Probiotika pro ženy se dají užívat v těhotenství i při kojení. Který doplněk zvolit?

23. 11. 2022 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos
Ačkoliv to mnozí lidé netuší, probiotika pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru, ale zároveň pomáhají udržovat zdravý mikrobiom také v ženských intimních partiích. Jejich užívání v podobě potravinových doplňků tak pomáhá bránit rozvoji nepříjemných kvasinkových infekcí i dalších zdravotních problémů. Prozradíme, jaká jsou nejlepší probiotika pro ženy, která se vyplatí zkusit.


K čemu slouží probiotika?

Jako probiotika lékaři označují živé mikroorganismy, které příznivě působí na naše zdraví. O jejich pozitivním účinku přitom vypovídá i vhodně zvolený název. Termín probiotikum totiž pochází z řeckých slov „pro biotic“, což by se dalo přeložit jako „pro život“. Je tedy jasné, že probiotika plní v lidském těle řadu funkcí a jejich role je velice důležitá.

Přestože to mnozí nevědí, probiotika jsou přirozenou součástí lidského organismu. Naše střeva dohromady obývá asi 500 různých druhů bakterií a další se nachází v ústech, v močových cestách, ve vagíně nebo třeba v plicích. Kromě toho se ale cíleně přidávají i do potravin a jsou také součástí různých potravinových doplňků. Mezi nejznámější kmeny se pak řadí bakterie mléčného kvašení, bifidobakterie, enterobakterie a kvasinky.

Co se týče jejich funkce, probiotika pomáhají rozkládat přijatou potravu a získávat z ní potřebné živiny. Kromě toho ovšem udržují množství škodlivých bakterií v rovnováze s těmi prospěšnými, a dojde-li k nějakému narušení, podporují obnovu a harmonizaci střevní mikroflóry. Dále pak mají pozitivní vliv na imunitní systém a psychiku, ale podporují také správnou srážlivost krve.

Pokud množství škodlivých bakterií v těle převáží nad těmi prospěšnými, u pacienta se mohou objevit nepříjemné zdravotní problémy, kam patří průjem, zácpa, nadýmání či překyselení žaludku, ale také různé záněty a kožní potíže. Důvodem narušení rovnováhy přitom bývá dlouhodobý stres, nezdravé stravování či nedostatek spánku. Kromě toho jde o různá onemocnění nebo o užívání antibiotik.

Probiotika se dnes dají užívat jako prevence, ale i v rámci doplňkové léčby. Jsou vhodná pro všechny věkové kategorie, přičemž na trhu existuje řada přípravků speciálně určených pro různé skupiny osob (ženy, děti, senioři). Pokud je to nutné, lékař může dokonce doporučit dlouhodobé užívání probiotik. A kdy se konkrétně doporučuje brát probiotika?

  • Při průjmu a zácpě,
  • pro podporu imunity,
  • při nebo po užívání antibiotik,
  • při problémech s dráždivým tračníkem,
  • proti rozvoji kvasinkových infekcí,
  • při cestovatelských průjmech,
  • při alergiích nebo intoleranci laktózy,
  • při dalších obtížích (ekzém, autoimunitní nemoci střev…). [1, 2, 3]

Probiotika pro ženy

Přestože jsou probiotika známá hlavně tím, že pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru, kromě toho plní i řadu dalších funkcí. Pro ženy je přitom důležitá hlavně skutečnost, že tyto živé mikroorganismy podporují také udržování zdravé mikroflóry v intimních partiích. Prospěšné bakterie totiž obývají také vagínu a močové cesty, kde fungují na podobném principu jako ve střevech.

Přítomnost probiotik v intimních partiích brání přemnožení škodlivých bakterií a kvasinek, které by mohly způsobit řadu zdravotních obtíží, jako je například infekce močových cest, kandidóza nebo bakteriální vaginóza. Vzhledem k blízkosti vagíny a konečníku se přitom zhoubné bakterie mohou snadno přesunout ze střev do urogenitálního traktu, takže se předpokládá, že většina vaginálních a močových infekcí má ve skutečnosti co do činění s nežádoucími mikroby ve střevech.

Aby toho nebylo málo, lékaři často považují vaginální infekce za jeden z mnoha faktorů, které mohou přispět k rozvoji komplikací během těhotenství. Navíc mohou negativně ovlivnit také samotnou pravděpodobnost otěhotnění, a proto se zařazení vhodných probiotik ve chvíli, kdy se žena snaží počít, považuje za velice prospěšné.

