Alergii na psy vyvolávají jejich sliny a kožní šupinky, nikoli srst. Jak se projevuje a léčí?

15. 11. 2022 7:30
přidejte názor
Autor: Unsplash

Alergie na psy způsobuje, že váš imunitní systém přehnaně reaguje na látky vyskytující se u zvířete, které jsou pro lidský organismus normálně neškodné. Alergická reakce se může projevit slzením očí, svěděním, kýcháním, ale i kožní vyrážkou. Jedinou možností léčby je omezení kontaktu se zvířetem a dále užívání léčiv, jež tlumí příznaky reakce. Co alergii na psy ve skutečnosti způsobuje a jak ji poznáte?

Co se dozvíte v článku
  1. Co znamená alergie na psy?
  2. Alergie na psa: projevy
  3. Co způsobuje alergii na psa?
  4. Alergie na psa u malých dětí
  5. Alergie na psa: vyšetření a léčba

Co znamená alergie na psy?

Lidé se často domnívají, že alergie na psy je způsobena jejich srstí, což není zcela pravda. Alergická reakce lidského organismu není vyvolána samotnou srstí, ale částečkami proteinů, které se nachází ve výměšcích kožních žláz. Psí alergeny jsou tedy obsaženy především ve slinách, kožním mazu a výkalech. Tyto alergeny se však mohou snadno dostat do srsti, například právě ze slin.

Alergie je reakce imunitního systému těla na cizorodé látky. Nejčastěji se projevuje kýcháním, rýmou, slzením očí, ale někdy také vyrážkou a jindy dokonce i příznaky astmatu, kam patří sípání a potíže s dýcháním.

V případě psů je taková reakce u lidí nejčastěji vyvolána odumřelými šupinkami kůže (lupy), kterých se zvíře zbavuje. Pokud vám lékař diagnostikuje alergii na psy, měli byste se proto vyhýbat veškerému kontaktu s nimi. [1, 23]

Alergie na psa: projevy

Alergie na psy se u lidí nejčastěji projeví ve chvíli, kdy přijdou do kontaktu s nimi nebo s jejich majiteli, pokud například zvířecí srst zůstane na jejich oděvu. Děti s alergií na psy by proto neměly ve škole sedět ve stejné lavici se spolužáky, kteří doma mají psy. Alergická reakce, kterou nevyvolal přímý kontakt se zvířetem, pak bývá zpravidla hůře rozpoznatelná.

Lidé se silnou alergií mohou zaznamenat zdravotní obtíže již ve chvíli, kdy vejdou do místnosti, v níž se pes nachází nebo nacházel, než do ní vstoupili. Alergie na psy přitom může vyvolat různě intenzivní příznaky, od mírných až po ty těžké. U lidí s nízkou citlivostí se alergická reakce nemusí dostavit vůbec nebo se může objevit se zpožděním. Mezi typické projevy alergie na psy patří:

  • kýchání,
  • rýma,
  • svědivé, červené nebo slzící oči,
  • zánět spojivek,
  • zduření nosní sliznice,
  • svědění nosu, úst nebo hrdla,
  • nedobrovolné polykání nadměrného hlenu (postnasální kapání),
  • kašel,
  • tlak a bolest v obličeji,
  • časté probouzení se ze spaní,
  • oteklá, do modra zbarvená kůže pod očima.

Alergie na psa: vyrážka a ekzém

Někteří lidé s alergií na psy, zejména děti, mají také kožní reakci při kontaktu se zvířetem, a to například v místě, kde je olízne. Této reakci imunitního systému, která způsobuje kožní zánět, se říká alergická dermatitida. U závažnějších alergií se může objevit i kopřivka na obličeji a na hrudi. Mezi typické příznaky alergické dermatitidy patří:

  • vyvýšené, červené skvrny na kůži (kopřivka),
  • ekzém (bolestivý zánět kůže),
  • svědící pokožka.

Jak se projevuje alergie na psa u dětí s astmatem?

Alergie běžně nezpůsobuje astma, nicméně děti, které mají alergie nebo je mají v rodinné anamnéze, mají větší pravděpodobnost, že se u nich astma rozvine. Pokud dítě již astmatem trpí, může alergie příznaky astmatu zhoršit. Jestliže má vaše dítě alergii, kterou doprovází také astma, může se potýkat s následujícími obtížemi:

  • problémy s dýcháním,
  • tlak nebo bolest na hrudi,
  • kašel,
  • při výdechu slyšitelné pískání nebo sípání,
  • potíže se spánkem způsobené dušností, kašlem nebo sípáním. [4, 5, 6, 7]

Co způsobuje alergii na psa?

Když mají lidé alergii (nejen na psy), znamená to, že imunitní systém určitým způsobem reaguje na cizí látky, které vnímá jako na vetřelce. Brání se tím, že vytváří protilátky zvané imunoglobuliny (IgE). Jakmile se imunoglobulin smísí s alergenem, uvolní se do těla chemikálie, které mají za úkol chránit lidský organismus.

