Trombóza postihuje hlavně dolní končetiny. Odhalte příznaky včas

Máte sedavé zaměstnání nebo cestujete převážně autem? Pak vám hrozí trombóza, zánětlivé žilní onemocnění postihující převážně dolní končetiny. Její příznaky bývají nenápadné, a tak je lidé často přehlížejí. S léčbou by pacienti přitom zahálet neměli, neléčená forma může končit smrtí.

Trombóza, mezi laiky známá také jako zánět žil, postihuje převážně lidi v předdůchodovém i důchodovém věku, častěji pak ženy. A přestože je typická hlavně pro dolní končetiny, postihuje také cévy v pažích, hrudníku či krku.

Povrchová versus hluboká žilní trombóza

Pokud mluvíme o žilní trombóze, je nutné rozlišovat, zda se jedná o trombózu povrchovou anebo hlubokou.

Povrchová žilní trombóza

Povrchová žilní trombóza, tromboflebitida či také varikoflebitida, se projevuje zarudlými, teplými a bolestivými pruhy, které sledují průběh povrchových žil. Ačkoli se jedná o problém, který může být poměrně nepříjemný, zpravidla nebývá nebezpečný. Může mít ale negativní vliv na pacientovo sebevědomí. Doprovodným příznakem totiž bývají varixy, pro které se vžilo lidové označení křečové žíly. Ty vznikají v důsledku zpětného toku krve nedomykavými žilními chlopněmi. Na jejich vznik má dále vliv:

  • sedavé zaměstnání,
  • poloha při práci,
  • těhotenství,
  • hormonální antikoncepce,
  • obezita,
  • kouření a jiné.

Hluboká žilní trombóza

Hluboká žilní trombóza označuje proces, během kterého dochází ke vzniku sraženin (trombů) v hlubokých žilách. Tvorbu trombů v tomto případě provází zánět, přičemž nejčastěji bývají postiženy dolní končetiny. Trombóza představuje častou komplikaci pooperačních stavů a bývá rovněž spojená se sedavým životním stylem či dlouhými cestami dopravními prostředky, kdy se pacient dlouho nehýbá a dochází ke zpomalení toku krve a tedy i ke zvýšení pravděpodobnosti vzniku trombu. Riziko trombu pak zvyšuje také těhotenství či užívání hormonální antikoncepce.

Hluboko uložená žilní trombóza je nebezpečná hlavně kvůli riziku plicní embolie, která v jejím důsledku hrozí.  V takovém případě dochází k utržení trombu, který následně cestuje krevním řečištěm směrem do plic, kde ucpává cévu přivádějící kyslík. Pacient se pak potýká s náhlou dušností, doprovázet ho může rovněž kašel, bolest na hrudi či namodralá barva rtů a prstů, která je důsledkem nedostatku kyslíku. Postižený jedinec může rovněž upadnout do bezvědomí a bez lékařského zásahu zemřít. Ke smrti dochází i v řádech několika sekund.

Příznaky trombózy

Příznaky pacienti často přehlížejí. Bývají totiž velmi nenápadné, v ojedinělých případech se nedostaví vůbec. Obecně se ale jedná o:

  • otok,
  • bolest, která se zhoršuje při pohybu,
  • zvýšené pnutí,
  • začervenání postiženého místa,
  • teplou kůži v postižené oblasti.

Hluboká trombóza bývá zrádná, často přichází znenadání a bez výraznějších obtíží. Často se projeví až embolií, tedy ucpáním tepny vyživující některou z částí těla, často plíce nebo srdce. Tento stav se projevuje dušností, bolestí na hrudi a náhlou ztrátou vědomí. Trombóza i plicní embolie představují závažná onemocnění, která si žádají okamžitou návštěvu lékaře.

Trombóza dolních končetin

Více než u horních končetin, se nemoc rozvíjí v oblasti lýtek a stehen a většinou postihuje jen jednu z dolních končetin. Často bývá důsledkem takzvaného syndromu turistické třídy, tedy dlouhého cestování dopravními prostředky. Syndrom bývá spojován s několikahodinovými lety, vyskytuje se ale i na krátkých trasách, hlavně u cestujících sedících u okénka, kteří nemají možnost protáhnout si nohy.

A jak se pozná trombóza v noze? Trombóza nohy se typicky se projevuje:

  • otok končetiny (může se ale vyskytnout také trombóza bez otoku),
  • bolest po došlápnutí,
  • bolest při pohybu špičkou nahoru a dolů,
  • pocit pnutí v lýtku,
  • zarudlou, bledou nebo namodralou končetinu.

Tromboembolický stav

Během dlouhého sezení, sádrové fixaci končetiny či hospitalizace, kdy je člověk dlouho bez možnosti pohybu se v cévách utvoří sraženina. Ta se v některých případech sama rozpustí, jindy ale narušuje průtok krve a zabraňuje prokrvení určitých částí těla. Obzvlášť nebezpečnou se stává, když se oddělí od cévní stěny a je spolu s krví vedena směrem do pravé části srdce, odkud je „vystřelena“ do tepen vyživujících plíce. Cévy následně ucpává. Důsledkem bývá akutní dušnost, vykašlávání krve, selhání srdce či okamžitá smrt.

Rizikové faktory trombózy

Zánětlivé onemocnění bývá podmíněno nejen genetikou, ale i životním stylem. Často vzniká ve spojitosti se:

  • sedavým zaměstnáním,
  • obezitu,
  • nedostatkem pohybu,
  • kouřením,
  • dlouhým cestováním autem či letadlem,
  • dlouhodobým užíváním hormonální antikoncepce,
  • těhotenstvím,
  • stresem,
  • chronickým onemocněním střev,
  • trombofilní mutací (zvýšená tendence vytvářet krevních sraženin).

Léčba trombózy

Jaká je v případě trombózy léčba? U žilních trombóz je potřeba klást velký důraz hlavně na prevenci. U již rozvinutých onemocněních se sahá po lécích na ředění krve. V případě rozvinuté sraženiny je cílem léčby její rozpuštění. V tomto případě užívají pacienti takzvaná trombolytika. Lidé, kteří trombózami trpí opakovaně, užívají vhodné léky po celý život.

Léčba může být i preventivní, a to zejména v případě, kdy je jedinec vystaven více rizikovým faktorům najednou. Příkladem je například těhotná žena s vrozenou trombofilní mutací. V takovýchto případech se k léčbě přistupuje již před vytvořením sraženiny.

Prevence

Základem prevence je zdravý životní styl, to znamená: vyvarovat se kouření, dostatečně se hýbat, nestresovat se a jíst vyváženou stravu.

V případě, že se chystáte na dlouhou cestu autem či letadlem, je vhodné si přibalit elastické kompresní punčochy, které podporují cirkulaci krve. Pokud jste dlouhodobě hospitalizovaní na lůžku a trpíte některým z rizikových faktorů, informujte o něm svého lékaře.

Důležité je také vědět, zda tímto onemocněním netrpěl někdo ve vaší rodině. Pokud ano, je dobré se nechat otestovat a případně nasadit preventivní léčbu.

Věnujete se pravidelně sportu či jiným pohybovým aktivitám?

Posttrombotický syndrom

Zhruba u 20 až 40 procent pacientů se po prodělané trombóze vyskytne takzvaný posttrombotický syndrom, který vzniká jako reakce na poškození cévní tkáně. Tato komplikace obvykle postihuje oblast lýtka a projevuje se jeho bolestí, otokem, vyrážkou a v závažnějších případech také bércovým vředem. Riziko vzniku posttrombotického syndromu se zvyšuje v případě, že krevní sraženina v končetině blokuje více než jednu cévu. Negativní vliv má i obezita.

Co je to žilní trombóza?

Žilní trombóza je děj, při kterém dochází ke srážení krve a následně i vzniku trombů, tedy krevních sraženin. Jejím důsledkem pak může dojít k ucpání cév a při utržení sraženiny také k nebezpečné embolii, během které je odepřen přístup kyslíku do plic. Ke vzniku trombů dochází v důsledku probíhajícího zánětu, aterosklerózy či dlouhého sezení, ležení či stání. Vliv mohou mít také hormonální změny, například užívání hormonální antikoncepce. Rozlišujeme povrchovou trombózu, která stojí za tvorbou varixů, a nebezpečnou hlubokou žilní trombózu.

Jaké má hluboká žilní trombóza příznaky?

Ačkoli onemocnění postihuje i cévy hrudníku, paží či krku, typické je především pro dolní končetiny. Pacienty tak nejčastěji trápí žilní trombóza v noze. Ta se projevuje otokem končetiny, bolestí po došlápnutí anebo při pohybu špičkou nahoru a dolů, pocitem pnutí v lýtku a zarudlou, bledou či namodralou barvou končetiny. Při povrchovém zánětu žil se rovněž vyskytují varixy, pro které se vžilo označení křečové žíly.

Jak hluboká žilní trombóza souvisí s plicní embolií?

Hluboká žilní trombóza bývá velice zrádná a často přichází i bez výraznějších obtíží. Může se projevit až životu nebezpečnou embolií, při které dochází k utržení trombu a ucpání cévy, která vede okysličenou krev do plic. Projevuje se náhlou dušností s rychlou dechovou frekvencí, kašlem, oběhovou nestabilitou, bolestí na hrudi, modráním prstů a rtů i krátkodobou ztrátou vědomí. Jedná se o stav, který si žádá okamžitý zásah lékaře. V opačném případě hrozí pacientovi smrt, a to i během několika vteřin.

Jaká je při trombóze léčba?

Při léčbě trombózy hrají zásadní roli léky na ředění krve. Pokud se již sraženina rozvinula, je cílem její rozpuštění, pacienti proto užívají takzvaná trombolytika. V případě, že se u někoho trombóza vyskytuje opakovaně, lze léky na ředění krve podávat po celý život pacienta. Důležitou roli při tvorbě trombů hraje prevence. Jejím základem je zdravý životní styl, který spočívá v dostatečném pohybu, zdravé stravě a vyhýbání se kouření. Nápomocné mohou být i kompresní punčochy, které se používají v případě dlouhých cest autem či letadlem, kdy je riziko vzniku trombu vyšší než obvykle.

