Bolest zad mezi lopatkami pocítí alespoň jednou za život každý. Příčinou může být i vážná nemoc

9. 12. 2023 7:30
2 nové názory
Autor: Depositphotos/starast
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Na bolesti zad muskuloskeletárního původu nejlépe pomáhá pravidelné cvičení.“

Potýkáte se s nepříjemnou bolestí v horní části zad, která přetrvává už několik dní? Za potíže může být zodpovědné svalové napětí způsobené například sedavým zaměstnáním, ale také nějaké závažné onemocnění, jako je například rakovina jícnu nebo plic. Dlouhotrvající bolest zad mezi lopatkami byste tak raději měli vždy konzultovat s lékařem.

Co způsobuje bolesti zad mezi lopatkami?

Bolest zad nahoře mezi lopatkami může mít řadu příčin. Na vině jsou často vyhřezlé ploténky, namožení svalů, artritida nebo jiné méně obvyklé zdravotní problémy. Od příčiny bolesti v horní části zad se pak odvíjí následná léčba, proto je důležité zjistit, co za potížemi stojí. Původcem této bolesti může být prakticky jakýkoliv problém související s oblastí horních zad, která zahrnuje:

  • kůži mezi lopatkami,
  • mezilopatkové svaly,
  • hrudní páteř,
  • hrudní aortu,
  • jícen,
  • srdce,
  • plíce.

V některých případech jsou však za bolest zad mezi lopatkami zodpovědné i zdravotní problémy, které se týkají části těla, jež se nachází úplně v jiné oblasti, než jsou horní záda. Primárním zdrojem bolesti tak může být například i žlučník. Pokud konzumujete hodně tučného jídla, může dojít k žlučníkovému záchvatu, jenž způsobuje kromě nevolnosti a bolestí břicha také bodavou bolest mezi lopatkami.

Přestože existuje velké množství příčin bolestí zad, nejčastěji je způsobená svalovým napětím. To je obvykle zapříčiněno špatným držením těla, za které je ve většině případů zodpovědné dlouhé sezení u počítače. Kromě toho na vině může být i zvedání těžkých předmětů, špatně zvolená matrace na spaní nebo činnosti, při nichž se tělo nepřirozeně kroutí (třeba hraní golfu).

Bolest zad pod pravou lopatkou nebo bolest zad pod levou lopatkou mnohdy způsobuje také degenerativní onemocnění plotének v krční či hrudní páteři, skřípnutý nerv, skolióza či prodělaný úraz, jako je poranění ramenního kloubu, natržení rotátorové manžety a podobně. Nepříjemnou bolest zad při nádechu však můžete pociťovat i v případě infarktu a plicní embolie.

Samostatnou kapitolou jsou pak některé typy rakoviny, které také patří mezi časté příčiny bolesti zad mezi lopatkami. Jedná se přitom zejména o rakovinu jícnu, rakovinu plic, rakovinu jater, mezoteliom, lymfomy, rakovinu prsu nebo další druhy této nemoci, které se šíří do kostí, či do nich nebo do plic metastazují. [1, 2, 3, 4]

Diagnostika a léčba

Pokud máte bolesti mezi lopatkami, vašeho ošetřujícího lékaře bude v prvé řadě zajímat rodinná anamnéza a následně bude potřebovat znát co nejdetailnější popis příznaků, které vaše potíže doprovází. Počítejte tedy s tím, že v rámci stanovení diagnózy budete muset odpovědět na celou řadu otázek, které mohou vypadat následovně:

  • Kdy začala bolest?
  • Začala bolest náhle, nebo postupně?
  • Jak intenzivní je bolest?
  • Je bolest palčivá, ostrá, tupá nebo bodavá?
  • Existuje něco, co bolest zhoršuje, nebo naopak zlepšuje?
  • Máte nějaké další příznaky? (například bolesti na hrudi, dušnost, nevysvětlitelný úbytek hmotnosti, potíže s polykáním, bolest čelisti, bolest paže)
  • Měli jste úraz ramene nebo zad?
  • Začali jste s nějakým novým cvičením nebo jste zvedali těžké věci?
  • Vyskytlo se u vás nebo u vašich příbuzných srdeční onemocnění, vysoký cholesterol nebo vysoký krevní tlak?

Jakmile vás doktor vyzpovídá, bude následovat fyzikální vyšetření a možná bude také zapotřebí provést rentgen nebo absolvovat MRI či CT. Následná léčba se pak odvíjí od příčiny bolesti. Pokud potíže souvisí se svalovým napětím, může terapie zahrnovat užívání volně prodejných léků proti bolesti (např. Ibuprofen), protahovací cvičení, ledování a vyhýbání se činnostem, které danou oblast zatěžují.

V závažnějších případech, jako je poranění rotátorové manžety, je možné, že budete muset podstoupit chirurgický zákrok. Pokud je bolest zad mezi lopatkami způsobena něčím, co nesouvisí se strukturami v rameni nebo zádech (například nějakým srdečním onemocněním), předepíše vám doktor pravděpodobně speciální léky a doporučí také změnu životního stylu. [5, 6, 7, 8]

Co na bolest zad mezi lopatkami pomáhá?

