Zima je období spály. Jak se projevuje, jak vypadá a co léčba?

21. 11. 2018 10:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Spála je angínové onemocnění způsobené streptokoky typu A, které postihuje především děti ve věku 2–12 let. Má podobný průběh jako angína, je však doplněný o spálovou vyrážku, která se po pár dnech načíná loupat. Při nemoci je nutné brát antibiotika a doplnit o symptomatickou léčbu horečky a bolesti v krku. Spála je vysoce infekční, nejčastěji se přenáší v dětských kolektivech.

Ve skutečnosti se spálu nazýváme streptokoková angína se spálovým exanténem. Nejčastěji spálou onemocní děti ve věku 2–12 let. Novopečené maminky se nemoci zatím bát nemusí, nemoc se u miminek do 5 měsíců nevyskytuje.

Je způsobena třemi druhy streptokoku typu A. Po prodělání nemoci získává člověk imunitu, pouze ale proti tomu typu streptokoka, kterou jeho spálu způsobil. Případy onemocnění spálou podléhají povinnému hlášení, ročně v Česku dochází k 3000–4500 nakažením. Léčí se antibiotiky, nejčastěji penicilinem.

Spála příznaky

Zpočátku se spála projevuje jako každá angína, tedy zduřelými uzlinami, červenými nebo hnisavými mandlemi, zvýšenou teplotou a bolestí v krku. Někdy nemocný trpí také dalšími příznaky spály, například zimnicí, únavou a malátností.

Jazyk je však ještě více povleklý než při angíně. Většina jazyku má sytě červenou barvu a dále ke krku intenzivní bílý povlak, říká se tomu „malinový jazyk“.

Spálová vyrážka

Tváře intenzivně červenají a na těle se projevuje spálový exantém: vyrážka drobných světle červených pupínků. Mnohdy je pokožka na dotek hrubá, jako při husí kůži. Vyrážka se objevuje asi 12–24 hodin po první horečce a začíná v podbříšku, odkud se dále rozšiřuje do slabin, vnitřní strany stehen, bočních stran trupu, loketních jamek a časem do celého těla vyjma obličeje.

Okolo 2.-4. dne nemoci dochází k loupání kůže. Z toho je pokožka podrážděná, zarudnutá a někdy až krvavá, což velmi svědí.

Hlavními projevy spály jsou:

  • Bolesti břicha
  • Exantém
  • Drsná kůže
  • Zduřelé uzliny
  • Bolest v krku
  • Horečka
  • Zvracení

Inkubační doba spály

Je 2 až 5 dní.

Nakažlivost spály

Člověk je infekční a nemoc přenáší v inkubační době do dvou dní od vypuknutí. Přenašečem může být také někdo, u koho nemoc nepropukla, přesto streptokoka přenáší.

Přenáší se kapénkovou infekcí, k onemocnění může také dojít po přenosu bakterií přes porušenou kůži, popřípadě kontaktem rukou nebo použitím nesprávně umytého nádobí.

Streptokok se nejčastěji rozšiřuje v dětských kolektivech. Proto, pokud máte více dětí, je vhodné infikované dítě držet v karanténě jiného pokoje (třeba ložnice).

Proti spále se nelze očkovat.

Spála u dětí

Spála je především dětská nemoc, se nejčastějším výskytem u dětí ve věku 10–12 let. Kvůli tomu, že je vysoce infekční se často roznáší v dětských kolektivech. Jedná se o nemoc nepříjemnou, ale při včasné léčbě antibiotiky většinou probíhá bez větších komplikací.

Hned po prvních projevech horečky a bolesti v krku je třeba navštívit lékaře.

Spála u dospělých

Ačkoli se jedná především o dětské onemocnění, může spálou ochořet i dospělý. Především pokud máte nemocné dšti, obzvláště dbejte na hygienu, v podobě vypraného prádla na vysokou teplotu nebo pořádně umytého nádobí.

U dospělých má nemoc mírnější a rychlejší průběh. Dospělý je většinou téměř nebo úplně zdravý týden po vypuknutí nemoci. V případě pochyb, zda je spála plně vyléčena, navštivte lékaře. Nedoléčená spála může mít nepříznivé podmínky na vnitřní orgány.

Spála v těhotenství

Streptokoky způsobující spálu nejsou pro plod dítěte nijak zdraví ohrožující. Co může být rizikové jsou výrazné projevy nemoci, jako je vysoká horečka. S lékařem tedy řešte vhodnou a rychlou léčbu.

Stejně jako u jiných případů jsou těhotné ženy léčeny antibiotiky. Pro zdraví ani vývoj plodu nejsou peniciliny nebezpečné.

Spála, ale bez horečky?

Spála je především angínové onemocnění, takže stejně jako angína může mít mírnější projev bez horečky. V tom případě je nemoc těžší určit, neboť je vysoká horečka považována za první příznak, který je navíc pro rodiče natolik alarmující, že dítě vezmou k nezbytnému lékařskému vyšetření.

Nemoc se projevuje silným zánětem mandlí, vzhledem k absenci horečky chybí exantém i zarudnutí tváří. Je tedy náročné zjistit nemoc původu příznaků. Při dlouhodobých bolestech v krku se dělá stěr, který pomocí kultivace určí streptokoka, který nemoc způsobil. Následuje vhodná léčba antibiotiky.

Raná spála

Raná spála vzniká, když streptokok pronikne do těla poraněnou kůží. Tento druh nemoci se projevuje výrazně rychleji, inkubační doba je pouhých 12 hodin. Místo vstupu je nejčastěji popálenina a je také prvotním místem spálového exantému. Většinou není doprovázená angínou.

Léčba nemoci

Spála se léčí antibiotiky, nejčastěji pak penicilinem, kvůli čemuž je ovšem nutné navštívit lékaře. Zaprvé proto, že bez lékařského předpisu vám v lékárně antibiotika nevydají, také proto, aby došlo ke správné diagnostice nemoci a díky tomu také naordinování správných antibiotik.

Pacient se většinou cítí lépe již pár dní po podání vhodných léků. Pro snížení teploty a proti bolesti v krku se využívá doplňující léčba paracetamolem nebo jinými léky proti horečce, na bolest v krku vám vhodné léky doporučí lékař.

Hlídejte si dostatečný příjem tekutin, především pak také u dětí, které nemusí mít žízeň. Především u dětí dochází ke snížené chuti jídlu, není třeba se do jídla nutit..

U dětí se po týdenní léčbě doporučuje ještě další týden doma na rekonvalescenci. Vzhledem k tomu, že se jedná o středně závažné onemocnění je dětské tělo po nemoci a antibiotikách zeslabené a je třeba, aby si před návratem do kolektivu opět vybudovalo imunitu.

I po prodělané spále se může nemoc opakovat. Člověk sice získává imunitu, ale bohužel pouze proti tomu typu streptokoka, který ji způsobil. Spálu v plném projevu tedy můžete v životě prožít třikrát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?