Jednou z těchto chemikálií je histamin, a právě ten vyvolává alergickou reakci, jež může postihnout dýchací ústrojí a kůži. Pokud jsou zasaženy i plíce, mohou se kromě běžných obtíží, jako je rýma, objevit také výše zmíněné příznaky astmatu. Tělo si navíc tuto reakci pamatuje, a kdykoli se dostane do kontaktu s alergenem, reakce se opakuje.

Jak zatočit s alergií na roztoče? Méně topte a více větrejte
Přečtěte si také:

Jak zatočit s alergií na roztoče? Méně topte a více větrejte

Lidé s alergií mají přecitlivělý imunitní systém, který přehnaně reaguje na neškodné látky a napadá je stejně jako bakterie a viry. Veškeré příznaky alergie jsou tedy vedlejším účinkem toho, že se tělo pokouší zničit nebo vyplavit alergeny z těla.

Liší se alergeny jednotlivých psů?

Možná jste již slyšeli, že některá psí plemena mohou způsobovat alergii více a jiná méně. Často se rovněž lidé domnívají, že krátkosrstá zvířata jsou bezpečnější než dlouhosrstá. Ve skutečnosti tomu tak není. Podle odborníků mohou i dva psi téhož plemene vydávat velmi odlišné úrovně alergenů.

Vzhledem k tomu, že obtíže nezpůsobuje samotná srst, ale částečky proteinů obsažené v odumřelých kožních buňkách, slinách a výkalech, není podstatné, zda má pes dlouhou, nebo krátkou srst. [8, 9, 10]

Alergie na psa u malých dětí

Lidé dříve věřili, že kontakt novorozence s jejich domácím mazlíčkem může způsobit, že se u miminka rozvine alergická reakce. V současné době se ovšem zdá, že právě opak je pravdou.

Několik studií zveřejněných v posledních letech zjistilo, že vystavení dítěte domácímu mazlíčkovi nezvyšuje riziko rozvoje alergií nebo astmatu. Ve skutečnosti může právě raný kontakt se zvířetem vaši ratolest ochránit před rozvojem těchto autoimunitních reakcí. [11, 12, 13]

Máte alergii na psy?

Alergie na psa: vyšetření a léčba

Vzhledem k tomu, že alergii na psy (ani na jiná zvířata) nelze zcela vyléčit, jedinou možností terapie je vyhýbat se kontaktu s těmito domácími mazlíčky. Pokud zvíře nemáte a teprve si plánujete nějaké pořídit, ujistěte se nejprve, že na něj nejste alergičtí podstoupením vyšetření na alergologii.

Jestliže se u vás nebo vašeho dítěte projevují výše uvedené příznaky, měli byste rovněž vyhledat alergologa, který vám odebere několik vzorků krve. Ty budou otestovány v laboratoři nejen na psí, ale i na další potenciální alergeny, na které váš organismus může nevhodně reagovat.

Alergie se typicky léčí antihistaminiky, která vám v případě, že máte alergii, lékař předepíše. Tyto léky blokují účinky chemické látky histamin, jež spouští alergickou reakci. Dále se k potlačení příznaků někdy využívají tzv. dekongestanty, které snižují otoky nosu, a speciální nosní spreje, které zmírňují příznaky alergie. O vhodném způsobu léčby se poraďte se svým lékařem. [13, 14]

Zdroje: mayoclinic.com, webmd.cz, nzip.cz, healthline.com, aafa.org, kidshealth.org, acaai.org

Co je to alergie na psy?
Alergie na psy není vyvolána srstí, jak se doposud mnozí domnívají. Způsobuje ji protein, který je přítomen v sekretech a kůži psů, takže může snadno proniknout i do psího kožichu. Alergie je pak imunitní reakcí organismu na alergeny, což jsou u psů nejběžněji právě částečky kůže. Ty se snadno roznášejí po bytě a ulpívají na nábytku, oblečení i v kobercích.
Jaké má alergie na psy projevy?
Alergie se může projevit různými stupni intenzity v závislosti na síle alergie. Avšak záleží i na tom, zda přijde alergik do přímého kontaktu se psem, nebo se třeba jen ocitne v místnosti, kde se pes dříve nacházel. Charakteristickým projevem této alergie je pak především kýchání a vodnatá rýma, kterou často doprovází svědění očí a také jejich zarudnutí. Přítomný může být též kašel, svědění hrdla nebo opuchlá pokožka pod očima.
Jak se léčí alergie na psy?
Při podezření na alergii na psy je nejprve potřeba navštívit alergologa, který odebere krev a nechá ji v laboratoři vyšetřit na různé alergeny. Pokud se alergie prokáže, nasadí lékař většinou antihistaminika. Ta umí blokovat účinky histaminu, jenž stojí za spuštěním alergické reakce. Alergolog může též doporučit užívání dekongestantů či jiných nosních sprejů.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?