Právě z toho důvodu jsou na trhu v současné době kromě běžných probiotik dostupná také vaginální probiotika (také známá jako poševní probiotika), která pomáhají výše popsaným nepříjemným potížím předcházet. Mimo jiné se ale můžete setkat také s probiotiky, která mají duální účinek, což znamená, že cílí na střeva, ale i na intimní partie.

V souvislosti s užíváním probiotik je pak nutné poznamenat také to, že pacientky často uvádějí vyšší míru stresu než muži, častěji trpí gastrointestinálními obtížemi a častěji také užívají antibiotika. Ženám také hrozí vyšší pravděpodobnost rozvoje syndromu dráždivého tračníku, přičemž zánětlivé onemocnění střev postihuje ženy a muže v poměru 2:1. Právě z toho důvodu by měly pacientky zvýšeně dbát na zachování zdravého střevního mikrobiomu. [4, 5, 6, 7, 8]

Probiotika pro těhotné

Zdravý střevní a vaginální mikrobiom je samozřejmě důležitý také pro klidný průběh těhotenství. Kromě toho ale může rovnováha mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ovlivnit také miminko, jelikož některé mateřské mikroorganismy mohou pronikat skrze placentární bariéru, přičemž dítě se pak s gastrointestinálními mikroby setkává také ve chvíli, kdy prochází matčinými porodními cestami.

V období gravidity proto může mít užívání probiotik pozitivní efekt. Důvodů je přitom hned několik. Tím prvním je skutečnost, že během těhotenství jsou pacientky mnohem náchylnější k různým gynekologickým zánětům, které jsou také nebezpečnější než za normální situace. Probiotika v tomto případě brání rozvoji daných obtíží a snižují pravděpodobnost, že bude nutné nasadit antibiotickou léčbu, kterou by jinak byla pacientka nucena podstoupit.

Existuje ale i řada dalších způsobů, jak probiotika těhotenství ovlivňují. Samozřejmě mají pozitivní vliv na střevní mikrobiom a podporují zdravé trávení. Studie také naznačují, že užívání probiotik v průběhu gravidity může snižovat hladinu krevního cukru, což by mohlo mít vliv na gestační diabetes. Zároveň pak pomáhají snížit riziko jakýchkoliv těhotenských komplikací, a to včetně předčasného porodu.

U dětí pak může užívání probiotik v těhotenství podpořit zdraví gastrointestinálního traktu, jelikož se střevní mikrobiom začíná pomalu formovat už v průběhu gravidity, takže se tím údajně sníží riziko rozvoje onemocnění trávicího traktu později během života. To samé platí i pro vznik různých alergií, potravinových intolerancí, astmatu nebo ekzému.

Pokud jde o to, jaká probiotika v těhotenství užívat, existují zde opět dvě možnosti. Pacientka samozřejmě může zvolit probiotika na trávení (v kapslích), ale i probiotika vaginální. Zatímco ta perorální pomáhají zlepšit celkovou imunitu a mají pozitivní vliv hlavně na střevní mikrobiom, probiotika do pochvy v těhotenství brání rozvoji zmiňovaných zánětů a dalších zdravotních komplikací. [9, 10, 11, 12, 13]

Probiotika pro kojící matky

Vybraná probiotika je samozřejmě možné užívat také během kojení. Probiotické bakterie se totiž dostávají do mateřského mléka, které kojenec konzumuje, a následně pomáhají osídlovat jeho mikroflóru. To například chrání dítě před rozvojem atopického ekzému a dalších podobných problémů. Navíc pak existují i probiotika v tekuté formě pro malé děti, která se doporučují při nadýmání, zácpě, zažívacích problémech a novorozeneckých kolikách. [14, 15, 16, 17, 18, 19]

Jak vybrat probiotika pro ženy?

Výběr konkrétního doplňku stravy, který bude pacientce nejlépe vyhovovat, vždy závisí na individuálních potřebách každé ženy. Na trhu dnes existuje řada různých přípravků (v podobě kapslí i globulí), z nichž si pacientky mohou vybírat. Nezapomeňte přitom konzultovat užívání probiotik s ošetřujícím lékařem, a to nejen při těhotenství či kojení. Právě ten vám totiž může poradit s výběrem toho nejlepšího potravinového doplňku.

Gynimun Dual Protect

Pokud sháníte nejlepší probiotika na ženské problémy, rozhodně se vyplatí sáhnout po doplňku stravy s názvem Gynimun Dual Protect. Ten obsahuje 30 kapslí s cíleným uvolňováním, v nichž se ukrývají tři pečlivě vybrané probiotické kmeny, které se v lidském organismu přirozeně vyskytují. Bifidobacterium longum osidluje tlusté střevo, Lactobacillus acidophilus tenké střevo a Lactobacillus rhamnosus je pak vaginální probiotikum.

Přípravek Gynimun Dual Protect je jediné duální probiotikum na českém trhu. Jedná se o unikátní kombinaci probiotických bakterií, které jsou vhodné pro obnovu intimní i střevní mikroflóry, a prebiotik FOS (fruktooligosacharidů). Vlivem užívání tohoto potravinového doplňku tak ženy mohou očekávat harmonizaci vaginálního prostředí, ale také harmonizaci prostředí ve střevech.

Optibac For Women

Mezi oblíbené produkty poslední doby se pak řadí také potravinový doplněk Optibac For Women, jenž obsahuje 30 kapslí. Jedná se o komplex probiotik pro ženy, který funguje jako podpora intimní oblasti, vaginálního mikrobiomu, močového ústrojí a správného pH. Pomáhá při problémech, ale dá se užívat i jako prevence. Navíc je vhodný také pro těhotné ženy a kojící matky.

Doplněk stravy Optibac For Women obsahuje 3 druhy probiotických kultur určené pro podporu intimního pohodlí žen. Patří sem kmeny Lactobacillus paracasei, Lactobacillus reuteri a Lactobacillus rhamnosus, jejichž vlastnosti jsou klinicky prověřené. Díky tomu lze daný přípravek užívat kdykoliv, kdy žena pocítí vzrůstající diskomfort v intimních partiích, a to například i během menopauzy.

Topnatur Candistop

Další probiotický doplněk stravy určený pro ženy, který si pacientky pochvalují, je přípravek Topnatur Candistop. Ten obsahuje 60 kapslí, jejichž pravidelné užívání pomáhá ženám pečovat o jejich intimní prostředí. Zvyšuje množství probiotických a přirozených laktobacilů v organismu, optimalizuje pH ve vagíně a vytváří nepříznivé prostřední pro růst škodlivých kvasinek.

Přípravek Topnatur Candistop představuje směs 7 probiotických kultur, extraktu z grapefruitových semínek, extraktu z česneku a prebiotické vlákniny (inulinu). Mezi obsažené probiotické kmeny se přitom řadí Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Bificobacterium breve, Bifidobacterium longum a Streptococcus thermophillus.

Pearls YB

Speciálně pro ženy je určený také potravinový doplněk Pearls YB, který příznivě ovlivňuje mikroflóru sliznice pochvy a močových cest. Obsahuje 30 kapslí, jež jsou vyrobeny speciální True Delivery TM technologií, což zaručuje jejich bezpečný průchod trávicím traktem. Působí tedy opravdu tam, kde to pacientka potřebuje. Základem jsou pak 3 probiotické kmeny, kam patří Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus plantarum.

Verra Klidné & Pohodové Těhotenství

Jestliže hledáte nejlepší probiotika, která budou mít pozitivní vliv na vaše zdraví, ale i na zdraví vašeho miminka, vyzkoušejte přípravek Verra Klidné & Pohodové Těhotenství. Ten obsahuje 60 kapslí, které pomáhají zmírnit těhotenské nevolnosti, podporují zdravé trávení a mají příznivý efekt na imunitní systém maminky i jejího dítěte.

Doplněk stravy Verra Klidné & Pohodové Těhotenství zahrnuje probiotický kmen Lactobacillus delbrueckii subsp. Lactis, jenž pochází z fermentované sóji. Ta je výborným zdrojem bílkovin, probiotik, vitamínu K2 i dalších prospěšných látek. Díky tomu může tento přípravek pomoci v boji proti zažívacím potížím nebo třeba proti pálení žáhy v těhotenství. Není ovšem vhodný pro kojící ženy.

Zdroje: heureka.cz, solen.cz, medicinapropraxi.cz, healthline.com, my.clevelandclinic.org, lekarnickekapky.cz, wikiskripta.eu, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, livescience.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?