Zánět středního ucha u dospělých není tak častý jako u dětí. Má ovšem velmi podobné příznaky

4. 12. 2023 9:12
přidejte názor
Autor: Depositphotos/NewAfrica

Nesnesitelná bolest ucha, zhoršení sluchu nebo třeba zvláštní hučení v uších – to jsou jen některé z typických projevů zánětu středního ucha, který může potrápit děti i dospělé. Za jeho rozvoj bývá zodpovědná virová nebo bakteriální infekce, přičemž k rizikovým faktorům patří hlavně kouření nebo alergie. Léčba se pak vždy odvíjí od konkrétního typu obtíží.

Zánět středního ucha u dospělých

Co se dozvíte v článku
  1. Zánět středního ucha u dospělých
  2. Příčiny zánětu středního ucha u dospělých
  3. Příznaky zánětu středního ucha u dospělých
  4. Diagnostika potíží
  5. Léčba zánětu středního ucha u dospělých

Ačkoli je zánět středního ucha (otitida) typický spíše pro dětské pacienty, potrápit může i dospělé. V jejich případě navíc může být průběh nemoci o něco závažnější a často se pojí s řadou nepříjemných zdravotních komplikací. Pokud tedy člověk tyto potíže zaznamená, rozhodně by neměl váhat s návštěvou svého ošetřujícího lékaře.

Konkrétní typy zánětů:

  • Akutní zánět středouší (otitis media acuta) – tento typ infekce se většinou objevuje náhle a bývá důsledkem nachlazení nebo jiné infekce horních cest dýchacích. Primárně postihuje děti, ale nevyhýbá se ani dospělým.
  • Chronický zánět středouší (otitis media chronica) – o chronické otitidě lékaři hovoří, pokud mají pacientovy potíže trvalý charakter nebo se záněty často opakují. Tento stav nebývá tak bolestivý jako akutní forma, ale většinou se pojí se ztrátou sluchu.
  • Zánět středouší s výpotkem (otitis media secretorica) – v tomto případě dochází k retenci serózní, mukózní či seromukózní tekutiny za ušním bubínkem, což způsobuje nárůst tlaku ve středouší a mnohdy také dočasnou nebo úplnou ztrátu sluchu.

Střední ucho je s nosohltanem spojené skrze Eustachovu trubici, která pomáhá vyrovnávat tlak mezi vnějším a vnitřním uchem. Zároveň se stará o odstraňování přebytečné tekutiny pryč ze středoušní dutiny, aby se zde nemohly množit viry ani bakterie. Rýma, alergie nebo další faktory však mohou daný prostor podráždit, což vede k rozvoji otoku. Ten brání odtoku přítomné tekutiny, která se zde hromadí, tlačí na bubínek a způsobuje rozvoj infekce.

S tím, jak člověk stárne, se nicméně Eustachova trubice prodlužuje (na rozdíl od dětského věku zdvojnásobí svou délku). Kromě toho je pak umístěna spíše vertikálně, takže se otvor v nosohltanu u dospělého člověka nachází níže pod otvorem ve středním uchu (má větší sklon). Tyto faktory pomáhají Eustachovu trubici chránit před napadením mikroorganismy, jelikož je více provzdušněná a může lépe odvádět tekutinu ze středního ucha. [1, 2, 34]

Příčiny zánětu středního ucha u dospělých

Za rozvoj obtíží bývá nejčastěji zodpovědná virová infekce (rýma, nachlazení), která postihuje horní dýchací cesty a může se poměrně snadno rozšířit také do ucha. Způsobí totiž podráždění a zúžení Eustachovy trubice, která pak nemůže efektivně plnit svou funkci. Na vině v tomto případě bývají hlavně adenoviry, respirační syncytiální virus nebo virus influenzy A a B.

Kromě toho však často dochází také k bakteriální superinfekci, která nasedá na původní infekci virového původu. Tu může mít na svědomí třeba Streptococcus pneumoniae nebo Haemophilus influezae. V případě dospělých pacientů navíc bývá poměrně častým původcem zánětu středouší také bakterie Streptococcus pyogenes.

