Aperol Spritz Recept: Originál, nealko i zdravá varianta

11.06.2025
přidejte názor
Aperol Spritz recept
Autor: Shutterstock
Aperol Spritz je ikonický italský koktejl, který pochází z oblasti Benátska. Je známý svou zářivě oranžovou barvou, lehce nahořklou chutí a osvěžujícím bublinkovým základem. V dnešním článku vám ukážeme tři typy přípravy. Klasickou, nealkoholickou a zdravou verzi. 

Tento letní drink byl poprvé představen už kolem roku 1920 jako hořkosladký aperitiv s chutí pomeranče a rebarbory. V originální receptu byl totiž hořký pomeranč, rebarbora, bylinky (tajná směs) a 11% alkohol. V 50. letech se začal míchat se šumivým vínem a dostal typickou „dnešní“ chuť. Jedná se o v současné době o jeden z nejoblíbenějších letních drinků, ideální na odpoledne nebo večer s přáteli. Mimochodem Italové ho nejčastěji popíjejí mezi 17–20 hodinou, kdy je tzv. aperitivo time. 

Co se dozvíte v článku
  1. Aperol Spritz – klasický recept
  2. Nealkoholický Aperol Spritz
  3. Zdravá verze nealko Aperol Spritz
  4. Zajímavosti o Aperolu

Aperol Spritz – klasický recept

Ingredience

  • 3 díly Prosecca (např. 90 ml)
  • 2 díly Aperolu (např. 60 ml)
  • 1 díl sodovky (např. 30 ml)
  • Led
  • Plátek pomeranče na ozdobu

Postup

  1. Do sklenice na víno nasypejte led.
  2. Nalijte 3 díly Prosecca.
  3. Přidejte 2 díly Aperolu.
  4. Dolijte 1 díl sodové vody.
  5. Lehce promíchejte.
  6. Ozdobte plátkem pomeranče – a je hotovo!

Aperol Spritz recept

Nealkoholický Aperol Spritz

Ingredience

  • 100 ml nealkoholického pomerančového bitteru (např. Crodino, Sanbittèr nebo jiný nealko aperitiv)
  • 150 ml nealkoholického šumivého vína nebo perlivé jablečné šťávy
  • 50 ml sodovky nebo jemně perlivé vody
  • Led
  • Plátek pomeranče na ozdobu

Postup

  1. Do velké sklenice (např. na víno) nasypejte led.
  2. Nalijte nealko bitter, potom nealko šumivé víno.
  3. Dolijte trochou sodovky, aby nápoj byl lehký a bublinkový.
  4. Lehce promíchejte.
  5. Ozdobte plátkem pomeranče.

Zdravá verze nealko Aperol Spritz

Ingredience

  • 100 ml neslazeného pomerančového džusu (ideálně čerstvě vymačkaného)
  • 50 ml neochuceného toniku nebo kombuchy s citrusovou příchutí
  • 100 ml perlivé vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Led
  • Plátek pomeranče a případně snítka máty na ozdobu

Postup

  1. Do sklenice nasypejte led.
  2. Nalijte pomerančový džus a citronovou šťávu.
  3. Přidejte tonik nebo kombuchu.
  4. Dolijte perlivou vodou.
  5. Lehce promíchejte.
  6. Ozdobte plátkem pomeranče a snítkou máty.

Aperol Spritz recept

Zajímavosti o Aperolu

  1. Od roku 2011 je Spritz (původně zapsaný jako „Spritz Veneziano“) oficiálním koktejlem Mezinárodní barmanské asociace (IBA).
  2. V roce 2019 byl Aperol Spritz zařazen mezi 10 nejprodávanějších koktejlů na světě, konkrétně na 9. místě podle Drinks International.
  3. Každý rok se 1. srpna slaví National Spritz Day – ideální příležitost si připít tímto osvěžujícím drinkem.
  4. Původní „spritz“ vznikl už v 19. století v severní Itálii, když si habsburští vojáci nechávali ředit silná italská vína vodou – odtud název „spritzen“ (německy stříkat).

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek