Rozhovor

4. 9. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dne 24. července 2009 se v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky uskutečnil pod záštitou ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, předsedkyně Albright Stonebridge Group Madelaine Albrightové a předsedy poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Petra Tluchoře...


…seminář na téma Problematika rakoviny děložního hrdla.

V programu vystoupili MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a předseda Sdružení soukromých gynekologů ČR, prof. MUDr. Roman Prymula, Ph. D., předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP, MUDr. Hana Cabrnochová, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP, a Marek Šnajdr, 1. náměstek ministryně zdravotnictví.

Madelaine Albrightová poskytla při této příležitosti Postgraduální medicíně rozhovor

Celý život se zajímáte o tzv. ženská témata, včetně zdraví žen. V Praze jste převzala záštitu nad seminářem o rakovině děložního hrdla. V současné době si v České republice očkování proti tomuto onemocnění hradí ženy samy. Domníváte se, že by český stát měl svůj přístup přehodnotit?

Podle mého soukromého názoru přináší očkování proti rakovině děložního hrdla velkou příležitost pro zlepšení zdraví žen. Na semináři bylo uvedeno, že pouze v České republice zemře na toto onemocnění každý rok několik set žen. Očkování, které těmto úmrtím zabrání, představuje výrazný krok vpřed.

Možnost očkování proti karcinomu děložního hrdla znamená převratný zlom v prevenci onemocnění tímto druhem rakoviny a prevence je v konečném součtu vždy levnější než léčba. Mělo by tedy očkování být ženám hrazeno?

V České republice existuje velká podpora prevence karcinomu děložního hrdla a převážná většina žen očkování podporuje. Díky tomu se tedy v této oblasti nabízí skvělá příležitost ke zlepšení pocitu tělesné i duševní pohody a blahobytu žen.

Velmi důležitá v oblasti péče o zdraví je široká dostupnost informací. Jaká je podle Vás informovanost žen v České republice o riziku karcinomu děložního hrdla? Vidíte zde nějaké rezervy?

Věřím, že ženy v České republice si stále více uvědomují hodnotu informací v péči o své zdraví. O tom svědčí i jejich podpora novým programům prevence v této oblasti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?