U dospělých pacientů se může otitida projevit například ve chvíli, kdy při zánětu vedlejších nosních dutin dostatečně neodpočívají a místo toho jsou přehnaně aktivní. Mezi další příčiny patří například změna tlaku vzduchu při potápění či létání nebo také onemocnění zubů, mandlí a hrtanu. K rizikovým faktorům můžeme dále zařadit kouření (aktivní i pasivní) a sezónní alergie.

Kromě toho by si na zánět středouší měli dávat pozor také jedinci, kteří mají z nějakého důvodu oslabený imunitní systém (například vlivem užívání některých léků nebo kvůli nemoci). Riziko vzniku infekce pak zvyšují také některé chronické stavy. [5, 6, 7, 8]

Příznaky zánětu středního ucha u dospělých

Mezi běžné projevy otitidy u starších pacientů patří bolest v uchu (jednostranná či oboustranná), výtok z ucha nebo nedoslýchavost, jelikož zanícená Eustachova trubice není tak citlivá na okolní zvuky jako u zdravých lidí. Stejně jako v případě malých dětí se pak může objevit také zvýšená teplota nebo horečka, bolest v krku, bolest hlavy, hučení v uších nebo třeba celková schvácenost.

K dalším potížím, na které si pacienti trpící zánětem středního ucha často stěžují, patří zvýšený tlak v uchu a pocit, jako by bylo dané ucho pod vodou. Důvodem je hromadění tekutiny nebo hnisu za ušním bubínkem, což ovlivňuje pacientův sluch. V některých případech také může dojít k prasknutí bubínku, díky čemuž pak mohou nahromaděné tekutiny volně odtékat.

Výše popsané symptomy mohou připomínat také jiné zdravotní obtíže, a proto je nutné konzultovat svou situaci s ošetřujícím lékařem. Pokud se potýkáte s vysokými horečkami, bolest ucha je nesnesitelná nebo dojde k paralýze lícního nervu, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Objevit se mohou také další komplikace, jako je mastoiditida, cholesteatom nebo dokonce zánět mozkových blan. [9, 10, 11, 12]

Zánět zvukovodu postihuje hlavně plavce. Pokud se neléčí, může výrazně zhoršit pacientův sluch
Přečtěte si také:

Zánět zvukovodu postihuje hlavně plavce. Pokud se neléčí, může výrazně zhoršit pacientův sluch

Diagnostika potíží

Máte-li podezření, že by za vašimi problémy mohl být zánět středního ucha, měli byste v brzké době vyhledat lékaře. Ten se zaměří na vaši anamnézu a provede fyzikální vyšetření. Ušní bubínek prohlédne pomocí otoskopu a také může přistoupit k tympanometrii, což je test, jenž dokáže odhalit změny tlaku ve středouší. Kromě toho může lékař otestovat sluch prostřednictvím ladičky. V určitých případech pacienti musí navíc podstoupit CT vyšetření nebo magnetickou rezonanci. [13, 14, 15]

Léčba zánětu středního ucha u dospělých

Pokud vám lékař diagnostikuje zánět středního ucha, léčba se bude vždy odvíjet od konkrétního typu infekce a také od závažnosti jednotlivých potíží. Dané onemocnění lze léčit pomocí protizánětlivých léků, dále potom prostřednictvím dekongestantů (léky určené k potlačení zduření nosní sliznice), antihistaminik a nosních steroidů. Kromě toho může lékař předepsat antibiotika, a to ve formě tablet nebo třeba ušních kapek.

Kromě toho je možné potíže zmírnit takzvanou autoinsuflací, která upravuje tlak ve středouší. Člověk si musí stisknout nos a jemně vydechnout, čímž vzduch vytlačí zpět prostřednictvím Eustachovy trubice. V případě chronické infekce navíc může lékař protnout ušní bubínek a umístit do tohoto prostoru malou trubičku, která slouží k odvádění nahromaděné tekutiny. Tento postup se označuje jako myringotomie. [16, 17, 18, 19]

Zdroje: medicinenet.com, cedars-sinai.org, hopkinsmedicine.org, columbiadoctors.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, stefajir.cz, medicinapropraxi.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?