Chřipka nejvíce trápí žáky a seniory

12. 2. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocných na Olomoucku oproti minulému týdnu mírně přibylo. Stejně tak komplikovaných případů chřipky.


Nejvíce marodí děti na základních školách a senioři. O epidemii zatím odborníci nemluví. Jenže současné počasí přeje dalšímu šíření infekcí dýchacích cest a chřipky. Prospět by však mohly jarní prázdniny. „Nemocných je dost. Nejen mezi dětmi, ale i dospělými. Objevují se bohužel i komplikace v podobě zápalů plic,“ uvedla praktická lékařka Noemi Záleská. „Vzhledem k nárůstu případů doporučuji nedávat nemocné dítě do kolektivu a zůstat s ním doma. Stejně tak dospělí by neměli chřipku přecházet a chodit do práce,“ dodala. Zaznamenala již několik případů, kdy se dítě do ordinace po krátkém čase opět vrátilo jen proto, že rodiče tlačili na to, aby mohli zpět do práce. „Bohužel ekonomická situace a současná doba je k tomu nutí,“ podotkla

Největší nemocnost byla v tomto týdnu u nejmenších dětí do pěti let, kde však v porovnání s předchozím týdnem nastal mírný pokles. Nárůst naopak zaznamenali epidemiologové u školáků, kde počty nemocných dětí dosáhly v přepočtu na sto tisíc obyvatel 4342. „U nás to nijak dramatické není. Ve třídách v tomto týdnu chybí nejvýše pět až sedm žáků,“ uvedla ředitelka Základní školy v Dubu nad Moravou Miluše Šišková. Celkově na Olomoucku evidují v tomto týdnu 1880 nemocných na sto tisíc obyvatel. Jde o případy, kdy lidé navštívili lékaře a nemoc nepřecházejí. Krajsky naopak nemocnost v tomto týdnu klesla o dvě stovky případů na sto tisíc obyvatel a je na 1671. O epidemii hovoří odborníci ve chvíli, kdy se relativní nemocnost přehoupne přes dva tisíce.

Podle vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Olomouci Růženy Haliřové hlásí praktičtí lékaři i komplikované případy. Na Šumpersku zemřel ve spojitosti s chřipkou sedmapadesátiletý muž. „Chřipka zkomplikovala onemocnění, které měl,“ uvedla k případu epidemioložka. „Ti, kteří jsou oslabení, mají zdravotní problém, by rozhodně neměli chřipku podcenit. Musejí jít k lékaři,“ upozornila. V České republice jsou úmrtí na chřipku a ve spojitosti s virem každým rokem. V nejbližších dnech také epidemiologové v regionu nevylučují první letošní případy takzvané prasečí chřipky. I když některé školy v Olomouckém kraji v minulých dnech začaly zvažovat volno kvůli velké absenci dětí, podle Haliřové by mohly situaci zklidnit jarní prázdniny. Ty tento týden začaly v části Olomouckého kraje. „Doporučuji také zvážit návštěvu veřejných akcí a míst s vysokou koncentrací lidí, kde se tato onemocnění šíří. Samozřejmě také onemocnění nepřecházet, ale zalehnout,“ uzavřela.

Epidemiologickou situaci sledují i nemocnice a další zdravotnická zařízení. „Monitorujeme výskyt chřipky a podle aktuálního vývoje zvážíme, zda neprovedeme opatření. Zatím to není potřeba,“ uvedla Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel, který v Olomouckém kraji provozuje nebo vlastní několik nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?