyto lívance můžete servírovat ihned, například s jogurtem, marmeládou, čerstvým ovocem nebo medem.
Hodnocení
4.6 78x

Lívance recept

Kde se vzaly lívance?

Přestože by se mohlo zdát, že lívance jsou výhradně českou klasikou, jejich historie sahá mnohem dál. První zmínky o podobných pokrmech se objevují už ve starověkém Řecku a Římě, kde se těsto připravovalo z mouky, vody a vajec a smažilo se na horkých kamenech. V tehdejší době ovšem šlo spíše o slanou verzi tohoto pokrmu.

Ve středověké Evropě začaly lívance získávat na popularitě díky rozšíření mlýnů a dostupnosti mouky. V českých zemích se první recepty na lívance objevují přibližně v 17. století, kdy byly spojovány zejména se slavnostními příležitostmi a rodinnými setkáními. Jejich příprava se však časem zjednodušila a lívance se staly běžnou součástí domácí kuchyně.

Za zmínku také stojí, že české kynuté lívance nejsou v evropském měřítku ničím výjimečným. Podobné kynuté palačinky najdeme třeba v Německu nebo Polsku. V každém regionu se však recept mírně liší. Někde se používá více vajec, jinde zase méně tuku či jiný druh mouky. Právě tyto drobné rozdíly dělají z lívanců univerzální pokrm s lokálním charakterem.

Jak připravit lívance zdravě?

Klasické lívance z bílé mouky a smažené na oleji jsou pochopitelně kalorickou bombou. Pokud se však nechcete tohoto pokrmu vzdát, existuje řada způsobů, jak si lívance vychutnat bez výčitek. Základem je nahrazení části bílé mouky moukou celozrnnou, ovesnou nebo třeba špaldovou. Takto připravené těsto má vyšší podíl vlákniny a lépe zasytí.

Další možností je omezit nebo zcela vynechat cukr v samotném těstě. Sladkost můžete dodat až při servírování pomocí ovoce, medu nebo třeba trochy čekankového sirupu. Pokud rádi experimentujete, přidejte do těsta skořici nebo vanilkový extrakt, který zvýrazní chuť bez nutnosti přidávat další sladidla.

Neméně důležitý je výběr tuku. Místo tradičního smažení na oleji můžete lívance připravit na kvalitní nepřilnavé pánvi téměř bez tuku, nebo použít přepuštěné máslo (ghí), které je stabilnější při vyšších teplotách. Pokud máte horkovzdušnou fritézu, můžete zkusit upéct lívance i v ní. Výsledek je překvapivě chutný a lehký.

Při přípravě zdravější varianty nezapomeňte ani na bílkoviny. Nebojte se přidat do těsta trochu tvarohu, řeckého jogurtu nebo proteinového prášku. Nejenže tím zlepšíte nutriční hodnotu pokrmu, ale lívance budou navíc příjemně vláčné a jemné.

Lívance ve světě

I když u nás máme lívance za tradiční český pokrm, oblíbené jsou prakticky po celém světě, jen pod různými názvy a v odlišných podobách. Například americké pancakes jsou známé svou silnější a nadýchanější strukturou, kterou jim dodává prášek do pečiva či jedlá soda. Typicky se servírují s javorovým sirupem a máslem.

V Japonsku najdeme známé fluffy pancakes, které díky vyšlehaným bílkům doslova skáčou na talíři. Jejich příprava je ale časově náročnější a vyžaduje přesné dodržení postupu. Zajímavé je, že Japonci podávají tyto lívance spíše jako dezert než jako hlavní chod.

V Rusku a na Ukrajině jsou zase oblíbené bliny, tedy tenké palačinky, které se připravují rovněž z pohankové mouky a často se plní slanými ingrediencemi, jako je losos nebo kaviár. Bliny ale mají i svou sladkou verzi. Ve Skandinávii pak najdeme ploché tenké lívanečky zvané plättar, které se připravují podobně jako naše palačinky, jen jsou menší a podávají se ve větším množství.

Škvarkové placky recept: dříve pokrm chudých, dnes světová lahůdka. Připravit se dají i s nižším obsahem tuku
Přečtěte si také:

Škvarkové placky recept: dříve pokrm chudých, dnes světová lahůdka. Připravit se dají i s nižším obsahem tuku

Zajímavosti o lívancích

V některých zemích existují i speciální soutěže zaměřené přímo na lívance. V USA se každoročně konají závody o nejvyšší pancake stack, tedy nejvyšší věž z lívanců. Rekordní věž měřila přes 1 metr a obsahovala více než 200 jednotlivých lívanců, naskládaných jeden na druhém bez jakékoli podpory.

Další zajímavostí jsou lívancové automaty, které můžete najít například v Nizozemsku. Tyto stroje připravují malé nadýchané lívanečky zvané poffertjes, které jsou kulatější a menší než běžné lívance. Automat po vložení těsta rovnoměrně dávkuje porce a peče je na speciální kulaté plotýnce. Hotové lívanečky stroj vysune přímo na talíř, stačí je jen polít máslem nebo posypat moučkovým cukrem.

V některých severoevropských zemích, například v Dánsku nebo Švédsku, pak najdeme vlastní variantu lívanců zvanou Æbleskiver. Jde o kulaté lívance připravované v litinové pánvi s kulatými prohlubněmi. Tyto lívancové kuličky se tradičně podávají o Vánocích a jejich příprava je považována za rodinnou tradici.

Zdroje: bussinesinsider.com, secretfoodtours.com, denmark.dk, finedininglovers.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek