Chápu radikály. Ale jsem pro kompromis

16. 2. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři by měli usilovat o dohodu, budu se snažit, aby ji přijali, řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Části lékařů ale může být ministrův návrh málo, připouští.


HN: S čím jdete na jednání LOK?

Jdu vysvětlit návrh dohody s ministerstvem zdravotnictví, který je výsledkem dosavadních jednání. Já osobně to vnímám jako přijatelný kompromis a budu se snažit přesvědčit kolegy nemocniční lékaře, že v zájmu zachování lékařské péče i po 1. březnu je vhodné tento kompromis přijmout.

HN: Jaký názor podle vás mezi lékaři převáží, akci ukončit, nebo ne?

Velké množství lékařů je hodně radikálních. Výrazně k tomu přispěla negativní kampaň organizovaná některými politiky v některých médiích. Možnosti uzavřít nějakou kompromisní dohodu to neprospělo. I přesto je ale podle mě třeba kompromis hledat.

HN: Co by se podle vás dělo, kdyby byly hlasy mezi lékaři vyrovnané?

Nemohu vyloučit, že převáží názor té části lékařů, kteří tu dohodu nebudou považovat za přijatelnou. Vzhledem k tomu, že jsou velmi zradikalizováni, a já jim rozumím. Ale myslím si, že je tu určitá skupina politiků, kteří si žádnou dohodu nepřejí a právě proto bychom jako lékaři měli prokázat, že nám na rozdíl od těchto politiků skutečně záleží na pacientech.

HN: Nechybí vám pod případnou dohodou podpis pana premiéra Petra Nečase?

Byl bych rád, kdyby součástí té dohody byl i podpis pana premiéra. Asi by to přispělo k tomu, že by lékaři měli větší ochotu dohodu přijmout.

HN: A vám by v této fázi stačil podpis ministra zdravotnictví?

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?