81 comments

  • jaroslav hlozek /

    me se to asi netyka davaji mi pri dialyze cleksan 10ku v po 2 hod.- cleksan 4ku doma mam pichat cleksan 10ku,codasal 1 dene.trombex 1 dene sice mam z tooho osterozu cchybeji krevni desticcky tak mi davaj jdnou za tyden ferrlecit zelezo a zemplar na kosti 3x tydne 5 intak se o me dobbre staraji nna cernem moste v praze firma braun proto jezdim autobusem z mlade boleslavi za vlastni penize diky hlozek.

  • Jiří Zahrádka /

    Dobrý den chtěl bych se zeptat na závodění celýho těla a příznaky toho. Jak se projevují na zdraví člověka a na srdce.
    Děkuji pěkně za iformaci

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, pane Zahrádko,

      v případě trombózy se otok objevuje v místě postižení, tj. při trombóze dolní končetiny se otok objeví pouze na ní. V případě zavodnění celýho těla neboli anasarky je celé tělo prosáknuté vodou. Otok je stlačitelný a pacient touto vodou může přibrat i 10kg. Je příznakem mnoho onemocnění, namátkou např. selháním srdce, ledvin, jater, hypoalbuminémií apod.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Dobrý den, 17.8.jsem slapla na sklo nevím jak rána byla hluboká asi ale hodně byla to kaluz krve, druh nohu ošetřil přímo na chodidle.,kulhám a v noze mám křeče a dělá se mi modrina a na nohu nedoslapnu, myslí te že se to zahoji samo nebo mám zajít doktorce. Děkuji za odpověď

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, Petro,

      nebylo by od věci si nechat ránu vyšetřit na chirurgii. Pokud je dodržována dobrá toaleta rány, rychleji se zahojí a nebudou vznikat případné komplikace.

      Redakce Zdraví.Euro.Cz

    • Rudolf Flachs /

      Dobrý den ,chci se zeptat při delší chůzy mě bolí lítko a chodidlo ,po našlápnutí mám pocit jako bych měl pod prsty bouli,občas mě brní i prsty u levé nohy ,mívám až bílé ,pocit mravenčení a pocit jako by my mrzli prsty.Může to být tomboza?

      • MUDr. Thai Bao Han /

        Dobrý den,

        je zde podezření na ischemickou chorobu dolních končetin proto běžte k obvodnímu lékaři, na vyšetření – hmatání pulsů na velkých cévách, měření kotníkových tlaků a dále dle výsledků angiografie.

  • Dnes jsem byl na cévní vyšetření mám otekle stehno zarudlé ale na ultrazvuku se potvrdilo že zánět žil nemám jenže mám křeče už v celém stehnu

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, Ferdi,

      pokud se na ultrazvukovém vyšetření vyloučila trombóza, je možné, že příčinou vašeho problému je zánět tkáně. Poskytněte lékaři všechny informace typu kdy to začalo, po čem, kdy se to zlepšuje atd.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Vera adamkova /

    Dobrý den mám dotaz dělají se mi narudle fleky z boku u kolen teď z boku od kolen dolů je tam pálení je to nepříjemné po přečtení příznaků by šlo o žilní věc a to mám před dovolenou na vyšetření jsem nebyla ale budu muset díky adamkova

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, paní Adámková,

      pokud máte podezření, že by se mohlo jednat o žilní onemocnění, neodkládejte návštěvu lékaře. Trombóza a její komplikace by vás mohly ohrožovat na životě. Pokud žilním onemocněním trpí vaši rodiče nebo sourozenci, je dosti možné, že tím budete taky postižena.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Zuzana Šilarová /

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám trombozu v lytku, nasadili mi Xarelto 2x 15mg…. Je nebezpečná chuze nebo jízda autem? Moc informací jsem nedostala. Ale předpokládám, že když není nutná hospitalizace, tak běžné aktivity by vadit nemusely… Děkuji Silarova

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, paní Šilarová,

      chůze a jakýkoliv pohyb je velmi prospěšný. Při jízdě autem je potřeba často měnit polohu (špičky-paty) a mít kompresní punčochy. Dodržujte pitný režim.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Jan Angelov /

    Dobrý den,
    Poslední dva tři roky se mi málo prokrvují končetiny a teď posledních 14 dni se mi udělali hemeroidy, bolí mě noha na došlápnutí. Tak se chci zeptat co mám dělat v tomto případě. Momentálně jsem v Anglii a nevím kde a jak mám sehnat doktora.
    Dekuji predem

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, pane Angelove,

      navštivte prosím svého GP (general practitioner). Dolní končetiny budou muset být pravděpodobně vyšetřeny ultrazvukem. Hemeroidy podle závažnosti se řeší buď sedacími koupelemi a mastmi (lehčí forma) nebo u proktologa podvázáním (těžší forma).

