Vláda souhlasí s novou normou pro prodej léků s pseudoefedrinem

23. 2. 2010 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Prodej léků s pseudoefedrinem, které lze zneužít pro výrobu drog, by se mohl brzy opět omezit. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková ve vládě uspěla s návrhem novely zákona o léčivech, která by opětovně umožnila vydávat přípravky s pseudoefedrinem na průkaz a výdej evidovat v centrálním úložišti.


Přístup do lékové databáze by měli nově mít kromě lékárníků také lékaři, zdravotní pojišťovny a do vlastního záznamu i sám pacient.

Vláda požádá sněmovnu, aby předlohu posoudila ve zrychleném řízení, řekla novinářům Jurásková po jednání kabinetu. Podotkla, že návrh projednala i s některými poslanci.

Přípravky s pseudoefedrinem - Modafen, Paralen plus, Aspirin Complex, Daleron, Nurofen Stopgrip a Panadol Plus Grip - byly již od loňského května zařazeny do kategorie léků bez receptu s omezením, takže byly dostupné jen na průkaz. Úřad pro ochranu osobních údajů však nařídil osobní data uživatelů léků v evidenci zničit. Jeho rozhodnutí znamenalo od října i otevření prodeje bez registrace.

Podle náměstka ministryně pro legislativu a právo Martina Plíška novela vychází právě z kontrolních závěrů úřadu, podle nichž databáze byla vedena v rozporu se zákonem, a vytčené nedostatky napravuje.

Novela řeší, kdo má přístup k údajům, jaké údaje jsou k dispozici a jak dlouho se dokumentace z Centrálního úložiště elektronických receptů uchovává. Novela podle náměstka uvádí jako limit dvě velká balení přípravku s pseudoefedrinem za měsíc. Znamená to, že na jeden průkaz může pacient dostat měsíčně maximálně 60 tablet. Počet balení vydaný každému člověku by evidovali lékaři a lékárníci prostřednictvím centrálního úložiště.

V případě, že by kdokoli požadoval výdej většího množství léku, lékárník by v evidenci zjistil, že na jeho občanský průkaz už byla vydána dvě balení, vysvětlil náměstek. Podle znalců drogové scény stačí 60 tablet s obsahem 1800 miligramů pseudoefedrinu narkomanovi k výrobě 20 dávek pervitinu.

Nyní mohou lékárníci ověřovat totožnost toho, kdo kupuje lék s pseudoefedrinem, prodat mu můžou nejvýše 30 tablet či sáčků některého ze šesti přípravků. Nejsou však již schopni dohledat, zda si dotyčný nekoupil léky v podobném množství v jiné lékárně.

Novela zákona o léčivech podle Plíška nově zpřístupňuje databázi receptů také zdravotním pojišťovnám, aby mohly kontrolovat správnost vyúčtování úhrad za vydané léky. Umožňuje nově i přístup pacienta k vlastnímu lékovému záznamu. Pacient by tak měl možnost kdykoli online zjistit veškeré léky, které jsou mu předepisovány, uvedl.

Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára rozšiřuje novela nepřiměřeně pravomoci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Výrobě pervitinu podle něj stejně nezabrání, surovina se dováží z Polska.

Olejár upozornil v dopise premiéra Jana Fischera, že skutečným cílem SÚKL a ministerstva zdravotnictví je podle něho sběr údajů ze všech běžných receptů o tom, kdo, komu a co předepisuje a kde pacient léky vyzvedává. „To vše bez vědomí a souhlasu lékařů a na základě nekompromisního tlaku lékárny,“ uvedl Olejár v dopise, který poskytl ČTK.

Vztah lékař - léky dokumentuje preskripční zvyklosti lékaře, vztah pacient - léky vypovídá o zdravotním stavu a často intimních problémech pacienta. Obě skupiny informací jsou snadno zneužitelné například marketingově, neboť data dlouhodobě ochránit prostě nelze, píše Olejár.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?