Pokud máte mírné nebo středně silné bolesti, můžete pro zmírnění nepohodlí vyzkoušet různé možnosti domácí péče. V případě natažených svalů nebo jiných zranění lze použít ke zmírnění bolesti a snížení zánětu ledové obklady. Kostky ledu zabalíte do ručníku nebo jiné textilie, aby nepřišly do přímého kontaktu s pokožkou, a takto připravený obklad přiložíte k postižené oblasti.

Svalové křeče nebo bolest způsobenou skřípnutými nervy je pak možné zmírnit naopak teplými obklady. V takovém případě není na škodu dopřát si teplou koupel, sprchu nebo použít různé nahřívací podložky a podobné pomůcky. Pokud potíže přetrvávají, může vám lékař také doporučit fyzioterapii nebo masáže zaměřené na horní část zad.

Trápí vás nepříjemné bolesti zad?

Vhodné je mimo jiné zaměřit se na zlepšení celkového držení těla. Kvůli sedavému zaměstnání nebo času trávenému na gauči u televize dochází k různým deformacím. Záda se postupně zakulacují a hlava je předsazená více dopředu, což může vést k bolestem zad. Výzkumy ukázaly, že ke zlepšení držení těla mohou pomoci určitá cvičení, jako je například jóga, pilates nebo tai-chi. [9, 10, 11]

Cviky na bolest zad mezi lopatkami

Bolesti horních zad jsou častým problémem, se kterým se každý den potýká mnoho lidí. Zmírnit toto nepohodlí a zabránit případným dalším potížím mohou pomoci některé protahovací cviky. Cvičení je potřeba provádět pravidelně každý den a jednotlivé cviky vždy opakovat v několika sériích. Jakmile ucítíte, že je pro vás cvičení snazší, můžete počet opakování začít pomalu navyšovat.

Abyste si ulevili od bolesti zad, můžete provádět například několik následujících vybraných cviků. Vždy se ale o vhodnosti tohoto cvičení poraďte se svým lékařem nebo fyzioterapeutem. Pokud jsou potíže se zády způsobeny nějakým zdravotním problémem, mohli byste si nesprávně zvoleným cvičením nebo špatně provedenými cviky svůj stav ještě zhoršit.

  1. Kočičí hřbet – cvik začíná v pozici na čtyřech (kleknete si na kolena a dlaně opřete o zem). Dlaně mějte v úrovni ramen a kolena v úrovni pánve (stehna a lýtka svírají úhel 90 °). Pomalu zakulaťte záda, jako byste je chtěli vytáhnout nahoru ke stropu a hlavu spouštějte dolů. Poté se pomalu vraťte zpět do výchozí pozice. Cvik opakujte alespoň třikrát.
  2. Kroužení rameny – postavte se snožmo a vzpřímeně, ruce nechejte viset dolů podél těla a začněte kroužit rameny nejprve dopředu a potom dozadu. Na každou stranu udělejte alespoň pět rotací.
  3. Zvedání rukou u zdi – stoupněte si zády ke zdi a paty a záda nalepte na stěnu. Začněte pomalu zvedat ruce směrem nahoru podél zdi a dávejte si pozor, aby se vám nevytvořila mezi stěnou a zády mezera. Cvik opakujte třikrát po deseti sériích.
  4. Stahování lopatek – posaďte se na židli nebo na stoličku. Zatímco rovně sedíte a zády se o nic neopíráte, stáhněte lopatky směrem k sobě (ramena se automaticky posunou směrem dozadu). Vydržte pět sekund a poté se uvolněte. Cvik opakujte třikrát až pětkrát za sebou.
  5. Rotace trupu vsedě – rovně se posaďte na židli s rukama překříženýma na hrudi. Hlavu se snažte vytahovat směrem ke stropu. Celou plochu hýždí udržujte přilepenou na židli a pomalu otočte trup co nejvíce doleva a pak co nejvíce doprava. Cvik opakujte desetkrát v každém směru. [12, 13, 14, 15]

Zdroje: mayoclinic.org, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, spine-health.com, healthcareassociates.com, my.clevelandclinic.org, webmd.com, thephysiotherapyplace.com, cambridgeosteopathy.co.uk, healthline.com

Lidus (neregistrovaný)

Lékaři nic neřeší pokud už nelezete po čtyřech. Kolikrát jsem žádala o celkové vyšetření a nebylo mi umožněno a na konkrétní problém mi bylo vždy z děleno to máte ještě dobrý. Vždy bylo vyšetřeno povrchově nikoliv vnitřní orgány atd.

Myška (neregistrovaný)

To co píšete o lékařích, nemusí být pravda. Moje, už bývalá, obvodní lékařka si jen poslechla srdce a pak mi sdělila, že se na příčinu stejně asi nepřijde, ať si koupím ibuprofen. To bylo celé vyšetření a zjišťování příčiny.

  • Našli jste v článku chybu?