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Alena Crmomanová /

    Byla mi zjištěna tromboza v koleni /zřejmě po operaci výměny koleního kloubu/,jesm po operaci 7 měsíců a měla jsem jít na operaci druhého kolena.Tuto operaci jsem byla nucena odříct a prvotně vyléčit trombozu.Píchám si už celý měsíc Fraxiparinne a koleno mě bolí a mám ho stále teplé.Ještě si mám píchat jedno celé balení,ale koleno je stále stejné.Co mi radíte?Kdy mám jít na operaci po vyléčení trombozy.Udělala jsem dobře,že jsem nešla na operaci,bála jsem se právě té trombozy.

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, paní Crmomanová,

      udělala jste správně, že jste kvůli trombóze odložila operaci kolene. Poraďte se se svým ošetřujícím lékařem ohledně termínu operace a nechte si znovu vyšetřit koleno.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Marcela Gulasova /

    Dobry den jsem v anglii a zjistili mi krevni srazeninu na prave noze v zadu na stehne nasadily mi eliquis 2× denne bojim se slisela jsem ze doma v cz by mi davali inekcie .kontrolu mam az za 6 mesicu nosim kompresni puncochy hned kdyz vstanu s postele a sundavuji je pred koupanim vecer .prosim vas co si o tom mislite dekuji marcela

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, paní Gulasová,

      byla vám nasazena antikoagulační léčba, Eliquis je v pořádku. Injekcemi patrně myslíte nějakou formu heparinu, jedná se také o antikoagulancium. Noste kompresní punčocchy, pravidelně se hybejte a buďte hydratovaná.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Libor Zelenka /

    Dobrý den. Jsem už více než 10let léčen s hlubokou žilní trombózou v pravém lýtku (mám laidenskou mutaci ) .
    Posledních několik let jsem léčen Eliquisem ( po warfarinu jsem krvácel z dásní a trpěl paradentozou)+používám kompresní punčochu.
    Lékař mi sdělil , že sraženina už se nezlepší a budu muset brát lék doživotně.
    Znepokojuje mě ,že mi noha i přes užívání léku natéká a u kotníku se mi vybarvuje pokožka do tmavě modré až šedé barvy ( povrchové žilky) .
    Je to běžné nebo je něco špatně ?Je mi 46 let .
    Děkuji Zelenka

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, pane Zelenko,

      pacienti s Leidenskou mutací trpí zvýšeným rizikem vzniku hluboké žilní trombózy, proto je nasazena antikoagulační léčba. Eliquis je dobrý a moderní lék. Pokud vám noha natéká a mění se barva pokožky, choďte na pravidelnější kontroly – otok a změna barvy svědčí pro stagnaci krve.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Martin Málek /

    Dobrý den, už asi třetím rokem se mi vytváří na lýtku popisem ..”nateklá tmavě modrá boule.”
    Občas se mi na ní začne loupat kůže, vysvětluji si to tím, že je to vůči kůži nepřirozený stav / ložisko.
    Někdy jsem o ni zavadil a sloupl, a posléze se “boule vrátila pod kůži.” Bohužel.. předevčírem jsem o ni zavadil v době, kdy byla zcela napnutá, a asi jsem si onu žílu poškodil, protože z ní tryskala krev (jako proud z injekční stříkačky). Nešlo to zastavit, pouze způsobem přiloženého prstu na ráně. Asi po 30min a chlazením studené vody to přestalo. Krátce na to jsem navštívil pohotovost, kde mi řekli, že již nic neteče a tak není co zašívat. Můžete mi prosím sdělit, o jaký typ křečové žíly se jedná ?
    Děkuji.
    Martin Málek

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, pane Málku,

      pravděpodobně trpíte na žilní varixy – jde o rozšíření povrchových žil dolních končetin. Váš praktický lékař vás odkáže na angiologii či chirurgii, kde vám doporučí léčbu.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Marie Rechova /

    Dobry den je mi 32 let uz delsi dobu me boli obe nohy stridave v jake koliv pozici kdyz dlouho stojim tak me boli paty .Brni me horni i dolni koncetiny hlavne v noci.A pri nadechu bolest a pichani mezi lopatkama a svirani zeber .Lekari si me prehazuji jak brambor cekam na neurl.vysetreni alerho uz jsem byla i na revmatologii bez nalezu .uz nevim na koho se obratit.OL me ukoncil neschopenku po 180 dnech inprez pretrvavajici bolesti s tim ze si mam bajit jineho lekare a pokud nemohu vykonavat sve zamestnani mam jit na up. Chodim ba rehabilitace ale bohuzel bez efektu prosim o radu jsem bezradna .bojim se ebolie nebo trombozi na vysetreni se dlouho ceka a muj OL jelikos jsem byla lecena na panicke ataky me bere za chypochondra nemohu delat prez bolesti bezne cinosti stratila jsem i zamrstnani dekuji za radu s posdravem Marie

