Probiotika pomáhají obnovit bakteriální rovnováhu v organismu. Která vybrat a jak je užívat?

9. 11. 2022 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos
Pokud vám lékař předepsal antibiotika, pravděpodobně vám také doporučil, abyste tyto léky doplnili o vhodná probiotika, která zabrání rozvoji střevních obtíží a dalších problémů. Stejně tak ale mohou být probiotika nápomocná při léčbě kvasinkových infekcí a ekzémů nebo třeba v případě oslabené imunity. Prozradíme, kdy užívat probiotika a jaká probiotika jsou nejlepší.

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Tvoří přirozenou součást našeho organismu, kde plní celou řadu důležitých funkcí, ale zároveň se cíleně přidávají také do potravin a prodávají se i v podobě potravinových doplňků. Výraz probiotikum přitom pochází z řeckých slov „pro biotic“, což v doslovném překladu znamená „pro život“.

Přítomnost probiotik v lidském těle je významná z mnoha různých důvodů. Pomáhají totiž rozkládat přijatou potravu a získávat z ní cenné živiny, ale zároveň se snaží udržovat množství škodlivých bakterií v rovnováze s těmi užitečnými. Dojde-li k jejímu narušení, přispívají k obnově a harmonizaci střevní mikroflóry. Zároveň pozitivně ovlivňují náš imunitní systém či psychiku a přispívají k tvorbě bioaktivního vitamínu K, jenž podporuje správnou srážlivost krve. [1, 2, 34]

Kmeny probiotik

Jako probiotické kultury se nejčastěji používají bakterie, jež přirozeně obývají lidský trávicí trakt, přičemž nejčastěji se jedná o laktobacily a bifidobakterie, ale samozřejmě i zde existují výjimky. Konkrétně pak rozlišujeme následující kmeny probiotik:

  • Bakterie mléčného kvašení – jedná se o skupinu mikroorganismů, které mohou fermentovat živiny za vzniku kyseliny mléčné. Patří sem především rody Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Carnobacterium, Enterococcus, ale i mnoho dalších. Ty pak napomáhají při trávení a brání růstu škodlivých bakterií.
  • Bifidobakterie – sem patří například Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis nebo Bifidobacterium longum. V doplňcích stravy se často nacházejí společně s laktobacily, protože se jejich účinky vzájemně podporují. Navíc jde o první bakterie, s nimiž dítě přijde do styku při průchodu porodními cestami. Poté osídlí jeho střeva a začnou vytvářet zdravé prostředí, které je základem pro budování imunitního systému.
  • Enterobakterie – jde například o bakterii Enterococcus faecium, přičemž obecně mohou enterobakterie pomoci při průjmech spojených s užíváním antibiotik.
  • Kvasinky – sem patří kvasinka Saccharomyces boulardii, která se získává z tropického ovoce liči. Pomáhá například při cestovatelském průjmu, při užívání antibiotik nebo při léčbě zánětu tlustého střeva. [5, 6, 78]

Probiotika a prebiotika

Ačkoliv se jedná o velice podobné termíny, ve skutečnosti existuje výrazný rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky. Zatímco probiotika jsou živé mikroorganismy s pozitivním vlivem na lidské zdraví, prebiotika představují nestravitelné oligosacharidy, kterými se dané probiotické mikroorganismy živí (tzv. prebiotická vláknina). Zajišťují vhodné podmínky pro jejich růst, množení i vznik nových kolonií.

Mezi prebiotika můžeme zařadit například inulin, který se nachází v kořenu čekanky, v česneku, cibuli, zelenině a luštěninách, ale také oligofruktózu, laktulózu nebo galaktooligosacharidy. Tyto látky pak podporují trávení, zvyšují pocit plnosti, snižují glykemickou křivku a mají i řadu dalších prospěšných funkcí. Jejich kombinací s probiotiky pak vznikají synbiotika. [9, 10, 11, 12]

Kdy brát probiotika?

Naše střeva obývá zhruba 500 různých druhů bakterií. Ačkoliv mnozí lidé považují tyto mikroorganismy za zdraví škodlivé, ve skutečnosti všechny mají svůj význam a v lidském organismu se vyskytují i bakteriální kmeny, které jsou pro člověka prospěšné. Důležité ovšem je, aby byly přátelské a potenciálně patogenní bakterie v rovnováze. 

