Bolest břicha pod pupkem často způsobuje zácpa a nadýmání. Může ale signalizovat i vážnou nemoc

4. 12. 2023 7:34
přidejte názor
Autor: Depositphotos/serhii.bobyk.gmail.com

Bolest podbřišku je nepříjemný stav, k němuž nejčastěji dochází v důsledku konzumace určitých potravin a nápojů. Příčinou rozvoje tohoto příznaku však může být také onemocnění střev či jiných orgánů, které se nacházejí v této oblasti. Stejně tak může být na vině například i menstruace. Kdy se nemusíte znepokojovat a kdy je naopak potřeba vyhledat lékaře?

Jaké orgány se nacházejí v oblasti podbřišku?

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké orgány se nacházejí v oblasti podbřišku?
  2. Co mohou signalizovat bolesti břicha pod pupkem?
  3. Dvanáctníkový vřed
  4. Zánětlivé onemocnění střev
  5. Nadýmání a zácpa

Podbřišek je tělesná oblast nacházející mezi pupíkem a stydkou kostí. Jedná se o spodní část břicha, kde jsou umístěny pánevní orgány. U žen se v této partii vyskytuje děloha, vaječníky, vejcovody, močový měchýř, močová trubice a střeva. U mužů jsou to pak stejně jako v případě žen orgány vylučovacího ústrojí a střeva a k tomu navíc chámovody, semenné váčky, ejakulační vývody a prostata. [12]

Co mohou signalizovat bolesti břicha pod pupkem?

Bolest břicha kolem pupku nebo v podbřišku může vzhledem k anatomické odlišnosti u mužů a žen značit u obou pohlaví rozdílné potíže. Nepohodlí v dolní oblasti břicha je pak obvykle způsobeno buď nějakým onemocněním, alergií nebo dietní chybou. Někdy se však bolesti mohou dostavit také v případě, kdy jsou postiženy orgány, které se vyskytují v jiné části těla.

Bolavé spodní břicho přitom může signalizovat buď nějaký akutní, nebo chronický stav. V případě akutní příčiny jde většinou o určité zranění nebo infekci a bolest bývá náhlá, intenzivní a krátkodobá. U chronických potíží se pak jedná o přetrvávající bolesti, které mohou přicházet a odcházet ve vlnách.

Většina prostoru v podbřišní dutině je vyplněna tenkým a tlustým střevem. Z tohoto důvodu jsou příčinami bolesti v podbřišku obvykle právě stavy postihující střeva. Těmi mohou být například různé zažívací potíže, jako je nadýmání, průjem, zácpa či poruchy trávení. Na vině však může být i potravinová intolerance nebo některé z následujících příčin:

Dvanáctníkový vřed

Častou příčinou bolestí břicha jsou takzvané duodenální vředy, které se vytvářejí na sliznici dvanáctníku, což je horní část tenkého střeva, kam putuje potrava poté, co opustí žaludek. Za vznik duodenálních vředů je nejčastěji zodpovědná bakterie Helicobacter pylori, která způsobuje zánět sliznice. Ta je pokrytá hlenem, který ji má chránit před působením žaludečních kyselin. V momentě, kdy dojde k poškození této bariéry, se v postiženém místě vytvoří vřed.

Tyto potíže mohou kromě zmíněné bakterie navíc někdy způsobovat také určité druhy protizánětlivých léků, jako je například Ibalgin či Aspirin. Mimo to zvyšují pravděpodobnost výskytu duodenálních vředů i některé nezdravé návyky pacienta. Typicky sem patří třeba kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu.

Je-li za bolest břicha zodpovědný dvanáctníkový vřed, obvykle se toto nepohodlí projeví ve chvíli, kdy má pacient prázdný žaludek. Často se tak přitom děje ve večerních hodinách nebo i v noci. Kromě bolestí mohou pak tyto potíže doprovázet také další příznaky, jako je tlak za hrudní kostí, říhání nebo třeba pálení žáhy. Prasklý peptický vřed může pacienta ohrozit na životě, proto je vždy potřeba navštívit v případě opakujících se potíží svého lékaře. [6, 7, 8]

Zánětlivé onemocnění střev

Pokud vás dlouhodobě trápí bolest v podbřišku, pak je také možné, že se u vás rozvinulo zánětlivé onemocnění střev. Jedná se o poruchu, která způsobuje zánět tkání v trávicím traktu. Příznaky tohoto onemocnění se přitom liší v závislosti na závažnosti zánětu a na tom, kde se vyskytuje. Kromě bolesti spodního břicha pak mohou tuto nemoc doprovázet také následující symptomy:

Nadýmání a zácpa

Dalším a poměrně častým důvodem bolesti ve spodní části břicha, je zácpa. Ta představuje nepříjemný stav, při kterém dochází k poruše střevní motility. Zácpu můžete dostat, pokud vám ve stravě chybí vláknina nebo náhle změníte své stravovací návyky. Jejím hlavním příznakem je kromě bolesti břicha také obtížné vyprazdňování tuhé stolice.

Zácpa může být akutní i chronická, přičemž akutní forma tohoto problému se ještě dělí na akutní funkční zácpu a akutní střevní obstrukci. První zmíněná epizoda není obvykle nebezpečná a dochází k ní například při cestování, kdy si tělo zvyká na změnu prostředí. Akutní střevní obstrukce pak značí neprůchodnost střev, při které dochází k vzedmutí břicha a zadržování střevních plynů.

Kromě zácpy je často za bolesti břicha pod pupkem zodpovědné také nadýmání. Jde o nežádoucí stav, během něhož se ve střevech hromadí plyny, což má za následek rozpínání trávicí trubice. Může jej způsobit hltání, žvýkání žvýkaček, konzumace některých potravin a nápojů, ale také například potravinové alergie, některé druhy bakterií, dyspepsie a řada dalších příčin. Tyto potíže však obvykle samy od sebe odezní během několik hodin. [11, 12, 13, 14]

Zdroje: nzip.cz, gpk.fnplzen.cz, my.clevelandclinic.org, healthline.com, verywellhealth.com, healthdirect.gov.au, hopkinsmedicine.org, internimedicina.cz, mayoclinic.org, wikiskripta.eu

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?