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, paní Rechová,

      pokud jste byla už důkladně vyšetřena na neurologii a revmatologii bez organického nálezu, mohlo by se jednat o psychosomatické potíže. S tím by si mohl vědět rady zkušený psychiatr nebo lékař na psychosomatické klinice. Na embolii či trombózu by internisté jistě přišli.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Dobrý den. Mám po ultrazvuku zjištěný poplitealní varix, z části trombotisovaný, průměr 10mm, vzadu v podkolenní jamce. Jeden lékař nasadil clexane 0,8ml 2xdenně na 45 dní. Druhý clexane 0,6ml 1xdenně na 10 dní. Zatím si tedy již 6.den píchám 0,6ml 1x denně. Mám obavy, jestli je to dostačující. V lýtku i palci stále píchá. Punčochu nosím. Krom dlouhého sezení, stání a ležení nevím, čeho se ještě vyvarovat, aby nedošlo ke komplikacím.
    Předem děkuji za odpověď. Markéta

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, Markéto,

      dostatečnost terapie ověří lékař na další kontrole, ale Clexane je standardní a správný postup. Hodně důležitá je i hydratace.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

      • Sabina Iliašová /

        Dobry den. Mam na nohou pod kuži boule. Nektere me boli a rostou. Byla jsem na vysetreni, ale pri je to podkozny tuk. Jen nevim, proc mne to boli. Dekuji Sabina

        • MUDr. Thai Bao Han /

          Dobrý den,

          jsou nějak zbarvené? Zkuste ještě vyšetření na dermatologii.

  • Dobrý den. Měla jsem bolest v lýtkách, něco jak namožené. Jedno lýtko už je v pohodě, ale druhé cítím dost, jako namožený sval a bolí to za kolenem v jamce. Přes den to jde, ale jak lehnu večer, tak to bolí. Jak kdybych ho dala do svěráku. Nejsem sportovní typ, tak namožené si myslím to není. Moc děkuji s pozdravem T.

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, Táňo,

      je kromě bolesti přítomen i otok nebo změna barvy kůže? Nechte se podrobněji vyšetřit u vašeho praktického lékaře, který vyloučí závažnější diagnózy.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Dobrý večer, jsem prodavačka takže jsem stále nanohou sednu si nebo odpočívám až doma, na noze mám varixu, nevím jestli jsem se do ní nebouchla, ale při dotyku bolí a mám to okolo ní trochu světle červené. Je to na holeni.Dekuji

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, Jarčo,

      doporučujeme neholit – hrozilo by otevření rány a možné zanesení infekce. Nechte se vyšetřit na chirurgii – angiologii. Zde vám nabídnou odstranění varixů.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Grulichová /

    Dobrý den,jsem 4,5roku po plicní embolií, vlivem antikoncepce, léčena jsem byla půl roku. Dědičnost nebyla prokázána pouze mám zvýšený faktor VIII. Nyní jsem po operaci páteře, na hematologii mi bylo řečeno že se mám ředit dokud nebudu zcela navrácena do běžného denního režimu. Obvodní lékařka tvrdí že 4tydny stačí, momentálně již tedy bez ředění a bolí mě celkem dost noha, brní mě a nevydržím na noze stát,nevím zda je to od zad nebo to má jinou příčinu.Co mám dělat k lékaři se nedopravim musím jen ležet nebo stát.myslela jsem že vydržím do RHB,ale ty začínám až za 14dni. Děkuji Grulichová

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, paní Grulichová,

      nejlepší by samozřejmě bylo se nechat vyšetřit od lékaře k objasnění příčiny brnění nohy. Je možná alespoň telefonická konzultace s vaší praktickou lékařkou, popř. její návštěvou u vás doma? Pokud na hematologii doporučili ředění krve do návratu do běžného života, řiďte se jejich radou – díky zvýšenému faktoru VIII a imobilizaci máte vyšší riziko embolie.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Dobrý den, asi tak tri měsíce mě povolíva prava noha,hlavne v oblasti nartu a pod kolenem a obcas mi mravenci chodidlo.Žádné otoky nemam. Jakmile dam nohu do vodorovne polohy bolest pomalu ustupuje. Mam strach,ze se jedna o žilní zanet, poradite mi. Děkuji.

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, Martino,

      bude potřeba navštívit lékaře k vyloučení žilní trombózy nebo ischemické choroby dolních končetin. Není třeba mít strach, v časných stádiích není léčba nijak zatěžující nebo invazivní.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Dobrý den, v lednu jsem měla úraz kotniku, mohu teď v květnu znovu začít užívat hormonální antikoncepci? Sádru jsem měla pouze týden, až za dva měsíce po magnetické rezonanci se zjistila menší zlomenina tibie, na nové rehabilitace už sem nešla, cvičím sama doma, není to pořád stoprocentní, nicméně nevím zda ještě nikdy bude na chirurgii mi řekli že s tím nic dělat v podstatě nejde, děkuji

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, Gito,

      poraďte se se svým gynekologem ohledně dalšího postupu – jen on ví vaší celou anamnézu. Pokud netrpíte trombofilním rizikem, např. Leidenská mutace atd., jste už mobilní, nemáte příliš vysoký věk a nejste obézní, hormonální antikoncepce by neměl být problém.

      Redakce Zdraví.Euro.cz

  • Věra čonková /

    Dobrý, večer mám lajdenskou mutací heterozigot jestli tedy správně nazívám léčím se od 17 let a je mi 40 potvrdi mi že mám po druhém kolenní. Léčím se xarletem doživotně mám za sebou několik trombóz a jednu menší embolku. Problém je v linkách a dolních končetin a holeni mám fleky které modré Aš načernalé dlouhodobě chtěla bych se zeptat jak nebo čím je zmenším méně zviditelním egzistuje něco proti tomu?? Trápí mně to moc kord v létě kde si nedovolí vzít sukni kratsi a podobně prosím egzistuje něco proti tomu??

