Boj o Bulovku

30. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Převod Fakultní nemocnice Bulovka nebude tak rychlý. Místo původně plánovaného data ke konci letošního roku by se pod kuratelu pražského magistrátu měla dostat až v polovině roku příštího.


A Fakultní Thomayerova nemocnice by se měla pražskou baštou stát spíše až ke konci vládního volebního období, tedy počátkem roku 2014.

Obě nemocnice by měly přitom ztratit status fakultní. Informaci týdeníku EURO potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Ministerstvo nyní očekává, až od hlavního města obdrží oficiální žádost podepřenou záměrem zastupitelstva, přičemž projekt musí být ekonomicky životaschopný. Jednání o převodu Bulovky by měla startovat v červnu. Vést je bude komise, v níž společně zasednou lidé z ministerstev zdravotnictví, financí a z pražské radnice. Tu by měli zastupovat například náměstek primátora Ivan Kabický či Boris Šťastný z ODS.

Oba zároveň patří ke křídlu radnice, které o převod nemocnice stojí. Naproti tomu primátor Bohuslav Svoboda již tak jednoznačný postoj nezastává. Bulovka je totiž jednou z nejztrátovějších fakultek s vnitřním dluhem v rozmezí dvou až čtyř miliard korun.

A ty Praha není ochotna všechny uhradit. Resort zdravotnictví má naproti tomu zájem uchovat v nemocnici superspecializovanou péči, například infekční kliniku, a i nadále v ní umožnit výuku mladých lékařů. Podle představ resortu by převod měl být bez jakýchkoliv závazků pro stát.

Diskuse se povede i nad tím, jestli je nutné kvůli převodu nemocnice vytvářet zákon, jak to požaduje pražský magistrát.

„Před zákonem ale dáváme přednost exekutivním krokům,“ doplnil náměstek Plíšek. Mezitím pokračuje výběrové řízení na nového ředitele Bulovky po odvolané Kateřině Toběrné. O post se uchází okolo dvacítky kandidátů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?