Vznik polypů v tlustém střevě podporuje kouření i alkohol. Neléčený stav se může rozvinout v rakovinu

7. 2. 2020 12:54
3 nové názory

Když přijde řeč na onemocnění střev a konečníku, většině lidem se jako první vybaví ona obávaná rakovina tlustého střeva, která dlouhodobě patří k nejčastějším onkologickým onemocněním v Česku. Zdaleka ne každý výrůstek, který se v těchto místech objeví, však musí být nutně nádor. Spoustu lidí obtěžují i takzvané polypy, což jsou výrůstky na sliznici, které zpočátku nemusí způsobovat žádné problémy. Pokud se ale dlouhodobě přehlížejí, buňku uvnitř nich mohou začít bujit. Podstoupili jste kolonoskopii a lékař objevil něco, co ho znepokojilo? Nepropadejte panice, ne každá nepravidelnost či hrbolek se musí nutně rovnat karcinomu tlustého střeva, ačkoli u nás stále patří mezi nejčastější onkologická onemocnění. Může se ale rovněž jednat o polyp, což je obecné označení pro výrůstek na sliznici, který se ale může objevit také kdekoli jinde v trávicí trubici. Přestože polyp nemá zhoubný charakter, pokud se neodstraní, může v nádorové onemocnění po čase vyústit. Platí navíc pravidlo, že čím větší výrůstek je, tím větší je i pravděpodobnost rakovinového bujení. Velká část odborníků proto doporučuje jeho odstranění a následné vyšetření tkáně mikroskopem, které vyvrátí přítomnost rakovinových buněk. Až dvě třetiny polypů totiž tvoří takzvané adenomy, což je synonymum pro benigní (tedy nezhoubný) výrůstek.  Zbylou část pak představují polypy hyperplastické či zánětlivé. Ty však pacienta zpravidla neohrožují zhoubným onemocněním.



Co vznik polypů ve střevech ovlivňuje?

Růst polypů ve střevech je ovlivněn hned několika faktory, z nichž lze ovlivnit jen nějaké. Určitou roli hraje genetika a prostředí, ve kterém dotyčný žije. Vliv má do jisté míry také způsob, jakým se člověk stravuje. Vznik problémů podporuje například častá konzumace alkoholu, červeného masa a živočišných tuků. Hovězí, vepřové a zvěřina totiž způsobují nadměrné vylučování žlučových kyselin, které podporují růst polypů. Vhodná není ani příliš častá konzumace grilovaných či uzených pokrmů. Opačný vliv pak mají ryby a kuřecí maso.

Výrazně vyšší riziko polypů rovněž hrozí obézním lidem, kuřákům a pacientům s oslabeným imunitním systémem. Výrůstky na sliznici se také objevují v důsledku chybějící vlákniny a vápníku.

Příznaky polypů tlustého střeva

Nevyzpytatelnost polypů tkví hlavně v tom, že jejich přítomnost pacient většinou nepozná. Tedy alespoň v počáteční fázi, kdy je většina případů odhalena v rámci preventivního vyšetření, které by měl pravidelně podstupovat každý člověk starší 50 let.

U větších výrůstků se pak může objevovat skryté krvácení do střev projevující se anémií anebo viditelné krvácení při vylučování stolice. Záleží, kde přesně se polyp nachází. Jeho výskyt je ale nejčastější v oblasti esovité kličky anebo v okolí konečníku. U některých jedinců se mohou vyskytnout také nespecifické bolesti břicha.

Diagnostika a léčba polypů tlustého střeva

Diagnostika polypů tlustého střeva se provádí vyšetřením, které většina zná pod názvem kolonoskopie. K té je zapotřebí endoskop, což je ohebný optický přístroj, který se přes konečník zavádí do tlustého střeva. Nejedná se o bolestivé vyšetření, pacientům ale bývá nepříjemné, což bývá častý důvod k tomu, proč prevenci neabsolvují. Tím ale riskují, že se zanedbané polypy rozvinou v rakovinu tlustého střeva, jejíž léčba je mnohem náročnější, a ne vždy úspěšná.

Co se týče léčby polypů, tu lze stejně jako vyšetření provést pomocí endoskopu. Většinu výrůstků jsou lékaři schopni odstranit ihned při kolonoskopii, tedy za předpokladu, že se pacient dostaví včas. Pokud totiž lékaři naleznou zhoubný útvar, je vždy nutná operace a často i další onkologická léčba, která spočívá v chemoterapii či ozařování.

Prevence vzniku polypů tlustého střeva

Jak už bylo naznačeno výše, vznik polypů lze do určité míry ovlivnit životním stylem. Velkou roli hraje strava, která by měla obsahovat:

  • Rybí a drůbeží maso
  • Ovoce a zeleninu
  • Dostatek vitamínů a minerálů

Velkým strašákem tlustého střeva je naopak alkohol, kouření i kancerogeny obsažené v plesnivých potravinách. Na činnost tohoto orgánu má vliv i podíl přirozené vlákniny a přísun tekutin, který bychom měli přizpůsobovat venkovním teplotám. V neposlední řadě hraje roli i imunitní systém. Je však nutné myslet na to, že ani zdravý životní styl nenahradí preventivní prohlídky u lékaře.

Buback (neregistrovaný)
Ufff,to jsem si odechl.Už jsem se zlekl že by ty polypy a následné rakoviné bujení mohly způsobovat konzervanty,zvýrazňovače chutí a další chemické srágory které se dávají do jídla.Takže díky,už jsem klidnej :-(
Redakce Zdraví.Euro.cz (neregistrovaný)
Dobrý den, Bubacku, kompletní seznam karcinogenů najdete zde: https://monographs.iarc.fr/agents-classified-by-the-iarc/ Redakce Zdraví.euro.cz
petr schneider (neregistrovaný)
není lepší napsat co neničí kouření a alkohol ? Články stále píšící o škodlivosti kouření a alkoholu jsou denní krmivo pro čtenáře, kteří to jen proletí a jdou na dvě piva. O kterých je též psáno jinýma odbornikama, že neškodí, právě naopak. A pak se div, že druhý ti píše, že jsi alkoholik !!! Tak kdeje ta pravda, vážení ,,poradci,, .
  • Našli jste v článku chybu?