Pokud množství škodlivých bakterií v lidském organismu převládne nebo z nějakého důvodu dojde k narušení této křehké rovnováhy, pacient může zaznamenat řadu nepříjemných obtíží. Sem patří například průjmy, zácpa, nadýmání, křeče nebo překyselení žaludku. Postupem času se navíc mohou rozvinout také další obtíže, kam patří zánět, alergie, kožní problémy i jiné zdravotní komplikace.

K narušení rovnováhy mezi prospěšnými a potenciálně škodlivými bakteriemi dochází různými způsoby. Střevní mikroflóru poškozuje například užívání antibiotik, ale patogenní bakterie mohou získat nadvládu také vlivem dlouhodobého stresu, nezdravého stravování či nedostatku spánku. Na vině pak samozřejmě bývají i některé choroby a onemocnění spojená s průjmy a zvracením.

Probiotika se dají užívat preventivně, ale i jako doplňková léčba. Jsou vhodná pro všechny věkové kategorie (existují tedy probiotika pro dospělé, probiotika pro děti i probiotika pro seniory), ale jejich výběr by měl pacient ideálně konzultovat s odborníkem. Vyžaduje-li to pak jeho zdravotní stav, ošetřující lékař mu může doporučit dlouhodobé užívání probiotik.

Kdy a jak užívat probiotika?

Kromě výše zmíněných problémů ovšem mohou probiotika pomoci také s dalšími zdravotními komplikacemi. Sem patří například ekzém, diabetes mellitus, zánětlivá a autoimunitní onemocnění střev, špatná funkce jater, žlučníku a slinivky břišní, záněty močového ústrojí nebo třeba infekce horních cest dýchacích (ušní záněty, sinusitida). Dají se ovšem užívat také během těhotenství a kojení. [13, 14, 15, 16, 17]

Antibiotika a probiotika

Význam probiotik je zcela opačný než funkce antibiotik, která sice působí proti bakteriím vyvolávajícím infekce, ale zároveň ničí i bakterie, jež jsou pro lidské tělo prospěšné. Vedlejším účinkem této léčby pak mohou být třeba střevní potíže (průjmy, zácpa), ale i vaginální infekce. Proto se doporučuje užívání probiotik s antibiotiky, přičemž probiotika by měl pacient konzumovat ještě zhruba týden po ukončení antibiotické léčby. [18, 19, 20]

Jak vybrat nejlepší probiotika?

Pokud nechcete hned sahat po lécích, samozřejmě můžete přijímat probiotika v potravinách. Které to ale jsou? Mezi přírodní probiotika se řadí například jogurty s živými kulturami, acidofilní mléko, kefír či podmáslí, ale i nakládané okurky nebo kysané zelí. Kromě toho jsou pak probiotika dostupná také v lékárnách nebo na internetu, přičemž existuje hned několik forem, z nichž můžete vybírat.

Probiotika jsou nejčastěji dostupná ve formě kapslí (tobolek). Kromě toho se ale vyrábí i jako kapky, což je vhodné třeba pro menší děti, nebo jako prášky určené k rozpuštění ve vodě. Dále pak můžete narazit na cucavé pastilky či probiotické kapsle, které se zavádějí do pochvy. Každému vyhovuje jiná varianta, proto se nezdráhejte vyzkoušet více možností.

Důležité je ovšem vždy pozorně číst složení jednotlivých výrobků a zaměřit se na množství prospěšných bakterií v jedné dávce i na dostatečnou druhovou rozmanitost. U dospělého by se mělo denně jednat o 10–20 miliard živých bakterií, zatímco pro děti je vhodné konzumovat 5–10 miliard. Počty bakterií se přitom značí v jednotkách CFU. Kromě toho pak zkontrolujte také expiraci a způsob uchovávání. [21, 22, 23]

Walmark Biopron Forte

Nevíte si rady, jak vybrat probiotika, která pro vás budou vhodná? Vyzkoušet můžete třeba přípravek Walmark Biopron Forte (60 tobolek), což je probiotický komplex, který brání rozvoji nepříjemných střevních potíží. Právě z toho důvodu by neměl chybět v žádné cestovní lékárničce. Navíc je vhodný pro děti od 6 měsíců i pro dospělé pacienty, a jelikož neobsahuje lepek, hodí se také pro diabetiky.

