Říhání nejčastěji způsobuje hltání jídla. Co na něj pomáhá?

18. 4. 2023 7:30
přidejte názor
říhání
Autor: Depositphotos

K říhání nejčastěji dochází v důsledku hltání jídla nebo konzumace sycených nápojů kvůli přebytečnému vzduchu, který se dostane do žaludku a poté se opět vrací ven. Samotné krkání bez dalších příznaků zpravidla bývá neškodné, ale pokud se objevuje příliš často nebo ho doprovází jiné obtíže, jako je bolest břicha nebo pálení žáhy, může být známkou zdravotního problému. Co na krkání pomáhá a kdy jít k lékaři?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je říhání?
  2. Co krkání způsobuje?
  3. Co na nadměrné říhání pomáhá?
  4. Kdy vyhledat lékaře?
  5. Diagnostika říhání

Co je říhání?

Říhání, známé také jako krkání, představuje zpětný únik vzduchu ze žaludku, který je doprovázený zvukem. Ten vzniká při rozkmitání horního jícnového svěrače oddělujícího jícen od hltanu. Nejčastěji je příčinou nadměrné množství vzduchu, které se dostalo do žaludku spolu s potravou, nápojem nebo při jiných činnostech. To následně vede k roztažení a nafouknutí žaludku. Zpravidla se jedná o neškodný jev, ale existují případy, kdy nadměrné hromadění vzduchu v trávicí soustavě představuje problém. [1, 23]

Co krkání způsobuje?

Nejčastějším důvodem říhání po jídle bývá hltání, při němž spolykáte také velké množství vzduchu. Tím se v žaludku vytvoří vzduchová bublina, která se po určité době dostane ven v podobě říhnutí. Tuto bublinu mohou ale stejně tak vytvořit sycené nápoje, kdy oxid uhličitý rozpuštěný v nápojích způsobí nahromadění vzduchu v žaludku, nebo potraviny, které mají nadýmavé účinky (luštěniny, zelí, cibule a podobně). Konzumace daných surovin pak může vést k nadměrnému říhání a také plynatosti.

Spolykání velkého množství vzduchu může nastat i při jiných činnostech, kam patří hlavně mluvení, stres a záchvaty úzkosti nebo třeba kouření. Tomuto jevu se odborně říká aerofagie. Někteří lidé si dokonce dokázali z říhání vytvořit návyk, takže u nich můžete zpozorovat říhání po každém jídle, aniž by v žaludku měli přebytek vzduchu.

Někteří pacienti mohou pociťovat po jídle tlak v žaludku a říhání jim pak přináší dočasnou úlevu, neboť tento tlak krátkodobě snižuje. Krkání je ovšem častějším jevem také v těhotenství, jelikož zvýšené hladiny progesteronu uvolňují hladkou svalovinu, což vede ke zpomalení trávení.

Časté říhání jako zdravotní problém

Časté krkání, které má nevysvětlitelnou příčinu, může být také příznakem jiného zdravotního stavu. V takovém případě se však zpravidla objeví i další obtíže typické pro daný problém, například bolest žaludku, pálení žáhy nebo i bolest zad. Mezi možné zdravotní problémy doprovázené krkáním se přitom řadí:

  • Refluxní choroba jícnu: je to porucha, která způsobuje, že kyselina ze žaludku proudí nahoru do jícnu.
  • Gastroparéza: jedná se o poruchu, při níž jsou oslabené svaly ve stěně žaludku a zhoršuje se jeho pohyblivost.
  • Gastritida: v tomto případě jde o poruchu, která způsobuje zánět sliznice žaludku.
  • Peptické vředy: jedná se konkrétně o vředy na jícnu, žaludku a horní části tenkého střeva.
  • Laktózová intolerance: neschopnost správně trávit laktózu, složku nacházející se v mléčných výrobcích
  • Malabsorpce fruktózy nebo sorbitolu: jde o neschopnost správně strávit sacharidy fruktózu a sorbitol.
  • Infekce Helicobacter pylori: bakterie, které způsobují žaludeční infekce, mohou zapříčinit chronické, tedy neustálé, říhání.

Méně časté příčiny mohou být následující:

  • Celiakie neboli přecitlivělost na lepek: jde o chronické autoimunitní onemocnění.
  • Syndrom odvodné kličky: jedná se o stav, jenž způsobuje předčasné vyprazdňování (dnes už velmi vzácné).
  • Nedostatečná funkce slinivky břišní. [4, 5, 6, 7, 8]

Co na nadměrné říhání pomáhá?

Pokud nadměrně říháte nebo máte nafouknuté břicho, může pomoci lehnout si na bok. Podobně užitečné dále může být přitažení kolen k hrudi. V této pozici zůstaňte, dokud přebytečný vzduch nevyjde ven. Říhání můžete dále omezit následujícími kroky:

  • nespěchejte při jídle a jezte pomalu,
  • omezte sycené nápoje,
  • zapíjejte jídlo malým množstvím vody,
  • snažte se mít při jídle klid a nestresovat se,
  • omezte žvýkání žvýkaček,
  • omezte kouření a alkohol,
  • pokud máte protézu, zkontrolujte, že správně sedí,
  • po jídle se krátce projděte,
  • naučte se pracovat se stresem. [9, 10, 11, 12]

Kdy vyhledat lékaře?

Nadměrné říhání i plynatost se často vyřeší samy od sebe nebo jednoduchými změnami životního stylu. Pokud jsou to jediné příznaky, které máte, zřídka představují jakékoli závažné onemocnění. Říhání jako jediný příznak tedy obvykle není důvodem k obavám.

Pokud je říhání časté a doprovází jej pálení žáhy, bolest břicha nebo jiné obtíže, měli byste navštívit lékaře. Pokud byl váš žaludek nafouknutý po dlouhou dobu a říhání vám nepřineslo úlevu, nebo pokud je bolest břicha silná, raději vyhledejte lékařskou pomoc co nejrychleji. Lékaře také vyhledejte, pokud se vaše příznaky nezlepší výše uvedenými změnami, nebo pokud zaznamenáte:

  • průjem,
  • trvalou nebo silnou bolest břicha,
  • krvavou stolici,
  • změny barvy nebo frekvence stolice,
  • neúmyslné hubnutí,
  • nepohodlí na hrudi,
  • ztrátu chuti k jídlu nebo rychlý pocit sytosti. [13, 14, 15]
Zápach z úst je nepříjemný pro pacienta i jeho okolí. Jak se tohoto problému zbavit?
Přečtěte si také:

Zápach z úst je nepříjemný pro pacienta i jeho okolí. Jak se tohoto problému zbavit?

Diagnostika říhání

Váš lékař bude chtít znát veškeré detaily o problémech, které říhání doprovází. Bude chtít vědět, za jakých okolností k říhání dochází, a může vás také požádat, abyste si vedli několik dní stravovací deník a zaznamenávali si, co jste jedli a kdy se říhání objevilo.

Pokud máte jakékoli další příznaky, nezapomeňte je zmínit, i když vám mohou připadat nedůležité. Lékař vás fyzicky vyšetří a může vás poslat na gastroskopické vyšetření, nebo případně provést další testy dle potřeby. [16, 17, 18]

Zdroje: stefajir.cz, medicspark.cz, cs.medlicker.com, healthline.com, mayoclinic.org, mountsinai.org, aafp.org, health.harvard.edu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?