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, paní Čonková,

      s Leidenskou mutací jako heterozygot máte zvýšené riziko trombóz o 5-10 % víckrát než běžná zdravá populace. Lekaři vám jistě předepsali léky na ředění krve, dále je třeba dodržovat správnou životosprávu, nebrat hormonální antikoncepci, nekouřit, být dostatečně hydratovaná a být mobilní. S fleky na dolních končetinách by vám mohl poradit dermatolog, většinou se ale spíše odstranit nedají.

      Redakce Zdraví.euro.cz

  • Blanka Voldanová /

    Dobrý den, po míšní ischemii Th6-8 vlevo v 10/2015 – reziduální spastická paraparesa DKK více vlevo trombosa v levém lýtku od 2015 warfarinizace. Můj dotaz: mohu se někdy té trombosy zbavit? Nohu mám stále červenou, ale přitom ledovou. Děkuji za odpověď

    • Redakce Zdraví.Euro.cz /

      Dobrý den, paní Voldánová,

      bohužel žíla postižená trombem se už nikdy nevrátí do původního 100% stavu, ale obstrukce se časem rekanalizuje či se vytvoří kolaterální oběh. Warfarin se snaží minimalizovat riziko embolie, zabránit šíření trombózy a usnadnit rozpuštění již vytvořených trombů.

      Redakce Zdraví.euro.cz

  • Dobry den, jsem 9. mesicu po porodu. Hlidana jsem byla na Hematologii jen preventivne ( hranicni D-dimery). Dale me pobolivaly nohy v lytku. Vse vysetreno v tehotenstvi utz, krev a pod. Nyni mě zase bolí lytko a objevily se malé modřiny v místě bolesti. Noha je od kycle dolu cela ztrnula a takova jak po dlouhém vyslapu. Mazu Liotonem. Radeji kontaktovat hematologii? Děkuji.

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den, Radko,
      určitě kontaktovat hematologii nebo alespoň svého praktického lékaře k vyloučení trombózy (krevní testy a UZ cév).

  • Dobrý den ,
    prosím Vás ,již několik let mě otýká levé lýtko,občas mi v něm cuká ,beru Detralex ,mám psoriatrickou a revmatoidní artrididu ,beru kortikoidy a Aravu .Byla jsem již na interním vyšetřaní ,ale vše mám v pořádku .
    Děkuji za odpověd a přeji hezký den

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den, Ireno,

      pokud jste již po interním vyšetření, kde vše bylo v pořádku, předpokládám že i sono žil a odběry byly v pořádku?

  • Dobrý den.
    Mám oteklé kotníky a i bolesti připomínající vyron kotníku. A to většinou po dlouhém cestování cca 9 hodin jízdou autem. O jaké onemocnění by se mohlo prosím jednat? Mám nadváhu 180 cm 115kg.dekuji

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      a zmizí otoky po zvednutí končetin? Pokud ne, navštivte praktického lékaře k dovyšetření, mohlo by se jednat o srdeční nebo jaterní nebo ledvinné onemocnění,… je to třeba vyšetřit.

  • Pavlína Kellerová /

    Může vzniknout trombóza v kolenním kloubu také po náročné onkoléčbě slinných žláz?
    Děkuji
    Pavlína

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      o jakou onkoléčbu se konkrétně jednalo? Abych zjistila nežádoucí účinky.

  • Daniel Nový /

    Dobrý den, chěl jse se podívat, jak vypadá léčba trombózy, odpovědi jsem našel a rád bych vám všem, co tady odpovídáte na dotazy chtěl poděkovat. To, jak odpovídáte a pomáháte lidem tím, že všem odpovíte je úžasné. Dokonce jsem se i zasmál, když paní psala, že: je na holeni (od slova holeň) a vy jste odpověděli, že hlavně neholit 🙂 Jste skvělí, děkuji.

  • Marcela Mrázková /

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat bolí mě pravé lýtko a dokonce ta bolest byla až do půlky stehna.Léčim se s crohnovou chorobou a beru každých 14 dní biologickou léčbu.Beru i léky na vysoký tlak.Nevím jestli se mám objednat na cévní.Děkuji za odpověď

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      nejprve doporučuji vyšetření u praktického lékaře, který se na lýtko podívá, případně provede odběry, ultrazvuk. Dle výsledků vás odešle na cévní.

  • Dobry den prosim vas potrebuji nutne poradit. Uz asi 5-6 den mam oteklou pravou nohu od kolele az po konecky prstu na noze. Myslela jsem si,ze kdyz budu odpocivat doma v postely abych tu nohu pouzivala co nejmene,tak te to splaskne a misto toho je to horsi a horsi.Ale mam velky strach a protoze dnes uz zacinam citit jako ze mi ta noha hori a proto hned rano pujdu k lekari,ale prosim vas o pomocnou radu jestli treba na tu nohu mam dat studeny obklad nebo neco aby to rana nebylo jeste horsi. Dekuju

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      asi se jednalo o trombózu, každopádně při takových potížích bych vyhledala klidně lékařskou pohotovost.