Probiotika Biopron Forte obsahují speciálně vyvinutou kombinaci dvou probiotických kmenů (Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus), ale i probiotické kvasinky Saccharomyces boulardii. Aby toho nebylo málo, tyto látky jsou navíc doplněné o prebiotika fruktooligosacharidy. Společně pak všechny složky tvoří vyvážené spojení, které má pozitivní vliv na střevní mikroflóru.

Advance ProBio24

Pokud hledáte kvalitní probiotika, skvělou volbou by pro vás mohl být doplněk stravy s názvem Advance ProBio24, který obsahuje 60 kapslí. Ty jsou na základě výzkumu speciálně navržené tak, aby přinášely optimální výsledky. Zároveň jsou maximálně odolné vůči kyselému prostředí našeho žaludku, díky čemuž se živé kultury dostanou do trávicího traktu ve správném množství.

Produkt Advance ProBio24 obsahuje pouze vysoce kvalitní suroviny s certifikovaným původem a kvalitou. Zahrnuje komplex jedenácti různých probiotických kmenů, které se navzájem doplňují, ale i účinnou prebiotickou složku. Součástí každé dávky je pak 33 miliard probiotických kolonií, což zajišťuje maximální efekt. Vysoký obsah živých kultur v tomto přípravku je navíc garantován po celou dobu jeho použitelnosti.

Bactoral

Hledáte probiotika na míru? Jestliže potřebujete stabilizovat a doplnit mikroflóru dutiny ústní, krku a středouší, rozhodně sáhněte po doplňku stravy Bactoral (16 tablet). Jedná se o speciálně vyvinuté orální probiotikum, které se vyrábí podle švýcarského patentu. Můžete jej užívat při akutních potížích, ale také v období zvýšeného počtu infekcí nebo v jejich mezidobí.

Přípravek Bactoral obsahuje patentovanou probiotickou kulturu Streptococcus salivarius K12. Tyto bakterie po několika dnech užívání osídlí ústní dutinu a nedovolí škodlivým bakteriím, aby se v ústech nebo v hrdle začaly množit. Zároveň pomáhají doplnit přátelskou ústní mikroflóru (před užíváním antibiotik i po něm), ale i mikroflóru středouší a horních cest dýchacích.

Bio-Kult

Spoustu lidí trápí otázka: jaká probiotika jsou nejlepší? Každému ale samozřejmě vyhovuje něco jiného, a proto můžete vyzkoušet různé přípravky, než se rozhodnete pro ten pravý. Jedním z potravinových doplňků, které momentálně na trhu vynikají, je ale každopádně Bio-Kult. Ten obsahuje 60 kapslí, které vám pomohou zbavit se nepříjemných obtíží.

Probiotikum Bio-Kult se pyšní obsahem 14 živých probiotických kmenů, které prošly desítkami různých klinických studií. Jsou navíc speciálně ošetřeny mikroenkapsulací, takže jsou vysoce stabilní a odolné proti žaludečním kyselinám. Hodí se přitom pro běžné každodenní užívání, ale zařadit je můžete také při léčbě střevních problémů nebo při užívání antibiotik. Díky přísným hygienickým postupům jsou pak vhodné pro dospělé, děti, těhotné ženy i pro vegetariány.

ProbioLact

Ať už hledáte doplněk, který budete užívat zároveň s antibiotickou léčbou, nebo zkrátka chcete předcházet nepříjemným zdravotním potížím, jistě přemýšlíte, jak vybrat probiotika nejlepší pro váš organismus. Prospěšný by pro vás mohl být oblíbený produkt ProbioLact, jenž obsahuje 30 speciálních enterosolventních tobolek, které chrání obsah před žaludečními kyselinami, a tím prodlužují stabilitu i vitalitu živých kultur. 

Doplněk stravy ProbioLact obsahuje 5 různých kmenů probiotických kultur, přičemž jedna denní dávka zahrnuje až 10 miliard přátelských bakterií. Ty jsou navíc doplněny také o vitamín C a prebiotika, která podporují růst zdravé mikroflóry. Přátelské bakterie jsou přitom zpracovány unikátní technologií do tzv. biofilmu, což je souvislá vrstva tvořící ochrannou a stimulační bariéru.

Zdroje: heureka.cz, my.clevelandclinic.org, nccih.nih.gov, lekarnickekapky.cz, wikiskripta.eu, webmd.com, healthline.com, mayoclinic.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?