Kdy se využívá protikvasinková dieta?
Co se dozvíte v článku
Protikvasinková dieta slouží k léčbě kvasinkového onemocnění. Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, jejichž hlavní schopností je kvašení. Zatímco některé kvasinky mohou být prospěšné, zejména v potravinářství, jiné jsou přenašeči nepříjemných nemocí. K těm se řadí především druh zvaný Candida albicans.
Tyto kvasinky se nacházejí převážně v mikrobiomu zažívacího traktu a u žen také v pochvě. Ve většině případů je přítomnost těchto kvasinek v těle neškodná a ani je nepoznáte. Problém nastává při jejich přemnožení, kdy vzniká onemocnění zvané kandidóza. K tomu může dojít například:
- Užíváním antibiotik
- Častým požíváním alkoholu
- Vlivem kouření
- Při užívání hormonální antikoncepce
- Užíváním léků proti překyselení žaludku
- Při nezdravém stravování
- Vlivem stresu
K čemu kvasinková dieta slouží?
Kvasinková neboli protikvasinková dieta sama o sobě onemocnění vyléčit nejspíš nedokáže, ale funguje jako podpůrná součást léčby. Tuto dietu mohou navíc vyzkoušet nejen lidé trpící kvasinkovou infekcí, ale prakticky kdokoli, kdo chce zlepšit svoji střevní mikroflóru a podpořit obranyschopnost organismu. Dietu je rovněž vhodné spojit s doplňky na podporu imunity.
Protikvasinková dieta: jídelníček
Kvasinky se živí primárně cukrem a vyhovuje jim kyselé prostředí, proto je zásadní omezit především potraviny, které cukr obsahují. Tím se kvasinky přestanou množit a postupně vyhladoví. Tabu by tak pro vás měly být především sladkosti, sladké ovoce, alkohol a výrobky z bílé mouky.
Základem protikvasinkové diety jsou potraviny s probiotickým a antimykotickým účinkem. Recepty protikvasinkové diety jsou tedy především plné čerstvé zeleniny, luštěnin a vlákniny. Nezapomínejte, že byste měli i při této dietě dbát na nutričně vyváženou stravu (bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky a vitamíny), abyste nevyhubili i zdravé bakterie, které žijí ve vašem trávicím systému.
Protikvasinková dieta: začátek
Základem diety je v podstatě rostlinná strava. Tu byste měli dodržovat v začátcích diety, dokud se vaše zdravotní situace nezlepší (zelenina, luštěniny, semínka). Živočišné potraviny, jako jsou vejce a maso, lékaři doporučují zařazovat postupně jen občas a celozrnné pečivo přidejte raději až o něco později.
Dieta při kvasinkové infekci: zakázané potraviny
Některé potraviny byste měli ze svého jídelníčku zcela vyřadit, pokud chcete, aby se kvasinky přestaly množit. Upřednostňovat byste měli čerstvé potraviny, ale pokud budete konzumovat nějaké průmyslově zpracované potraviny v obalu, vždy zkontrolujte, zda neobsahují cukry. Mezi potraviny, kterým byste se měli vyhýbat, patří především:
- Veškeré cukry (fruktóza, sacharóza, glukóza, laktóza), a to včetně medu
- Sladkosti (bonbóny, sladké pečivo, čokoláda, sušenky)
- Ovoce – veškeré sladké druhy v jakékoli podobě (čerstvé, sušené, konzervované)
- Mléčné výrobky (mléko, tučné sýry)
- Dresinky a jiné omáčky na dochucení, přípravky na zahuštění omáček
- Bílá mouka a veškeré produkty z ní (pečivo, těstoviny, pizza)
- Bílá rýže
- Brambory
- Kvasnice
- Uzeniny
- Smažené pokrmy
- Konzervované výrobky (včetně zeleniny)
- Alkohol
- Kvasný ocet
Protikvasinková dieta: povolené potraviny
Chcete-li dosáhnout trvalých výsledků, budete muset dietu dodržovat striktně. To znamená, že byste měli vždy přemýšlet o složení veškerých potravin. Nezapomínejte tedy, že níže uvedené potraviny byste neměli dochucovat jinak než solí a kořením (vždy s mírou).
Vhodný je zejména česnek, který je dobrým hubitelem kvasinek. Vždy byste také měli sáhnout po potravinách bohatých na vlákninu a probiotické kultury. Mezi povolené potraviny patří:
- Nesladké ovoce (lesní plody, vodní meloun, grep, některá jablka)
- Veškerá zelenina (mimo brambory)
- Zelené „superpotraviny“ (chlorella, spirulina, mladý ječmen)
- Kysané zelí a kvašená zelenina
- Mléčné potraviny z kozího mléka
- Acidofilní mléko
- Dýňová a lněná semínka
- Mořské ryby
- Drůbeží maso
- Oříšky
- Bezlepkové obiloviny (pohanka, quinoa, jáhly, hnědá rýže)
- Luštěniny
- Koření
- Houby
- Rostlinné oleje lisované za studena
- Vejce (jen občas)
- Celozrnné pečivo (jen občas)
- Bílé tvarohové sýry typu Cottage (jen občas)
Drželi jste někdy protikvasinkovou dietu?
Protikvasinková dieta: recepty
Výše uvedené potraviny můžete konzumovat v různých kombinacích dle libosti a vašich preferencí. Pokud však hledáte inspiraci, jaká jídla si z doporučených surovin vytvořit, můžete vyzkoušet následující pokrmy:
- Rizoto z hnědé rýže s quinoou, zelenou paprikou, česnekem a zázvorem
- Jáhlové vločky s rostlinným mlékem bez cukru, se zeleným jablkem a skořicí
- Pečený losos s grilovanou zeleninou přelitý olivovým olejem
- Dýňová polévka s kari, zázvorem, kokosovým mlékem (bez cukru) a dýňovými semínky
- Kuřecí maso se špenátem a pohankou
- Červená čočka s brokolicí dochucená kari nebo jiným kořením
- Steak z tuňáka s hnědou rýží a opečenou zeleninou na olivovém oleji
- Míchaná vejce s kváskovým chlebem a kysaným zelím
- Květák „na mozeček“ smíchaný s vejcem a hrách
- Krůtí maso s pohankou a nadrcenými piniovými oříšky
Kaufmannova protikvasinková dieta
Kaufmannovu protikvasinkovou dietu vytvořil Doug Kaufmann, který dlouhá léta trpěl zdravotními obtížemi, jež původně přisuzoval potravinové alergii. Nakonec však došel k závěru, že jeho problémy byly způsobeny plísněmi a kvasinkami.
Spojil se tedy s nutričními terapeuty a vytvořili společně Kaufmannovu protikvasinkovou dietu. Principem této diety je nutričně vyvážená strava (správný poměr bílkovin, sacharidů a zdravých tuků), jejímž cílem je vyhladovění kvasinek úplným omezením cukrů.
Zdroje: vitalia.cz, candida.cz, pestryjidelnicek.cz, bioporadce.cz, ketomix.cz