  • Miloslava Jiráková /

    Dobrý den, byla mi diagnostikovaná lytkova tromboza a nasazený prášky na ředění krve. Je nutná neschopenku? Děkuji

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      to záleží na vašem zdravotním stavu a typu práce, jakou vykonáváte. Poraďte se s praktickým lékařem.

  • Vladislav /

    Dobry den. Trpim plicni embolii a take embolii dolnich koncetin. Lekari mi nasadili leky na redeni krve. Casto se ale setkavam s lidma, kteri mi doporucuji bylinkove caje na odvodneni. Je to spravne reseni, jakozto prevence? Dekuji.

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      jaký bylinný čaj na odvodnění máte na mysli? Pijte obyčejný čaj, či nejlépe vodu – důležité je se dostatečně hydratovat.

  • Zapletal Ladislav /

    Ladislav Zapletal
    Dobrý den.
    Mám na pravé noze trombozu po sádorové fixaci u třísla ta je průchozí a pod kolenem ta je ucpaná .
    Sem v domácím ošetření ,nosím punčochu ,ale zapoměl sem se optat jestli mám mít nohu v klidu a nobo můžu se volně pohybovat a asi zajak dlouho se zprůchdní ta ucpaná.Beru Xarelto 15mg na 21 dní ráno a večer.Pak 20mg jen ráno po dobu 6 měsíců. Předem Děkuji za odpovědˇ.

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      doporučuje se časné cvičení na postižené končetině, takže nenechávat v klidu! Punčochu často nosit.
      Léčba trvá 6-12 měsíců dle efektu léčby a vašeho celkového stavu, u některých pacientů zůstává do konce života.

      Po prodělané žilní trombóze byste měl pravidelně cvičit a měl byste se vyhýbat delšímu stání či sezení (polohy by měly být často střídány). Vhodným sportem je plavání, s nataženými kompresními punčochami pak jízda na kole, turistika nebo běh na lyžích.

  • Zdravým. Chcem sa spytat po autonehode my bola diagnostikovaná tromboflebitida už mesiac si pycham fraksipariin Forte každých dvanásť hodín ,chcela by som vedieť či sa. toho sa vyliečiť alebo odstrániť chirurgickú kŕčové žily,? Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      máte na mysli spíše hlubokou žilní trombózu? Varixy dolních končetin lze odstranit chirurgicky. Poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

  • Tomáš Hylmar /

    Dobrý den.
    Již několik let beru lék Eliquis 5mg 2x denně. Je to dostatečná prevence proti žilní tromboze? Dnes jsem se probudil se silnou bolestí v levém nártu. Když stojím, tak je to lepší, ale když levou nohu odlehčím, tak během 2-3 vteřin vzrůstá tupá bolest k nevydržení. Je mi 73 let a protože trpím kolenní artrozou, moc pohybu nemám. Kdysi jsem měl úraz levého hlezna a mám tam implantovné kovové výztuže. Nikdy jsem neměl žádné bolesti v tomto nártu.Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      bohužel nemohu odpovědět, protože neznám celou vaší anamnézu (např. jestli jste již prodělal nějakou cévní příhodu nebo embolii, jestli se léčíte s dalšími nemocemi, atd..). Poraďte se se svým ošetřujícím lékařem, který Vám medikaci předepsal. A nechte se vyšetřit s nártem alespoň u praktického lékaře.

  • Dobrý den,
    několik dní mne dos bolí noha od kotníku přes chodidlo, jako kdyby mi někdo chtěl utrhnout patu. Mám pocit, že mám oteklé chodidlo a bolest občas vystřeluje do litka a stehna. Obvodní lékař bez jakéhokoliv vyšetření konstatoval, že je to počínající tromboza. dostala jsem injekce na ředění krve, ale žádná doporučení ani omezení k tomu. Je potřeba dodržovat nějaký speciální režim a dá se určit tromboza bez nějakého odborného vyšetření?

  • Dobrý den pane doktore,
    cca 2 roky mě bolela, při jen v určitých pozicích (nemohl jsem si třeba dřepnout) pravá noha ze spodní strany nad kolenní jamkou. Ignoroval jsem to, myslel jsem si, že je to artróza ( je mně 57). Minulý týden mě začala bolet levá noha v lýtku a tak rozhodl navštívit PL. Ten po odebrání krve zjistil vysoké dimery. Poslal mě na cévní, po ultrazvuku zjisitili tromb v lýtku a také ve stehenní žíle. Beru xarelto až do června a poctivě nosím punčochy. Jsem hubený, vždy jsem sportoval, nekuřák, nemám sedavé zaměstnání. Jen hodně cestuji – létám, a mám moc rád horké koupele. (v podstatě skoro každý večer). Prosím, mám šanci se trombu úplně zbavit? To koupání asi také není dobré (?). Předem moc děkuji.

