Tuková bulka nebývá nebezpečná. Lékaře vyhledejte, pokud bolí a rychle se zvětšuje

24. 4. 2021 9:00
34 nových názorů
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku

Našli jste si na těle kulatý útvar a jako první vás napadlo, že se jedná o zhoubný nádor? Nemusíte propadat panice, dost možná to totiž je jen neškodná tuková bulka, takzvaný lipom, který, jak už název napovídá, nejčastěji vzniká z vrstvy podkožní tukové tkáně. Objevit se tedy může kdekoli na těle, kde se nachází tuk – i poblíž vnitřních orgánů.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je lipom?
  2. Jak poznat lipom?
  3. Možné zdravotní komplikace  
  4. Kdy vyhledat lékaře?
  5. Diagnostika a léčba tukové bulky

Co je lipom?

Lipom, lidově známý jako tuková bulka, je nezhoubný nádor („tukový nádor"), který je tvořený tukovou tkání. Jedná se o měkký a zpravidla nebolestivý výrůstek, který se nachází v podkoží a při dotyku se pohybuje. Jeho konzistence je nepoddajná a vyskytuje se samostatně i v seskupení.  Může se objevit prakticky kdekoli na těle, kde se nachází vrstva tuku, a to i bez zjevné příčiny. Vyrůst ale může i například v důsledku poranění či tupého úderu.

V některých případech se tukové bulky mohou objevit i v blízkosti vnitřních orgánů anebo poblíž nervů, které mohou utlačovat. V takovém případě pak lipom bolí. Výskyt tukových bulek je mezi lidmi velice rozšířený, po odstranění se navíc poměrně často vrací. Často i ve větším množství. Obecně se u lidí nejčastěji vyskytuje:

  • Tuková bulka v prsu
  • Tuková bulka na hlavě (ve vlasech)
  • Tuková bulka na zádech
  • Tuková bulka na nose
  • Tuková bulka na ruce
  • Tuková bulka na očních víčcích
  • Tuková bulka v podpaží (nebo bolestivá bulka v podpaží)
  • Tuková bulka na krku
  • Tuková bulka na stehně
  • Tuková bulka na varleti

Přestože se tukové bulky nemusejí vyskytovat z konkrétního důvodu, může za tímto problémem zároveň stát nedostatek vitamínu C nebo E. Další možnou příčinou mohou být vrozené dispozice, konkrétně pak oslabená tuková tkáň anebo poruchy spojené s tukovou látkovou přeměnou. S výskytem tukových bulek jsou však spjaty i některé choroby, například:

  • Gardnerův syndron
  • Cowdenův syndrom
  • Madelungova choroba
  • Dercumova choroba
  • Proteův syndrom

Podle lékařů může tvorba lipomů souviset rovněž s poraněním, při kterém dojde k rozdrcení nebo útlaku měkkých tkání. Přesná příčina jejich vzniku je ovšem nejasná. Mezi možné rizikové faktory, které podporují výskyt lipomů, patří:

Jak poznat lipom?

Trápí vás boule v podpaží, boule na hlavě anebo oválná bulka v tříslech a jako první vás napadlo, že se pravděpodobně jedná o nádor? Nepanikařte. Bulka pod kůží nemusí automaticky znamenat onkologické onemocnění. Pravděpodobněji jde o tukovou bulku, což může potvrdit jediné zkušený lékař. Jak ji poznat?

Jak se zbavit zácpy? Pomohou babské rady i změna životního stylu
Přečtěte si také:

Jak se zbavit zácpy? Pomohou babské rady i změna životního stylu

Lipom zpravidla vypadá jako bulka oválného tvaru, která se nachází pod pacientovou kůží a může působit velice neesteticky. Jak už bylo naznačeno výše, pokud se neobjeví v blízkosti nervů, kloubů, orgánů či cév, obvykle nebolí a nezpůsobuje pacientovi žádné výraznější obtíže. V opačném případě může mít na svědomí další zdravotní problémy.

Pokud se tuková podkožní bulka například nachází v blízkosti střev, mohou se u pacienta objevit nepříjemné příznaky, jako je časté zvracení nebo zácpa. Většinou se jejich výskyt ale obejde bez zjevných obtíží, které by člověka nějak výrazně omezovaly. Pokud je navíc bulka umístěna hluboko v podkoží, nemusí o její přítomnosti pacient vůbec vědět a často je objevena až při vyšetření z jiného důvodu.

Možné zdravotní komplikace  

Přestože jsou lipomy považovány pouze za benigní (nezhoubnou) masu tukových buněk, někteří odborníci jsou toho názoru, že se z tohoto útvaru může vyvinout maligní (zhoubný) nádor. Jiní naopak stojí za tím, že liposarkomy (nádory z tukových buněk) z lipomů nevznikají a jedná se o zcela jiný druh.

Máte na těle tukovou bulku?

Kdy vyhledat lékaře?

Kvůli jednomu lipomu není zpravidla nutné vyhledávat pomoc lékaře. Zdravotnické zařízení byste ale měli navštívit v momentě, kdy si na těle najdete další bulky, anebo v případě, kdy:

  • Se lipom začne zvětšovat
  • Začne být bulka bolestivá
  • Lipom nebo jeho okolí zčervená
  • Je pokožka v okolí bulky teplejší než na zbytku těla
  • Trápí vás tvrdá bulka v podkoží
  • Bulka se po zmáčknutí stane nepohyblivou
  • Bulka způsobuje viditelné změny na pokožce
  • Samovolně ztrácíte hmotnost
  • Bulka vám esteticky vadí
  • Bulka vás omezuje v každodenních aktivitách

Diagnostika a léčba tukové bulky

Lipomu si jako první obvykle všimne pacient. Lékař následně potvrdí či vyvrátí, zda se skutečně jedná o tukový útvar, a to na základě fyzikálního vyšetření. Pokud si nálezem není jistý, je možné udělat ještě další vyšetření. Zpravidla se jedná o:

  • Biopsii
  • Ultrazvuk
  • Magnetickou rezonanci
  • Počítačovou tomografii

Léčba lipomu není vždy nutná, v případě, že ano, zpravidla spočívá v chirurgickém odstranění tukové bulky. K tomuto zákroku se přistupuje například v momentě, kdy lékař zjistí, že se ve skutečnosti jedná o zhoubný liposarkom, když lipom začne rychle růst, způsobuje obtíže v podobě bolesti nebo brnění, narušuje normální fungování těla, nachází se na místě, kde představuje kosmetický problém, anebo v momentě, kdy si odborník není stoprocentně jistý, že se jedná o lipom.

Co je to tuková bulka?
Tuková bulka neboli lipom je nezhoubný útvar, který je tvořený tukovými buňkami. Jedná se o měkký a zpravidla bezbolestivý výrůstek, který se nachází v podkoží a při dotyku se pohybuje. Jeho konzistence je nepoddajná a vyskytuje se samostatně i v seskupení. Může se objevit kdekoli na těle, kde se nachází vrstva tuku. Vyrůst může například v důsledku poranění, ale také bez zjevné příčiny.
Jak poznat lipom?
Lipom má zpravidla oválný tvar, je měkký na pohmat a po zatlačení se pohybuje. Jedná se většinou o nebolestivou bulku, která nezpůsobuje problémy. Pokud se však objeví v blízkosti nervů, kloubů, orgánů či cév, může také bolet anebo vyvolávat jiné zdravotní obtíže. Třeba tuková bulka, která se nachází v blízkosti střev, může mít za následek zácpu i zvracení.
Kdy vyhledat lékaře?
Ačkoli lipom zpravidla nepředstavuje žádné nebezpečí, v některých případech je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Jedná se o situaci, kdy se lipom začne zvětšovat, začne bolet, zčervená, pokožka v jeho okolí zteplá, bulka ztvrdne, po zmáčknutí se nepohybuje anebo bude způsobovat viditelné změny na pokožce.
Jak se tuková buňka léčí?
Dobrou zprávou je, že léčba lipomu častokrát není vůbec nutná. Pokud ano, spočívá zpravidla v chirurgickém odstranění tukové buňky. Stejný zákrok lékař volí i v momentě, kdy zjistí, že se ve skutečnosti jedná o zhoubný nádor, ale také v případě, kdy lipom způsobuje obtíže, jako je bolest a brnění, či se nachází v místě, kde představuje kosmetický problém.

Zdroj: medlicker.com, kozni-nadory.zdrave.cz

Hanz (neregistrovaný)

Dobrý den, věkem tukové buňky přibývají, nejvíce když začnu hubnout a cvičit, hlavně okolo břicha. Jak mohu omezit či jaké vitamíny apod mohou omezit či zlikvidovat tukové bulky v těle? Kromě chirurgického zákroku ! Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den,
tukových bulek (lipomů) se pomocí vitaminů bohužel nezbavíte. Dají se odstranit chirurgickým zákrokem nebo liposukcí. Doporučuji si je nechat zkontrolovat v rámci pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře.

Ema (neregistrovaný)

Mám pod ramenem na ruce boulicku není vidět ale na dotek ano, je mi pod 18. Mám vyhledat doktora?

Dobrý den,
pokud jste prodělal nějakou infekci, počkejte dva týdny, zda boulička sama nezmizí. Pokud ne, postup bude záviset na charakteru bouličky, její velikosti, bolestivosti a dalších faktorech. Pro jistotu bych se objednal k praktickému lékaři.

Miška (neregistrovaný)

Dobrý večer chtěla bych se zeptat našla jsem si tvrdou bulku v místech kde by měl být žaludek pod prsy nebolí.mam vyhledat lékaře???v normálním životě mě to nijak neomezuje.diky Miška

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?