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      léčbu máte nasazenou správně, dodržujte ji prosím. Je mnoho dalších scénářů, co se poté děje s trombem, může se v něm usadit kalcium, či ztluští danou cévu, v dobrém případě se rekanalizuje. Do letadla vždy preventivně kompresní punčochy, dostatečně pít, pravidelně se v letadle procházet či cvičit – flexe a extenze. Horké koupele jsou nevhodné.

      Dodržujte zásady zdravého životního stylu: nekouřit, cvičit, zdravě se stravovat, dostatečně se hýbat.
      Doporučuji výborný článek mé kolegyně: https://zdravi.euro.cz/leky/tromboza-dolnich-koncetin-priznaky-lecba/

  • Ještě k mému předchozímu dotazu – po cca 3 týdnech užívání léku Xarelto a poctivém, min. 14 hod. každodenním nošení kompresních punčoch mě lýtko přestalo bolet úplně, a pravá noha se zlepšila možná o 30 – 50%. Prosím, je to důsledek leků, nebo punčoch..
    Předem moc děkuji

    S pozdravem Zdenek

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      je to hlavně důsledek medikace, kompresní punčochy jsou také důležité.

  • Dobrý den,vzhledem k mému problému si dovoluji požádat o radu. Druhý den,mámsilné píchání v pravém lýtku.Mám nepěkné křečové žíly.U kotniku mám spoustu metliček,silně viditelné,hodně modré,tmavé.celou noc mě bolest trápila.Ráno jsem volala na cévní,dostala jsem recept na gel THROMBOCID- za 300kč.Natírám,ale nezlepšilo se.Skoro mám strach,trápí mě kašel,mám neutále hleny.Neumím se toho zbavit.Cévní lékař nastupuje dovolenou.Co tedy navrhujete? Velmi pěkně děkuji a přeji hezký den.Jsem ročník 51.

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      poraďte se se svým praktickým lékařem, ale doporučila bych sonografické vyšetření lýtka. Pokud byste pozorovala otok a bolest, jeďte hned do nemocnice.

  • R Komínek /

    po delšíprcházce jsem večer citil v koleni zezadu pnutí, než jsem šel spát bylo to jako bych si natáhnul lýtko a noha trochu brněla. V noci mě probudila nepříjemná bolest na hrudníku, nebyljsem schopen se dotknout pravé strany hrudního koše, ani dýchat se nedařilo bez bolesti.
    Ráno nateklé lýtko a brnění v levé noze. Na pohotovosti konstatovali po CT : trombóza vena poplitea I. sin.
    Mám se obávat těch příznaků okolo hrudního koše a bolesti na plících? Byl jsem poslán domů a mám brát prášky Eliquis 5 mg dávkování 2-0-2 týden a pak 1-0-1. mám se něčeho obávat? jaká je prevence, děkuji.

  • dana králová /

    Dobrý den, po pádu se žebříku – oboustanných zlomeninách obou berců mi byla koncem června 2021 diagnostikována flebotromboza LDK, píchala jsem si 2 denně fraxiparin a od konce října 2021 užívám tobolky Pradaxa 150 mg 2 x denně. Leta jsem se otužovala a nyní nevím, zda se mohu sprchovat ledovou vodou, jak jsem byla zvyklá a zda se naopak mohu koupat v dost teplé koupeli.
    A mohu jet do lázní, které mi byly krátce po úrazu zamítnuty z důvodu trombozy? Moc děkuji za odpověď Dana králová

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      otužovat se můžete, co se týče lázní – to stojí na rozhodnutí ošetřujícího lékaře vystavující doporučení.

    • dana králová /

      a co to občasné relaxační koupání ve vaně s dost teplou vodou ? Moc děkuji

  • Dobrý den, mám diagnostikovanou trombózu svalových žil v oblasti pod kolenem o velikosti 5cm. Od minulého pondělí beru xarelto a devenal. Zpočátku jsem na nohu prakticky nemohla došlápnout,což se po nasazení léků cca po 3 dnech výrazně zlepšilo. Od té doby mě trápí bolest v noci. Přes den místo taky cítím, ale ne tak moc jak v noci. Je to takové nepříjemné pálení (ale jakoby pocitově uvnitř, kůže tepla ani horka není) a noha není natekla, vypadá normálně. Nevím, jak si lehnout jelikož nohu nechci mít pokrčenou vzhledem k umístění sraženiny. Přes den si dávám lehčí procházku nebo zarizuji běžné věci a noha mě po těchto činnostech výrazněji nebolí. Spíš mi přijde že mi pohyb prospívá. Pitný režim dodržuji. Trombóze předcházelo pravděpodobné lehké natržení lytkoveho svalu. Je tahle bolest hlavně v noci normální a jak dlouho trvá než trombóza přestane bolet? Mám si raději znova zajít na cévní? Kontrolu mám až v červnu. Děkuji

    • MUDr. Thai Bao Han /

      Dobrý den,

      poraďte se na cévním telefonicky, případně vás pozvou na kontrolu. Nelze přesně říci, jak dlouho trombóza bolí, navíc, když to máte spojené s traumatem lýtkového svalu.

Napsat komentář

Vaše emeilová adresa nebude zveřejněna

top